Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Sjachtar Donetsk kräver mer än 400 miljoner kronor av Fifa – tvisten avgörs i Cas

Fifa

Under torsdagen kommer CAS, idrottens högsta skiljedomstol inleda prövningen av Sjachtar Donetsks skadeståndskrav.
Klubben kräver Fifa på 40 miljoner dollar, mer än 400 miljoner svenska kronor, enligt New York Times.

Foto: Bildbyrån

Efter Rysslands invasion av Ukraina pausades den ukrainska fotbollen i ungefär sex månader innan den återupptogs igen.

Under den tiden skapade Fifa en tillfällig regel som gjorde det möjligt för spelare med kontrakt i ryska eller ukrainska klubbar att "pausa" sitt avtal med den klubben och gå på ett lån utan avgift till en klubb av spelarens val.

En del ligor valde direkt att gå ut med att deras klubbar inte fick använda sig av denna nya regel, bland annat Premier League. I allsvenskan har flertalet klubbar utnyttjat detta. Exempel på det är Jordan Larssons sejour i AIK samt Sead Haksabanovic i Djurgården med flera.

ANNONS

Under torsdagen kommer CAS, idrottens högsta skiljedomstol i Lausanne inleda prövningen där Sjachtar Donetsk kräver Fifa på 40 miljoner dollar, mer än 400 miljoner svenska kronor. 

Enligt New York Times menar Sjachtar Donetsk menar att man tappat flera av sina spelare utan att ha chansen till att få en övergångssumma. Även om kontraktet "pausas" med den ukrainska klubben så fortsätter tiden på kontraktet löpa och eftersom kriget i Ukraina är pågående fruktar nu Sjachtar att flera spelares avtal kommer att löpa ut, utan att klubben får en chans att ta betalt för sina spelare.

-Vi vill ha rättvisa, Å ena sidan skyddar FIFA spelare men det borde också skydda klubbar, säger Sergei Palkin, Sjachtars vd, till The New York Times.

Detta är anledningen till att man kräver ett skadestånd på mer än 400 miljoner kronor.

ANNONS

Denna regel som gör det möjligt för spelare att lämna ukrainska och ryska klubbar utan att bryta avtalet eller att den klubb man går till behöver betala någon övergångssumma eller låneavgift är giltig och planerad att vara så fram till juni 2023.

Publicerad 2022-12-20 kl 23:35

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto