Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FIFA

Rapport: Så bidrar Schweiz till Fifa-skandalerna

Foto: SCANPIX

Nästa

Avbryt
Försök igen

Skandalerna inom Fifa har öppnat upp en helt annan diskussion än den om fotboll. Transparency International redogör i sin årliga rapport hur Schweiz bristande rättssystem bidrar till ökad korruption inom idrotten. 

Att Fifas rykte har åkt i botten råder det ingen tvekan om. I en undersökning gjord av Transparency International och Forza, svarade hela 69 procent av 26 000 tillfrågade fotbollsfans att deras förtroende för fotbollens högsta organ är lågt. Korruptionsskandalerna har slagit hårt mot den Zürich-baserade organisationen.

Det är ingen tillfällighet att Fifas huvudkontor är placerat i just Schweiz. Med sin politiska stabilitet, neutralitet och säkerhet, har landet attraherat en mängd organisationer inom idrotten. Detta gynnar även landet i stort. En undersökning gjord av International Academy of Sports Science and Technology (AISTS) visar att de 45 internationella idrottskontoren har bidragit med 1,16 miljarder dollar till landets ekonomi mellan 2008 och 2013.

Dock finns det en annan stor anledning till varför stora organisationer dras till Schweiz. Trots att landet ses som ett av de minst korrupta i världen, har de samtidigt uppenbara brister i sitt rättssystem. Många gånger innebär detta att idrottsorganisationerna kan göra lite som de vill.  

Mutning är till exempel endast straffbart i landet beroende på vem som utför handlingen. Statliga organisationer, en statligt anställd expert, en översättare, en domare, eller en militär kan alla straffas. Idrottsorganisationer ses däremot som privata aktörer, och därför gäller andra regler. Med andra ord så är det inte brottsligt för dessa att syssla med vissa typer av mutning.

Inte heller matchfixning kvalificeras alltid som ett brott i Schweiz. När tre spelare stod anklagade för inblandning i en spelhärva 2012, hävdade den federala brottsmålsdomstolen att dessa inte kunde fällas. Enligt schweizisk lag måste en fysisk individ vilseledas, för att det ska kunna klassas som ett direkt brott. Spelarna anklagades för att ha manipulerat fotbollsmatcher och generat vinster på elektroniska spelplattformar. Eftersom inga specifika individer hade vilseletts eller manipulerats, ansåg domstolen att de inte hade något annat val än att fria de anklagade. 

Schweiz har dock börjat inse att det krävs en förändring. Det har funnits tecken på att parlamentet inom kort kommer att förändra lagen, så att även idrottsliga organisationer kan straffas i framtiden. En av de stora förändringarna i kampen mot korruption gäller pengatvätt. Under de senaste åren har organisationen för utveckling och samarbete (OECD) uppmanat sina medlemsländer – däribland Schweiz – att skärpa sina regler för att motverka sådana brott.

Att förändra den schweiziska lagen är ett första steg i rätt riktning. Transparency International anser att landet måste ta sitt ansvar, och bereda väg för ett framtida korruptionsfritt Fifa.


I spelaren här ovan kan du se en intervjun med Olof Lundh om hans syn på framtiden för Fifa och det extremt låga förtroendet.

Publicerad 2016-02-23 kl 00:01
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons