Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

FIFA
44v

SvFF-basen om alarmerande rapporten: "Bedrövad, men inte överraskad"

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Human Rights Watch rapporterar om ett utbrett utnyttjande av byggarbetare inför VM i Ryssland.
SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson vill se handling av Fifa.
- Det är klart att man måste agera, säger Nilsson till Fotbollskanalen.

Fotbollskanalen kunde tidigare under onsdagen berätta om en ny rapport från Human Rights Watch som visar ett utbrett utnyttjande av byggarbetare har skett inför VM i Ryssland 2018. Människorättsorganisationen kräver krafttag från Fifa, bland annat total öppenhet kring problemen.

SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson har tagit del av rapporten.

- Man blir alltid bedrövad när den här typen av rapporter kommer, men tyvärr inte överraskad. Vi har ju sett den här typen av företeelser vid OS senast i Sotji, då var det likartade situationer. Vi har själva följt med ett stort engagemang, tillsammans med de nordiska kollegorna, situationen för byggnadsarbetarna i Qatar inför VM 2022. Så tyvärr så dyker sådant här upp även om det är med stor bedrövan som man ser hur vissa arbetare runt om i världen behandlas båda vad det gäller arbetsrättsliga villkor och levnadsvillkor, säger Nilsson till Fotbollskanalen.

Tar Fifa situationen på allvar, du säger att du inte är överraskad?
- Man kan alltid göra mer, även om Fifa den här gången har etablerat ett skarpt kontrollprogram, man agerade med kraft när det uppdagades om de nordkoreanska gästarbetarna i Sankt Petersburg. Men det finns alltid anledning för Fifa att vara självkritiskt och se om man kunde ha varit ännu tydligare. Det som hela problematiken bottnar i är att när beslutet om VM i Ryssland 2018 och Qatar 2022 togs utav Fifa 2010 så var inte kravbilden och kravspecifikationen tillräckligt skarp när det gällde arbetsrättsliga villkor och levnadsvillkor. Det är tillrättalagt inför kommande ansökningar när vi går mot 2026 och där har man ett mycket skarpare och stringent regelverk. Och dessutom är det så att kongressen i fortsättningen tar beslut och inte Fifas styrelse. Så förhoppningsvis har de här händelserna i Ryssland och Qatar fått beslutsfattarna inom fotbollsvärlden att vakna till ordentligt och skapa ett helt annat regelverk inför framtiden.

Men tar Fifa sitt ansvar för att se till att de mänskliga rättigheterna finns till för de gästarbetare som är i Ryssland nu?
- Alltså, vad Fifa kan göra som organisatör är att idka påtryckning på de lokala arrangörerna och att de lokala arrangörerna ser till att entreprenörer och andra involverade i byggnationerna sköter det enligt de regler och statuter som finns. Fifa bygger ju inget för egen del utan det är de lokala arrangörerna som svarar för byggnationen. Nu ska man i ärlighetens namn säga att när det gäller Qatar 2022 så har det uppdagats i så god tid att det också går att göra något. När det gäller Ryssland 2018 så talar vi ju om nästa år vilket innebär att det är oerhört brådskande för att idka påtryckningar på de lokala arrangörerna så att de gör rätt för sig gentemot de arbetare som sliter för att få det här i ordning i tid.

Human Rights Watch rapport är inte första gången missförhållanden uppmärksammas kring mästerskapet i Ryssland. I mars berättade det norska fotbollsmagasinet Josimar om nordkoreanska gästarbetare som utnyttjades under slavliknande förhållanden.

Karl-Erik Nilsson menar att man vidtagit åtgärder för att hjälpa gästarbetare till bättre villkor efter det, bland annat genom en skrivelse till Fifa.

- När det gäller Ryssland så uppmärksammade vi i våras Fifa på de misshälligheter som rådde i Sankt Petersburg vilket fick Fifa att agera väldigt, väldigt raskt och genom påtryckningar fick den lokala entreprenören att bytas ut. Så vi kan agera utifrån de värderingar vi har och vi gör det tillsammans med de nordiska kollegorna och vi agerar gentemot Fifa som i sin tur får agera mot de lokala arrangörerna. Det är så vi måste jobba, säger SvFF-ordföranden.

- Sedan har vi tillsammans med våra nordiska kollegor har vi varit väldigt aktiva och dessutom besökt Qatar inför 2022 för det är där den stora debatten under de senaste åren och har fått väldigt bra respons och också fått kontakt och jobbat tillsammans med byggnadsarbetarförbundet här i Sverige och de internationella byggnadsarbetarna.

Fifa svarade på HRW:s rapport i ett uttalande och uttryckte delvis en besvikelse över att organisationen inte delat med sig av uppgifterna tidigare så att man skulle kunna vidta åtgärder kring situationen.

- Jag tror inte att det är försent. Det gäller att agera i de delar man kan agera men självklart börjar det närma sig att bli färdigbyggt i Ryssland. Situationen i Qatar är lite annorlunda. Så det mesta är ändå på plats i Ryssland. Såklart att hade man vetat tidigare och fått information tidigare kunde man agerat ännu skarpare och framförallt tidigare. Men det är otroligt viktigt att man inte vilar på hanen nu utan att man verkligen agerar så att de som inte har fått sina löner och de som fortfarande är engagerade i byggena, att man skapar så bra förutsättningar som möjligt för dem. Så det är klart att man måste agera. Men den största mängden byggprojekt ligger ju bakom oss när det gäller Ryssland, det är ändå ett faktum, säger Karl-Erik Nilsson.

SvFF-basen menar att man tillsammans med de nordiska länderna kommer att följa upp situationen för gästarbetare i Ryssland och Qatar och vidta åtgärder om det behövs.

- När vi träffas nästa gång, vilket är i början på augusti, kommer vi naturligtvis att ha studerat den här rapporten och utifrån det avgöra tillsammans om vi ska göra ytterligare aktioner. Men det är klart att Fifa agerar ju redan nu och Fifa agerar också utifrån den skrivelse som vi lämnade in för några månader sedan. Så oavsett om vi skulle agera snabbt gentemot Fifa i dag från Norden eller inte så är det klart att den här rapporten väcker en mängd aktiviteter och förhoppningsvis också bra lösningar för de som är drabbade. Det är det som är allra viktigast, säger Nilsson till Fotbollskanalen.

Känner du att SvFF har makten att påverka Fifa i de här frågorna?
- Ja, det är inget tvivel om det. Vi har en bra kontakt och nära ingångar med Fifas ledning och de nordiska länderna är en kraft i de här sammanhangen med de värderingar vi har och de arbetsvillkor och de arbetsrättsliga lagar vi har. Så absolut, vi är lyssnade till i de här delarna och det känns väldigt bra. Och det känns inte alls bra att den här typen av problem uppdagas, man hade ju hoppats att de också skulle vara passerade men uppenbarligen är det inte så.

Se TV4-Sportens inslag Human Rights Watch i spelaren ovan.

Publicerad 2017-06-14 kl 19:55

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER