Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: TT

Eva Carneiro, tidigare läkare i Chelsea, som tvingades lämna klubben efter att José Mourinho kritiserat henne offentligt.

Ny rapport: Utbredd sexism inom fotbollen

Sexuella trakasserier är vanliga inom fotbollen. Och nästan hälften av alla kvinnor i branschen utsätts för nedsättande, sexistiska kommentarer. Dessa dystra slutsatser presenteras i en dagsfärsk brittisk rapport.

Det är tidningen the Telegraph som skriver om undersökningen, där drygt 500 personer, alla kvinnor, fått svara på en rad frågor angående arbetsklimatet kring Englands mest populära sport. Deltagarna är yrkesverksamma på olika sätt inom fotbollen, antingen som spelare, domare och tränare eller som journalister, agenter, läkare eller i andra roller.

Och resultaten är nedslående. För två år sedan svarade sju procent att de utsatts för sexuella trakasserier och lika många vittnade om att de nekats möjlighet att delta i vissa verksamheter på grund av sitt kön. När siffrorna för 2016 läggs fram handlar det om 15 respektive 19 procent.

ANNONS

Forskningsledaren Sue Bridgewater vid universitet i Liverpool förklarar samtidigt att hälften av kvinnorna personligen utsatts för sexism och att nästan två tredjedelar upplevt en sexistisk jargong eller sexistiska skämt på arbetsplatsen.

Det finns också en utbredd uppfattning bland kvinnliga medarbetare att det för deras del inte räcker att vara lika skickliga som sina manliga kollegor för att få uppskattning, utan att de måste prestera bättre om de ska kunna nå samma positioner. Drygt 60 procent anser att arbetsklimatet successivt håller på att förbättras, men 90 procent svarar fortfarande att mer måste göras.

The Telegraph poängterar att förklaringen till de höga procenttalen för rapportens olika delområden är svår att fastslå. Det kan handla om att problematiken ökar, eller så har de som drabbats blivit mer benägna att berätta om sina upplevelser. Eller en kombination av dessa båda faktorer.

Intresseorganisationen Women in football, som varit delaktig i att ta fram rapporten, kräver handling från fotbollförbundet.

ANNONS

"Mot bakgrund av att dubbelt så många kvinnor som för två år sedan känner sig uteslutna från olika delar av sin arbetsplats och att fler vittnar om sexuella trakasserier är det dags att agera. Ansvariga organisationer måste säkerställa att fotbollen kliver in i 2000-talet och blir en säker och progressiv miljö för alla kvinnor", skriver Women in football.

Moya Dodd i Fifas exekutivkommitté håller med, men lyfter fram att Fifa nyligen röstat igenom reformer för att uppnå mer jämställdhet framöver.

- Nu måste reformerna implementeras och välkomnas, så att vi på allvar kan utmana de rådande kulturerna och se till att vi drar nytta av all den talang som finns inom fotbollen, inte bara en del av den, säger hon till the Telegraph.

Publicerad 2016-03-08 kl 08:44

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto