POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
FIFA
1v

Schweizisk åklagare öppnar brottsutredning mot Fifa-presidenten

Foto: Bildbyrån.

Schweizisk åklagare öppnar brottsutredning mot Fifa-presidenten Gianni Infantino.
Detta i och med misstankar om brott efter hemliga möten med den tidigare schweiziske chefsåklagaren Michael Lauber.
- Det har skett i god tro, de här mötena, säger Hans Hultman, presschef på Fifa, till Fotbollskanalen.

Chefsåklagaren Michael Lauber har de senaste åren misstänkts för hemliga möten med Fifa-chefen Gianni Infantino där Lauber anklagades för att ha hjälpt Infantino med en tv-rättighetsutredning 2016. Enligt AP träffades Lauber och Infantino två gånger 2016, kort efter att Infantino valts till president och ytterligare en gång 2017, under tiden som Lauber utredde korruption kopplat till Fifa.

Infantino har tidigare kommenterat dessa möten under en presskonferens där han menade att det inte har förekommit någon brottslig handling alls under dessa möten.

- Låt mig klargöra en gång för alla. Att träffa den högsta åklagaren i Schweiz är helt legitimt och helt lagligt, sa Infantino.

Fifa har upprepade gånger hävdat att Infantinos hemliga möten med Lauber ska varit relaterat till andra korruptionsanklagelser mot Fifa.

- När jag valdes till president var Fifa involverade i mer än 20 utredningar. Det var ett berg av frågor. Det är helt rimligt att Fifa erbjuder hjälp och hoppas att de som har genomfört dessa kriminala handlingar ställs inför rätta. Men det som stör mig är ordvalet "hemliga" gällande dessa möten. Det finns inget hemligt i att träffa en åklagare i ett civiliserat land.

En schweizisk domstol, med åklagaren Stefan Keller, i spetsen drog under förra veckan slutsatsen att Lauber inte frias då det fanns "indikationer på kriminala handlingar" under dessa hemliga möten samtidigt som han var med och utredde korruptionsanklagelserna riktade mot Fifa. Kort därefter valde han att avgå från sin position som chefsåklagare. Infantino nekar till anklagelserna.

TT, som hänvisar till den schweiziska tidningen Neue Zürcher Zeitung, skriver att Infantino är misstänkt för anstiftan till tjänstefel, anstifan till brott mot sekretesslagen och bestickning.

Fifas presschef Hans Hultman om mötena med Lauber:

- Där har Infantino varit väldigt tydlig, även offentligt på den presskonferensen vi hade efter senaste Council-meeting. Han var då tydlig och klar med att han inte ser några problem, utan snarare tvärtom, att det borde vara uppskattat att Fifa erbjuder sin hjälp till åklagarämbetet för att lösa ärenden som ligger under deras ansvar, säger han till Fotbollskanalen.

Vad kan du säga om det skeendet som var 2016?
- Under presskonferensen så sa Infantino att det då var en mängd frågor av olika slag under den perioden. Dels många ärenden som justitiedepartementet i USA utredde, kring tv-rättigheter och den delen. Sedan har det också varit ärenden i Schweiz kring myndighetsutövning och betalningar av olika slag. Det har varit ett antal ärenden där Fifa har försökt att hjälpa till och reda ut så att man kan hamna på rätt fot igen. 

Har Fifa gjort något fel som ni ser det?
- Nej, återigen: Infantino sa själv på presskonferensen att han själv inte ser att det är fel att mötas och erbjuda tjänster och assistans när det gäller kriminella utredningar. Det har skett i god tro, de här mötena.

I ett pressmeddelande på Fifa:s hemsida skriver man under torsdagen att "Fifa, inklusive Fifa-presidenten, finns tillgänglig för de schweiziska myndigheterna och kommer, som vi alltid ha gjort, att till fullo samarbeta med utredningen".

I en kommentar på Fifa:s hemsida säger Infantino:

- Folk kommer väl ihåg var Fifa var som institution år 2015, och vilket betydande rättsligt ingripande som krävdes för att återställa organisationens kredibilitet. Som president för Fifa har det sedan dag ett varit, och fortsätter att vara, mitt mål att hjälpa myndigheterna att utreda tidigare fel som Fifa har gjort. Fifa-representanter har träffat utredare i andra jurisdiktioner i hela världen för exakt dessa syften. Folk har åtalats och dömts, tack vare Fifa:s samarbete, och speciellt i USA, där vårt samarbete har resulterat i över 40 domar. Därför är jag fortsatt stöttande till den juridiska processen, och Fifa är fortsatt villigt att fullt samarbeta med de schweiziska myndigheterna för dessa ändamål.

Publicerad 2020-07-30 kl 14:42
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto