Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån.

Skandalerna påverkade inte Bodström: "Kan inte ansvara annat än för våra beslut"

Utnämningen av Thomas Bodström var en skräll, även för honom själv.
Nu tar den förre ministern plats i en organisation med minst sagt skamfilat rykte.
- Jag inte kan ansvara för annat än våra beslut, säger han till Fotbollskanalen.

Det var under torsdagsmorgonen som det, med svenska ögon sett, presenterades en rejäl skräll av Fifa och det svenska förbundet. Thomas Bodström, den tidigare socialdemokratiske justitieministern och AIK-spelaren, hade fått uppdraget som ny ordförande i Fifa Appeal Committee.

- Vi är motsvarande hovrätt om man pratar rättsspråk, sa Bodström till SvFF:s hemsida i samband med utnämnandet.

När Fotbollskanalen når honom under torsdagskvällen förklarar han att han blev förvånad över utnämningen.

- Ja, jag ungefär lika förvånad som när jag blev minister, säger han.

Var din spontana tanke att direkt säga ja?

ANNONS
- Nej, det skulle jag inte säga. Man ska alltid tänka efter, men samtidigt kände jag att det här är så spännande och jag är så otroligt intresserad av fotboll och juridik att man får prova på det.

Fifa är en organisation vars varumärke starkt präglats av maktmissbruk, mutor och skandalrubriker som avlöst varandra. Bara de senaste dagarna har man fått utstå mycket kritik då två medlemmar ur den etiska kommittén sparkats.

Bodström vill dock inte analysera för mycket av det som varit.

- Jag har naturligtvis läst om det som skrivits, som alla andra. Men jag är väldigt noga med att jag inte kan ansvara för annat än våra beslut. Jag hoppas naturligtvis att ambitionerna att det här ska bli bra också kommer att uppfyllas.

Som du är inne på är det ett varumärke som blivit stött i kanten…
- Ja det har varit oerhört mycket. Det är saker som verkligen har drabbat fotbollen och Fifa i synnerhet.

ANNONS

Skandalrubrikerna påverkade dock inte den tidigare ministern i hans resonemang kring huruvida han skulle ta jobbet eller inte.

- Nej, jag har inte tillräcklig kunskap annat än det jag följt i media och kan inte recensera det. Men jag har varit väldigt noga med att min roll kommer att vara att fatta de beslut som överklagas. Jag är inte ens insatt i min egen roll. När det gäller Fifa har jag inte gjort annat än att läsa om det som alla andra. Allt från Blatter och framåt.

Vad kan du bidra med?
- Jag tror att jag har bra kunskap om fotboll och juridik, sedan har jag också en fördel att ha jobbat i EU i sex år och varit på regelbundna internationella möten. Men man ska vara försiktig, jag tror att jag har väldigt mycket att göra.

I Sverige har Bodström det senaste året varit omskriven för ett styrelseuppdrag för skandalomsusade fondbolaget Allra, vilket han hoppade av i våras, och han har tidigare avböjt att prata om det. Att den utredning som pågår kring Allra skulle stoppa honom från Fifa-uppdraget menar han är fel.

ANNONS

Jag kan inte snacka om det för att det är under utredning, men för att det är utredning av några andra personer så blir det konstigt om alla vi andra ska vara passiva för det. Ser inget hinder för att vi andra ska kunna ta andra uppdrag. Vore konstigt om jag inte kunde ta ett uppdrag som Fifa-domare för att det pågår en utredning mot andra. Den utredningen får pågå och så får man se vad som kommer fram av den och så får man kommentera det. Det är likadant med Fifa och jag hoppas att det går som man säger.   

Thomas Bodström var inte på plats i Bahrain där Fifa-kongressen hölls och där han blev vald, men ska inom kort åka till Fifa för att informera om vad som gäller. Han säger sig inte veta vad han får för arvode eller vad som gäller för upplägg kring resor, transporter och annat. Däremot vet den tidigare AIK:aren vad som gäller för uppdraget:

ANNONS

- Det är att hålla strikt på domarrollen. För mig kommer det att vara viktigt att sätta mig in i alla ärenden så det blir korrekta beslut. Vad jag förstår är det vanliga ärenden som avstängningar av spelare men också mer komplicerade juridiska ärenden och då gäller det att underlaget är perfekt innan man fattar beslut, säger advokat Bodström.

Publicerad 2017-05-12 kl 06:45

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto