POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
FIFA
7v

SvFF om misstankarna mot Infantino: "Hoppas det försvinner från agendan"

Foto: Bildbyrån.

Det pågår en brottsutredning mot Fifas president Gianni Infantio.
Under onsdagen diskuterade de nordiska företrädarna saken med Fifa-basen.
- Fifa skulle må bra av att den här typen av frågor inte hamnar på bordet, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen. 

Få missade nog skandalen som rullades upp inom det internationella fotbollförbundet Fifa för ett antal år sedan. Omfattande fall av korruption ledde till att bland annat dåvarande presidenten Sepp Blatter och Michel Platini stängdes av i åtta år vardera. 

Därefter kom Gianni Infantino in i bilden - och lovade att tvätta rent Fifas nedsmutsade rykte. 

- Det har varit det svåraste under mitt presidentskap: att övertyga opinionen och få dem att ändra sin uppfattning om Fifa, sa Infantino i en intervju med ESPN under 2018. 

Men tidigare i veckan var det i stället Infantino själv som hamnade i blåsväder - också nu på grund av misstankar om brottsliga handlingar. Åklagare Stefan Keller valde för några dagar sedan att inleda en brottsutredning på grund av de möten som Infantino hade med dåvarande chefsåklagare Michael Lauber under 2016 och 2017. Möten som inte ska ha blivit registrerade. Keller hade kommit till slutsatsen att det fanns indikationer på ”kriminella handlingar” och har alltså valt att titta närmare på fallet.

Fifa har slagit tillbaka mot anklagelserna och menar att mötena hölls i god tro och andemeningen från Fifa var att erbjuda åklagaren hjälp kring andra fall kopplat till Fifa.

Karl-Erik Nilsson är ordförande i Svenska Fotbollförbundet och sitter dessutom med i Uefas exekutiva kommitté. Under onsdagen hade han, tillsammans med sina nordiska kollegor, möte med just Infantino. Mötet handlade om att länderna skulle informera Fifa om rådande situation kring coronaviruset, men Nilsson berättar att de även ställde frågor om brottsutredningen mot Infantino.

- Ja, den frågan dök absolut upp och han informerade oss om den situationen och den anklagelse han har fått, bekräftar Nilsson för Fotbollskanalen.

Under mötet så stod Infantino på sig kring att alla anklagelser är tagna ur luften, säger Nilsson.

- Från Fifas sida och Gianni personligen så är man oerhört frågande kring det här. Men jag tycker att vi fick så goda svar som man kan förvänta sig.

Nilsson understryker dock att det här definitivt inte är bra för Fifa, med tanke på historiken.

- Det är naturligtvis aldrig positivt med den här typen av rubriker, som inte handlar om fotboll. Fifa har ju varit kantat av den här typen av frågor tidigare och skulle må bra av att den här typen av frågor inte hamnar på bordet, men min känsla är att vi fick relevanta och bra svar. Sedan får vi följa frågan och hoppas att den försvinner från agendan så snart som möjligt och att det inte finns några misstankar. Men det är klart att det inte är bra för fotbollen när det blir den typen av rubriker igen kopplat till Fifa.

Uppfattningen var att det var rimliga argument som fördes fram från Fifa?
- Ja det var nog den samlade bilden som vi hade från de nordiska länderna, att det är så. Vi har fått tydliga, bra och relevanta besked och vi hoppas också att myndigheterna ser det på samma sätt så att frågan kan bockas av och det har vi inte sett ännu.

Infantino själv, på en presskonferens tidigare i år:

- När jag valdes till president var Fifa involverade i mer än 20 utredningar. Det var ett berg av frågor. Det är helt rimligt att Fifa erbjuder hjälp och hoppas att de som har genomfört dessa kriminala handlingar ställs inför rätta. Men det som stör mig är ordvalet "hemliga" gällande dessa möten. Det finns inget hemligt i att träffa en åklagare i ett civiliserat land.

Publicerad 2020-08-06 kl 17:46
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto