Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Människorättsorganisation slår larm inför VM - 17 dödsfall i Ryssland

Sverige (herr)

Ett utbrett utnyttjande av byggarbetare har skett inför VM i Ryssland, visar en ny rapport från Human Rights Watch.
Nu kräver människorättsorganisationen krafttag från Fifa, bland annat total öppenhet kring problemen.
- Fifa vill inte att det här kommer fram, säger HRW:s Jane Buchanan till Fotbollskanalen.

Foto: Scanpix

Löner som inte betalas ut, tre-fyra månaders fördröjning av löneutbetalningar, avsaknad av anställningskontrakt, arbete i 25 minusgrader utan tillräckliga raster och minst 17 dödsfall. Människorättsorganisationen Human Rights Watch presenterar nu, i en ny rapport, alarmerande uppgifter om situationen för de byggarbetare som jobbat med VM 2018 i Ryssland.

Det här är inte första gången som missförhållanden inför mästerskapet uppmärksammas. I slutet av mars tidigare i år publicerade det norska fotbollsmagasinet Josimar en granskande artikel som avslöjade att utländska gästarbetare utnyttjats för att bygga Zenit Arena i Sankt Petersburg till för-VM och VM. Josimar kunde berätta att åtminstone 110 nordkoreaner arbetat på bygget och att de gjort det under vad bland annat människorättsorganisationer beskriver som slavliknande förhållanden.

Annons

Magasinet presenterade uppgifter om att de nordkoreanska gästarbetarna sålts till en arbetsgivare i Ryssland av den nordkoreanska regeringen, att deras pass beslagtogs när de anlände till Ryssland och att stora delar av deras löner hamnade i den nordkoreanska regimens fickor. Dessutom kunde Josimar avslöja att minst fyra gästarbetare vid bygget i Sankt Petersburg dött.

Efter att texten publicerats skickade de nordiska fotbollsförbunden, däribland Svenska Fotbollförbundet, en skrivelse till Fifa för att få svar på vad som egentligen hänt i Sankt Petersburg. I sitt svar till förbunden bekräftade Fifa-presidenten Gianni Infantino skandalen.

”Många av de ovärdiga övertrampen kring mänskliga rättigheter som beskrivs i Josimars artikel upptäcktes vid en inspektion vid Zenit Arena i Sankt Petersburg i september och november 2016. De identifierade kränkningarna inkluderar problem med hälsa, säkerhet, betalning och bostad. Som ett resultat av det höga antalet brott som konstaterats i Sankt Petersburg i jämförelse med de andra av Fifas VM-arenor och på grund av dödsolyckor som inträffat har Fifa och den lokala organisationskommittén bett entreprenören att rätta till problemen”, skrev Infantino i brevet som norska Nettavisen och danska Ekstrabladet tagit del av.

Annons

Enligt Fifa finns det numera inte längre några nordkoreanska gästarbetare kopplade till VM kvar i Sankt Petersburg. Men det innebär inte att alla problem för byggarbetare som jobbar med VM i Ryssland har försvunnit. Det visar Human Rights Watchs 34-sidiga rapport med all tydlighet.

- Ryssland tilldelades värdskapet redan 2010 och Fifa har haft lång tid på sig att förbereda sig för det här, för att få reda på vad det är för land som är arrangör och vilka problem som är troliga att stöta på inför VM. Vi såg liknande arbetsvillkor inför OS i Sotji 2014. Även om mer kunde ha gjorts fram till nu är det inte för sent för Fifa att tydliggöra sina förväntningar på Ryssland när det kommer till arbetsförhållanden och mänskliga rättigheter, säger Human Rights Watchs Jane Buchanan, som skrivit rapporten, till Fotbollskanalen.

Annons

Människorättsorganisationen har besökt sju av de tio arenor som har byggts eller renoverats inför mästerskapet (totalt tolv arenor kommer att användas) och säger sig genomgående ha blivit bemött av misstänksamhet, en vilja av att hemlighålla information och skrämselmetoder av ansvariga på plats, företagen som anställt arbetarna och myndigheter.

- Vi vet att VM är ett prestigeevent för Ryssland, det är ett stort ögonblick för landet. Vi vet att både Fifa och Ryssland verkligen hoppas att det här ska bli det bästa världsmästerskapet någonsin, och de vill inte att det som smutsar ner den glansiga ytan ska komma ut, säger Buchanan.

Försöken att dölja de missförhållanden som finns gick vid ett tillfälle, vid Volgograd Arena, så långt att en Human Rights Watch-anställd blev omhändertagen av polis när han pratade med en av byggarbetarna. Polisen höll honom kvar i tre timmar, frågade ut honom och hotade honom genom att säga att de hade information om att han varit delaktig i kriminella handlingar. Personen blev också tilltalad vid namn av polisen när han omhändertogs, vilket tyder på att han var under bevakning.

Annons

- Vi är väldigt bekymrade över deras skrämseltaktik, hur de vill kontrollera saker och ting och det hemlighetsmakeri som vi stött på.


Jane Buchanan, Human Rights Watch.

Utöver de arenor som tagit form inför VM har infrastruktur för att ta hand om tiotusentals spelare, tränare, familjer, media och andra funktionärer samt hundratusentals supportrar byggts upp. Det rör sig om allt ifrån arbeten med flygplatser och hotell till olika typer av vägar. Totalt hade förberedelserna inför nästa års slutspel kostat 100 miljarder kronor den 10 maj. Det enligt Human Rights Watchs rapport, som i sin tur hänvisar till ryska medieuppgifter.

I maj berättade Building and Wood Workers International, en global fackförening, för Human Rights Watch att de känner till att minst 17 byggarbetare dött i förberedelserna inför VM i Ryssland.

Annons

- De har gjort kontroller på plats och de har täta kontakter med arbetare och fackföreningar i Ryssland. Så vi ser på den informationen som väldigt trovärdig, säger Jane Buchanan på Human Rights Watch. 

Fruktar ni att det skett fler dödsfall än så?
- Det är svårt att säga eller veta. Den delen är väldigt underrapporterad i Ryssland. En av anledningarna är att det har varit svårt att få bra tillgång till och information från arbetare på plats. Arbetare har upprepade gånger sagt till oss att de är rädda att prata om deras arbetsvillkor och deras bekymmer av rädsla för repressalier. Det är upp till Rysslands regering att delge den här informationen, vad som händer på de olika platserna och vad som görs för att skydda arbetarna bättre.

Human Rights Watch skriver i sin rapport att de intervjuat lokala arbetare, gästarbetare från andra städer i Ryssland och gästarbetare från Vitryssland, Tadzjikistan, Kirgizistan, Uzbekistan och Ukraina. Många arbetare har som tidigare nämnt vägrat prata med människorättsorganisationen, eller velat bli lovade anonymitet, eftersom de är rädda för att straffas hårt om någon upptäcker dem. De beskriver att deras arbetsgivare har hotat med uppsägning eller utvisning om de pratar om sina arbetsvillkor. I Rostov-na-Donu slutade en strejk i att myndigheter arresterade och utvisade dussintals gästarbetare från Uzbekistan och Tadzjikistan.

Annons

I rapporten framgår det att arbetare utnyttjats bland annat genom att de inte fått någon lön alls, att löneutbetalningarna har fördröjts med tre till fyra månader, att arbetare har behövt jobba i 25 minusgrader utan tillräckliga raster för att värmas upp och att många arbetare saknar skriftliga anställningsavtal. Att arbetare inte har något kontrakt med sin arbetsgivare gör bland annat att deras möjligheter till att ha något att säga till om när det gäller arbetsvillkoren är närmast obefintlig. Saknar man ett skriftligt avtal är det till exempel svårt att söka hjälp hos myndigheter om man utnyttjas på något sätt.

40-årige Nuradil, som kommer från Kirgizistan och arbetat på ombyggnationen av Luzjnikistadion i Moskva, säger till Human Rights Watch:

- Jag har inget kontrakt. Vår arbetsgivare gav oss bara ett passerkort och sa: "Sätt igång och jobba!". De vill inte ordna fram några officiella dokument. Jag vet inte varför.

Annons

En annan arbetare, Yusuf från Uzbekistan, vittnar också om stor misskötsel.

- Vi är 500 stycken (som jobbar för samma företag). Vi har inte fått någon lön på tre månader, säger han.

I september 2015 besökte en Fifa-delegation VM-arenan i Kaliningrad. Då tvingades gästarbetare stanna kvar i sina sovsalar under hela tiden som delegationen var på plats, berättar arbetarna Kirill och Egor i rapporten. Några inhemska arbetare försökte också nå fram till delegationen för att påpeka att man inte fått sin lön utbetald i tid, men stoppades då av säkerhetsvakter som omringade arbetarna.


Rysslands president Vladimir Putin och Fifas president Gianni Infantino. Foto: Scanpix.

För första gången någonsin inför ett mästerskap har Fifa infört ett kontrollsystem som ska se till att allt går rätt till i Ryssland och Fifa hävdar att 58 kontroller genomförts mellan mitten av 2016 och juni 2017. Fifa menar att kontrollerna över tid har förändrat arbetarnas situationen till det bättre, men har för Human Rights Watch bara berättat om två konkreta exempel där övertramp skett och man agerat på. Det gäller den tidigare nämnda situationen i Sankt Petersburg, med de nordkoreanska gästarbetarna, och en arbetsgivare i Rostov som varit sen med att betala ut en lönebonus till arbetare. Human Rights Watch är också skarpt kritiskt till hur kontrollsystemet fungerar.

Annons

- Vi är bekymrade över hur systemet fungerar och vad Fifa kan få ut av det. De började använda systemet sent, i april 2016, då byggnationerna av alla arenor redan påbörjats sedan en tid. Dessutom är det bara arenor som Fifa kontrollerat, inte andra arbetsplatser och byggen som är kopplade till VM och de gör inga oannonserade besök. De ansvariga på arenorna vet i förväg att de kommer att kontrolleras. Sen måste Fifa få till en transparens. De kommer inte ha ett trovärdigt system innan de visar världen vad de gjort med det, vad de hittat för problem, vad de gjort för att ställa allt till rätta och vad de gör för att förhindra problem i framtiden, säger Jane Buchanan.

I sin rapport radar Human Rights Watch upp åtta rekommendationer till Fifa. Organisationen vill bland annat att Fifa publicerar, utan fördröjning, fullständig information om arbetskonflikter, arbetsplatsskador, dödsfall och alla eventuella åtgärder.

Annons

- Det finns mycket information som de borde delge världen, säger Buchanan.

- Det är Fifa och Ryssland som är ansvariga för det som händer på arenorna eller där det byggs inför VM. Det är de som levererar VM till världen, de måste veta om vad som händer där och agera för att förhindra att någon utnyttjas. De ska till att arbetarna som drabbats får tillbaka sin lön och de ska se till att sätta upp tydliga straff för företag vars arbetare utnyttjas. 

Vad borde de olika nationsförbunden, som till exempel Svenska Fotbollförbundet, göra för att få ett stopp på det här?
- De borde ha ett intresse i att se till att Fifa gör det som de lovat att göra, att de ska bli bättre när det gäller de mänskliga rättigheterna och att se till att mästerskap inte blir en katalysator för brott mot dem. Nationsförbunden borde visa sin oro och kräva att Fifa publicerar vad de vet om arbetsvillkoren. Det är bästa sättet att se till att det som händer inte får fortsätta hända.

Annons

Slutligen kräver Jane Buchanan att Fifa lägger samtliga kort om de nordkoreanska gästarbetarna i Sankt Petersburg på bordet.

- Nyheterna om de nordkoreanska arbetarna som utnyttjades chockade verkligen världen. Fifas svar fram till idag är att de sett till att arbetarna inte är kvar och att de noggrant kontrollerar att de inte jobbar på andra arenor. Men det är långt ifrån tillräckligt. Fifa måste veta vad som hänt med de arbetarna, de är särskilt sårbara eftersom de är tvingade till sitt arbete och dikteras av den nordkoreanska regeringen. Arbetarna har inte fått hjälp, vad vi vet. Fifa måste berätta om vad som hände med dem och vad de har gjort för att se till att de är säkra nu.


Luzjnikistadion i Moskva, en av VM-arenorna. Foto: Scanpix.

Det var 2010 som Fifas exekutivkommitté fattade beslut, innanför stängda dörrar, om att Ryssland och Qatar skulle få VM 2018 respektive 2022. Sedan dess har valen kritiserats hårt och omgärdats av frågetecken. I Qatar förväntas omkring 4000 byggarbetare ha dött i förberedelserna när mästerskapet sparkas igång om fem år.

Annons

När Fotbollskanalen intervjuade Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson i april tidigare i år sa han följande:

- Det beslut som Fifa fattade 2010, när de tilldelade Ryssland och Qatar mästerskapen... Hela efterdyningarna av det har ju handlat om ett antal frågor som dykt upp. Nu ser vi att Fifa ska in i ett annat system där man mycket noggrannare kräver att man ska leva upp till FN:s krav om mänskliga rättigheter, att man lever upp till fackliga organisationers krav gällande arbetsvillkor och att man har en mycket mer tydlig teknisk utvärdering av kommande VM-arrangörer. Dessutom är det viktigt att kongresserna i fortsättningen, alla 211 medlemsländer, fattar beslut om VM-arrangörer.

- Hade man haft ett omsorgsfullare arbete inför 2010 då hade man inte behövt ha så många frågor som dyker upp under resans gång, så många oklarheter. Det är vi naturligtvis kritiska till, men samtidigt är vi nöjda över att Fifa har en annan struktur inför framtiden så att vi förhoppningsvis slipper det här med framtida arrangörer.

Annons

Human Rights Watch skickade i maj ett mejl till Fifas president Gianni Infantino för att ställa frågor runt den information som fått fram och presentera hur man tycker att det internationella fotbollsförbundet ska agera framöver. Då svarade Federico Addiechi, Head Sustainability & Diversity hos Fifa, och framförde bland annat följande:

”Först och främst, låt mig försäkra er om att vi delar er målsättning om att se till att det råder anständiga arbetsförhållanden på alla byggarbetsplatser kopplade till Fifas verksamhet”.

I mejlet trycker Addiechi på att Fifas nya kontrollsystem lett till en förbättrad situation det senaste året och han skriver att Fifa är ”övertygat om att systemet är en viktig del i den utvecklingen”. Enligt Fifa använder man sig också av en oberoende expertorganisation i sina kontroller, vilket gör att man kan hitta de problem som finns och rätta till dem.

Annons

”Men med det sagt erkänner vi att det finns utmaningar. Den konstanta översynen av vårt system är lika viktig som det kontinuerliga utbytet om mänskliga rättigheter och arbetsvillkor med viktiga intressenter så som er organisation. Vi är fast beslutna om att fortsätta arbeta hårt inom båda de områdena”, skriver Addiechi vidare.

Addiechi förklarar att det är Fifas ansvar att agera på all trovärdig information som finns tillgänglig för organisationen och som pekar på att det kan förekomma brott mot arbetares rättigheter. Därefter riktar han kritik mot Human Rights Watch hantering av uppgifterna rörande VM i Ryssland:

”Jag skulle vilja ta tillfället i akt och uttrycka vår besvikelse över hur ni valde att agera under processen som ledde fram till er rapport. Enligt information som ni har delgett Fifa genomförde ni era första intervjuer om arbetsförhållandena för nästan ett år sedan, i juli 2016, och era sista intervjuer i januari 2017. Under månader valde ni att hålla information om vad ni anser vara allvarliga kränkningar av arbetsrättigheter för er själva och ni kommer att publicera en rapport när arbetet med flera arenor redan är slutfört och arbetet med resten av arenorna är inne i slutskede. Som en konsekvens av det kommer den här informationen troligtvis ha en väldigt begränsad positiv inverkan på de byggarbetarnas liv. Upp till elva månader efter att ni fick fram informationen blir det naturligtvis väldigt svårt och i många fall omöjligt att ta sig an och rätta till eventuella negativa effekter”.

Annons

VM i Ryssland spelas mellan den 14 juni och 15 juli 2018.

Se en intervju med Jane Buchanan på Human Rights Watch i spelaren ovan.

Publicerad 2017-06-14 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto