Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FIFA

Svenske domaren positiv till videogranskning: "Bra att det testas"

Foto: Scanpix

Fifa testar just nu videogranskning av avgörande situationer i pågående klubblags-VM.
Positivt, tycker svenske Fifa-domaren Mohammed Al-Hakim.
- Jag tror absolut det kan bli ett bra hjälpmedel, säger han till Fotbollskanalen. 

I dagarna inleddes VM för klubblag i Yokohama och Osaka, Japan. Turneringen består av segrarna från respektive kontinents inhemska turnering, samt från ligamästarna i värdlandet.

Turneringen i år blir speciell, eftersom att Fifa för första gången kommer att testa att använda sig av tv-repriser under matcherna för att få till rätt bedömning. Fifa skriver på sin hemsida att man kommer att använda sig av videodomare som får tillgång till alla sändningsfeeder. De kan sedan ge råd till huvuddomaren vad gäller eventuella misstag som gjorts i bedömningen.

Tanken är att hjälpmedlet ska användas till ”matchavgörande” situationer så som mål, straffar och kort. Den svenske Fifa-domaren Mohammed Al-Hakim ser positivt på det nya testet och det eventuella hjälpmedlet.

- All sorts hjälp vi domare kan få är bra. Det är bra att man testar sig fram, det finns ju lite olika projekt. Så länge man kommer fram till en bra metod som kan underlätta vårt jobb är det bra. Och det måste sägas att det här ska bara vara en hjälp vid stora och avgörande beslut, beslut som kan ändra en hel match, säger Al-Hakim.

- Jag tror absolut att det här kan bli ett bra hjälpmedel. Vi vet alla hur svårt det är i vissa situationer. Det är inte alltid svartvita beslut.

Al-Hakim berättar att domarna blir kontinuerligt uppdaterade med information om hur tekniken går framåt och vad som kan vara på väg att hända framöver. Han har själv inte testat det nya systemet men säger att han har fått höra mycket gott om det.

- Jag dömde en match i Holland i veckan och då pratade jag med holländska domare. De har testat det här i tre år och de är väldigt positiva. De tycker att det verkligen hjälpt dem i den utsatta situationen som vi domare har. Varför ska inte vi hänga med om tekniken utvecklas? Sen ska det ju inte bara vara vi domare som bestämmer över det här. Kräver hela världen att något borde göras skulle det vara konstigt om domarna gick emot det. Man måste se till efterfrågan.

Enligt Al-Hakim fungerar systemet på så sätt att en extradomare sitter i en buss och följer matchen via olika skärmar och den extradomaren har en kommunikation med huvuddomaren.

- Personen i bussen är en domare med god erfarenhet och kunskap, det är inte vem som helst. Personen ser på repriser och har direktkommunikation med huvuddomaren. Så den personen kan tala om för domaren om det fattats ett rätt eller felaktigt beslut. Det är ganska okomplicerat och det är det jag är ute efter. Vi får hitta en metod som går snabbt och som är smidig.

- Sen är det självklart många frågetecken runt det. Vad händer om det ska vara straff men domaren inte blåser och så blir det en kontring samtidigt som extradomaren ser att det borde vara straff? Ska huvuddomaren då bryta kontringen? I hockeyn finns det ju regelverk för det här och det är normala stopp. I sitt regelverk har de möjligheten att gå tillbaka steg och det där måste man se över inom fotbollen, var drar man gränsdragningen? Så det finns många frågetecken kring hur man fullt ut ska tillämpa det. Det återstår att se, avslutar Al-Hakim.

Publicerad 2016-12-10 kl 07:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons