Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FIFA

Sundhage om Fifa-projektet: "På ren svenska så är det häftigt"

I början på oktober blev Pia Sundhage inbjuden till att vara med i Fifa-panelen för att utveckla damfotbollen. Nu berättar Sundhage att detta ger en chans att kunna ge tillbaka till fotbollen.
- Att dela med mig av min berättelse är ju ett viktigt jobb, framför allt för nästa generation, säger Pia Sundhage till Fotbollskanalen.

För två veckor sedan samlades nio damfotbollsexperter för att ta fram ett ramverk för hur damfotbollen ska utvecklas. En av dessa nio personer var den tidigare svenska förbundskaptenen Pia Sundhage.

- Jag fick en förfrågan. De (Fifa) hade valt att välja folk från olika nivåer kan man säga. Jag som har varit på internationell nivå länge fick stå för ”elit-tänket”, berättar Sundhage för Fotbollskanalen. 

Nu känner Sundhage en chans att kunna ge tillbaka, då fotbollen har gett henne så mycket.

- Chansen att få uttrycka saker och ting som jag har upplevt är endast en liten, liten del av det många andra kvinnor och tjejer får uppleva. Att dela med mig av min berättelse är ju ett viktigt jobb, framför allt för nästa generation. Att det blir ännu bättre och att man inte blir historielös, säger Sundhage och fortsätter:

- På ren svenska så är det häftigt. Och jag blir bemött ut av olika människor på ett fantastiskt sätt.

På mötet diskuterades framtagningen av ett ramverk för damfotbollens utveckling, med fokus på att få fler damer att spela fotboll och på bättre ungdomsutveckling på elitnivå.
- Man hade två områden, man kan säga. Det ena var ”gräsrötterna”, att antalet flickor som spelar fotboll har vi en siffra på. Det andra var akademier, där man följer killarnas spår lite grann för de som verkligen vill satsa på fotboll, säger hon.

Pia Sundhage ska under nästa vecka ner till Tanzania. Där pågår ett projekt där Tanzanias fotbollsförbund pratar tjejer, fotboll och självförtroende. Man vill ta hand om en grupp och föra dem mot ett bestämt mål.

- Fotboll på så sätt har ju ett fantastiskt sätt att nå ut till människor. Och med Fifa var det både genom gräsrötter och akademier, säger Sundhage.

Fifa-projektet kommer inte att bli ett heltidsarbete. Sundhage avslöjade dock under gårdagen att det väldigt snart kommer att bli klart vad hon kommer göra härnäst.

Publicerad 2017-10-18 kl 07:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons