Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Stor undersökning: Fotbollsfansens förtroende för Fifa lågt

Fifa

69 procent i hela världen och 75 procent i Sverige. Så många fotbollsfans har inte förtroende för Fifa, enligt en undersökning gjord av Forza och Transparency International.

26 000 fans världen över har svarat på Forza och Transparencys enkät. Förutom ett lågt förtroende, säger 43 procent av de tillfrågade att Fifa-skandalerna även har påverkat deras generella uppskattning gentemot fotboll. Över hälften anser dessutom att fotboll är en mer korrupt idrott än andra sporter.

Annons

Den 26 februari stundar kongressen som ska avgöra vem som blir ny ordförande i Fifa. Ska man tro resultatet från undersökningen, så är ingen av de fem kandidaterna lämpade att ta över efter Sepp Blatter. 19 procent tycker visserligen att Gianni Infantino kan vara ett bra val, men hela 60 procent tycker inte att någon av kandidaterna är passande för posten. Shejk Salman, som är storfavorit tillsammans med Infantino, har fansen mycket lågt förtroende för. Endast tre procent tycker att shejken är lämpad för jobbet.

Fifa har med andra ord en del att göra om de ska lyckas öka förtroendet bland fansen. Dock finns det hopp; hälften av de tillfrågade tror nämligen att fotbollens högsta organ kommer kunna återfå sitt forna rykte. Vem som vinner valet lär bli direkt avgörande för hur den framtida tilltron bland fansen kommer se ut.

graf

I spelaren här ovan kan du se en intervjun med Olof Lundh om hans syn på framtiden för Fifa och det extremt låga förtroendet.

Publicerad 2016-02-23 kl 00:01

Kommentarer

Visa kommentarer