Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FIFA

Stora utmaningar väntar Infantino

Nästa

Avbryt
Försök igen

Från fotbollsvärlden är stödet nästan enhälligt för Gianni Infantino.
Utmaningarna är dock stora och svåra för Fifas nye ordförande.
Reparera sviktande ekonomi och brustet förtroende är två huvudpunkter för schweizaren.

Dagen efter utnämningen fortsatte hyllningarna av Internationella fotbollsförbundets nye ordförande Gianni Infantino. Från vissa håll, som Europa, självklara då schweizaren hade ett tydligt stöd bland de europeiska förbunden. Från andra håll, som till exempel Asien där stödet låg hos hans konkurrenter, kanske mer av artighet och ett sätt att nu försöka ena förbundet efter alla skandaler.

- Han är inte en politiker, inte en superstjärna. Han är väldigt organiserad, säger Greg Dyke, ordförande för Englands fotbollsförbund.

- Jag har träffat honom flera gånger den senaste månaden och är inspirerad av hans energi och målmedvetenhet att leda Fifa in i en ny era, säger Australiens motsvarighet, Steven Lowy, en nation som stöttade Infantinos konkurrent prins Ali bin al-Hussein.

Mäktigt jobb
I den era som nu inleds efter Sepp Blatter har dock Infantino ett mäktigt jobb framför sig. Förre storspelaren Gary Lineker uttryckte på Twitter det i ordalagen: "Han har ett helvetes jobb framför sig och behöver en rejält stor kvast".

Fifa har tidigare uppgivit att alla skandaler gör att förbundet tappar nästan motsvarande fem miljarder svenska kronor under perioden 2015-18.

Tuffa krav
Stora sponsorer som Visa och Coca-Cola har krävt att Fifa ska prioritera förändringar och att man ska framhålla transparens efter alla mutskandaler kring förbundet.

- Med tanke på kulturen hos Fifa, där korruptionen gått ända ned till de nationella förbunden, kommer det att ta lång tid innan vad som nu finns på papper även åtföljs i praktiken, säger Jeff Thinnes, en amerikansk konsult åt företag gällande etikfrågor, till AFP.

Se Infantinos segertal i spelaren ovan.

Fifas reformpaket

Ett flertal förändringar ingår i det reformpaket som antogs med röstsiffrorna 179-22, bland annat dessa:

Fifas exekutivkommitté delas. I fortsättningen kommer den dels att bestå av Fifa Council med uppdrag att ta långsiktiga beslut och ett kansli under generalsekreterarens ledning med ansvar för löpande verksamhet.

Tidsbegränsad mandatperiod för förtroendevalda. Ordförande ska till exempel bara kunna sitta i högst tre mandatperioder.

Fler kvinnor på ledande poster. Varje kontinentförbund ska utse minst en kvinna.

Källa: BBC.

Publicerad 2016-02-27 kl 08:40
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons