Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FIFA

Lär känna männen som vill ta över efter Blatter

Foto: Scanpix

Nästa

Avbryt
Försök igen

Det börjar dra ihop sig på allvar inför valet av ny ordförande i Fifa. Lär känna kandidaterna som slåss om att ta över platsen som världsfotbollens högsta chef.

Den 26 februari är det dags. Då ska Sepp Blatters efterträdare utses, och Fifa ska lämna året av korruptionsskandaler bakom sig. Fem kandidater står beredda, två av dem ses som favoriter att ta hem det hela. Läs mer om de nordiska ländernas val, Gianni Infantino, här.

Shejk Salman:

Kusin till kungen av Bahrain och Manchester United-supporter. Shejk Salman har - förutom kungastatus - även ett gediget CV. Han hade ett flertal roller på Bahrains fotbollsförbund, innan han tog över som ordförande i det asiatiska förbundet 2013. Dessutom har han även suttit med i Fifas exekutivkommitté.        

Shejk Salman är - tillsammans med Gianni Infantino - den hetaste kandidaten att gå vinnande ur Fifa-valet. Det var tveksamt ända in i det sista om han ens skulle kandidera, men vännen Michel Platinis avstängning gjorde att han till sist bestämde sig.

Strax efter att kandideringen hade offentliggjorts började det dock storma rejält kring shejken. Anledningen är en uppmärksammad händelse som utspelade sig 2011 i Bahrain. Efter en fredlig demonstration för demokrati, greps över 150 fotbollsspelare och andra idrottare. De hade blivit utpekade på videoklipp och foton, och anklagades för att ha deltagit i demonstrationståget. Som straff utmålades de som förrädare i statlig tv, och många ska även ha torterats. Bland de gripna fanns bland andra landslagsspelaren Alaa Hubail och hans bror Mohammed Hubail.

Enligt flera människorättsorganisationer ska Shejk Salman ha varit huvudman i den specialkommitté som pekade ut idrottarna. Det ska dock påpekas att det aldrig har funnits några konkreta bevis som styrker detta. Shejk Salman förnekade också all form av delaktighet till The Guardian i höstas: 

- Ni talar om anklagelser, men var är bevisen? Vissa talar om staten men jag tycker inte att det här har något med fotbollen att göra. Om någon har bevis mot att Bahrains fotbollsförbund brutit mot Fifas regler så får de visa dem. Annars går vi vidare.

Salmans manifest innehåller löften om minskande av klyftorna i fotbollsvärlden. Bland annat vill han öka antalet kvinnor i Fifas exekutivkommitté, och göra en grundlig inspektion av Fifas kommittéer. Han vill även motverka samhällsproblem och utanförskap med hjälp av fotbollen. Dessutom ställer han sig även positiv till att, liksom Infantino, utöka VM.    

I nuläget har Shejk Salman starkt stöd från både Asien och Afrika. Snart får vi veta om det tar honom hela vägen fram till en seger.

Jerome Champagne:

Fransmannen Jerome Champagne har en journalistisk bakgrund, bland annat skrev han under sju års tid för France Football. Därefter var han rådgivare för Sepp Blatter under elva års tid, innan han 2010 började arbeta som fotbollskonsult.  

Champagnes uttåg från Fifa skedde inte frivilligt, enligt Sporting Intelligence. Anledningen är att fransmannen backade upp Prins Ali under valet av ordförande i det jordanska förbundet. När Ali blev omvald, uttryckte det asiatiska förbundets dåvarande ordförande Mohamad bin Hammam sitt ogillande gentemot Champagne. Blatter pressades av bin Hammam att göra sig av med sin rådgivare, och så blev det också tillslut.  

Händelsen ovan beskriver till stor del Champagnes personlighet. Han är känd som en rebell, som inte tvekar att säga vad han tycker. Många gånger beskrivs han även som ”världsfotbollens reformist”.

Champagnes manifest skvallrar om hans stora fotbollskunskaper, både på ett rent sportsligt men också byråkratiskt plan. Många punkter handlar om ekonomi, där han bland annat vill fördubbla det finansiella stödet för en stor del av medlemsländerna, med ytterligare extra stöd för Oceanien och Karibien. Han vill även fokusera på fotbollens utveckling i Kina, Indien och Indonesien, samt göra lönen för Fifas ordförande offentlig.

Kandidaten har dock inte fått det stöd som han hoppades på, inte ens från sitt eget hemland. För några veckor sedan träffade han det franska fotbollsförbundets ordförande Noël le Graët för att säkra en röst vid valet. Det mötet slutade med att le Graët stormade ut från restaurangen, sedan Champagne sagt att han tänkte protestera ända upp på politisk nivå mot att Frankrike ville stödja Gianni Infantino. En vinst för Jerome Champagne i valet skulle med andra ord vara en riktig skräll.

Prins Ali:

Prins Ali av Jordanien är kung Husseins tredje son. Han var bara 23 år gammal när 1999 valdes in som ny ordförande i det jordanska fotbollsförbundet. Trots sin unga ålder blev han direkt mycket uppskattad, särskilt på grund av landslagets nya framgångar. I asiatiska mästerskapet 2004 överraskade de jordanska herrarna stort, och tog sig ända till kvartsfinal. En unik bedrift i landets historia.

Prinsen har även haft stor inverkan på damfotbollen i arabvärlden. Han var en av dem som arbetade för att lyfta förbudet mot att kvinnor inte fick spela fotboll iklädda hijab. Ali krävde också att rapporten gällande mutanklagelserna mot VM i Ryssland och Qatar skulle bli offentlig handling och inte döljas för allmänheten.

När Mohamad bin Hammam fick lämna posten som ordförande i det asiatiska förbundet på grund av en mutskandal 2011, tog Ali tillfället i akt. De båda hade aldrig dragit jämt, men bin Hammams avhopp ledde till att prinsen kort därefter valdes in i Fifas exekutiva kommitté samt som en av Fifas vicepresidenter.

I maj 2015 var Ali den enda som vågade sig på att konkurrera mot Sepp Blatter i valet av ny Fifa-ordförande. De övriga kandidaterna - däribland Luis Figo - hoppade av i sista stund. I valet gick det dock som förväntat. Skandalerna gjorde att Blatter förlorade en hel del röster, men trots detta höll schweizaren undan och vann med 133 röster mot 73. Fem dagar senare hade Blatter dock avgått, och därmed fick Ali en ny chans. 

Ali fokuserar mycket på utveckling av både dam- och ungdomsfotboll i sitt manifest. Han vill även öka det finansiella stöder för medlemsländerna, och ge spelare, tränare och klubbar större inflytande. Hur det sistnämna förslaget ska kunna möjliggöras nämner han dock inte.

Trots sin rika bakgrund inom fotbollens maktkorridorer, har Prins Ali på sistone förlorat en del av sin höga status. Hans värsta rival, Shejk Salman, har fått stöd från både Asien och Afrika, vilket innebär att det inte är troligt att Ali vinner den här gången heller. 

Tokyo Sexwale:

62-årige Tokyo Sexwale är en sydafrikansk affärsman. Han satt med i kommittén som organiserade VM 2010 i hemlandet. Dessutom har han haft flera positioner i Fifa, däribland kommitteen för rasism och diskriminering, samt media. Han är även ordförande i den Fifa-grupp som övervakar Israel och Palestina.

Sexwale har haft en ganska motig kampanj. Bland annat har han gått ut och sagt att valet inte är hans högsta prioritering, och han gjorde ingen minnesvärd prestation under sitt första tal i samband med kandideringen. Detta har resulterat i att han har fått ytterst lite stöd i Afrika, och därmed känns en vinst väldigt långt borta.

Se intervjun där SvFF:s ordförande pratar om Fifa-valet i spelaren ovan.

Publicerad 2016-02-18 kl 23:55
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons