Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FIFA

TV: Lundh inför Fifa-valet: "Val mellan pest eller kolera"

Nästa

Avbryt
Försök igen

Fem kandidater ställer upp när Fifa ska välja en ny ordförande, men det verkar egentligen bara stå mellan två: Gianni Infantino och shejk Salman bin Ibrahim al-Khalifa.

Hemlighetsmakeriet kring var nationsförbunden kommer att lägga sina röster är fortsatt stor inför fredagens val.

Ett förbund, en röst är devisen inom Fifa. Men trots det har fyra av de sex kontinentförbunden gått ut och uppmanat sina medlemsländer att stödja särskilda kandidater när Sepp Blatters efterträdare nu till slut ska utses.

- Jag hoppas att det blir en värdig kongress och att vi äntligen ska kunna lägga det här bakom oss. Det har varit väldigt lite fokus på fotbollen det senaste året, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till TT.

Kontinentala stöd

Schweizaren Infantino kan räkna med stöd från nästan hela Europa, Sydamerika och Centralamerika, medan shejk Salman, från Bahrain, har stöd från toppen i så väl Afrika som Asien - vilket på förhand gör honom till favorit.

Om de individuella förbunden sedan följer rekommendationerna återstår att se.

161 av de 207 röstberättigade förbunden svarade när nyhetsbyrån AFP skickade ut en enkät med frågan om vilken kandidat de tänker lägga sin röst på.

68 förbund meddelade att de tänker rösta på Infantino, fyra visade öppet sitt stöd för prins Ali bin al-Hussein från Jordanien medan 28 länder meddelade att de tänker lägga sin röst på shejk Salman.

Dock var de europeiska förbunden mer villiga att svara än de afrikanska och asiatiska som väntas stå bakom den senare.

61 av de svarande förbunden vägrade att på förhand uppge var de tänker lägga sin röst, och 46 svarade inte alls.

Inget öppet val

Både prins Ali bin al-Hussein och Jérôme Champagne har efterfrågat ett genomskinligt röstningsbås för att undanröja möjligheten till fusk. Idrottens skiljedomstol, Cas, har dock avvisat önskemålen, precis som Champagnes förfrågan om att ha oberoende valobservatörer.

Klockan 14 på fredagen ska valet inledas.

- Det har visserligen kommit tecken på att det kan dra ut på tiden, men jag hoppas vid gud att vi inte håller på hela kvällen. Jag måste lämna kongressen 18.45 för jag har ett plan som går hem, säger Karl-Erik Nilsson.

Publicerad 2016-02-25 kl 19:13
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons