POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
FIFA

Svensk blir Fifa:s nya mediachef: ”En utmaning att hitta vägen ut från det som varit”

Foto: Bildbyrån

Skandalerna kring Fifa har varit många på senare år.
Hans Hultman är ny mediachef för organisationen - och har en tuff uppgift.
- En utmaning att hitta vägen ut från det som varit, säger han till Fotbollskanalen.

Ända sedan Gianni Infantino för ett år tog över som ny Fifa-president har det varit skiften på många positioner inom den skandalomsusade organisationen.

Under hösten klev Delia Fischer av som Fifa Head of Media och nu är det klart att en svensk tar över jobbet.

- Formellt är det sedan 1 februari men jag började vid årsskiftet och det är jättespännande. Det är inte jättestor skillnad mot vad jag gjorde tidigare men det är ett snäpp upp och om det var mer operativt tidigare är det mer budget och leda avdelningen i dag, säger Hans Hultman till Fotbollskanalen.

Inom svensk fotboll är Hans Hultman en långvägare. Han höll i mediefrågor kring A-landslaget redan under Tommy Svenssons tid som förbundskapten och följde med under de första åren med Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg. Han klev av uppdraget inför EM 2000 och åren som följde jobbade han istället både åt Uefa och Fifa men även med andra idrottsprojekt i Göteborg.

När Erik Hamrén blev förbundskapten 2009 tog han in Hans Hultman igen och presschefen stannade till i november 2012 då han klev av uppdraget. Dels lockade ett erbjudande från Fifa, dels var det ett slitigt jobb att hantera konflikterna mellan förbundskaptenen och medierna.

Under sina fyra år i Schweiz har Hultman gått från media operations officer till vicechef och numera Fifa Head of Media.

- Oerhört roligt uppdrag och jag var ju Delia Fischers vice och nu är det lite mer än vad jag gjort tidigare, säger Hans Hultman.

Vad är den största utmaningen?
- Med min svenska bakgrund är det att försöka se till att Fifa blir mer öppen som organisation. Sedan går det inte alltid för att vi finns i Schweiz och där lagen kan vara annorlunda än i Sverige som har offentlighetsprincipen. Sedan är Fifa en global organisation och då får man ha respekt för att det måste finnas en större försiktighet.

Hur tas din strävan emot?
- Oftast är det positivt.

Hur är stämningen på Fifa efter alla skandaler och att så många både valda ledare och tjänstemän bytts ut?
- Personligen tycker jag att den är ganska bra, men det är klart att det finns en del som har en tydligare anknytning till den gamla ledningen som inte ser alla förändringar som positiva. Samtidigt är det naturligt att det sker förändringar, så blir det i de flesta företag och institutioner som får en ny ledning.

Hur upplever du att försöka hantera bilden av Fifa med tanke på alla skandaler?
- Det är jättespännande och det är en utmaning att hitta vägen ut från det som har varit.

Hur nära är du nye presidenten Infantino?
- Inte så där nära, jag vet vad han sysslar med för det vet vi alla som jobbar på mediaavdelningen, men det är inte så att jag diskuterar strategier för media med honom utan det handlar mer om att utföra arbetet. Sedan sitter jag med i olika arbetsgrupper som diskuterar hur vi ska göra på olika områden.

Bra betalt som det brukar vara på Fifa?
- Beror på hur du ser det. Det är bra med svenska mått mätt men inte med schweiziska och det är betydligt dyrare att bo och leva här.

Publicerad 2017-02-22 kl 15:10
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå