Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FIFA

Två kvinnor får rösta i Fifa-valet - möt en av dem

Foto: SCANPIX

Två av 209. Så många kvinnor kommer rösta i Fifa-valet på fredag. Isha Johansen är en av dem, och hon vittnar om en tuff kamp i fotbollens maktkorridorer.

På fredag stundar den Fifa-kongress som ska avgöra vem som tar över ordförandeposten i Fifa. Endast två av 209 röstberättigade i valet är kvinnor. Sonia Bien-Aime från västindiska Turks- och Caicosöarna, och Isha Johansen från Sierra Leone. Den sistnämnda berättar för norska Aftenposten hur hon har tvingats bli hårdhudad under sina år i fotbollens maktkorridorer.

Johansen pendlar mellan Freetown och London, och är gift med norrmannen Arne Birger Johansen. I den mansdominerade branschen står Isha Johansen verkligen ut från mängden – både på gott och ont. När hon valdes in som ordförande 2013 fick hon snabbt känna på det egna folkets vrede.  

- En fotbollsprofil kallade mig prostituerad på radio, och frågade sig hur någon kunde stötta någon som mig. En sportjournalist sa att jag var en skam för alla kvinnor, och att ingen kvinna ville vara som mig, berättar Johansen för Aftenposten.

Könshetsen har dock inte avskräckt Isha Johansen, tvärtom. Istället har hon blivit än mer motiverad att fullfölja sitt uppdrag. Bland annat har hon sett till att ta tag i matchfixningsproblemet i Sierra Leone, något som har gjort henne än mer impopulär. Det stoppar dock henne inte från att fortsätta ta tag i obekväma frågor.

Men det finns gånger då hatet smärtar.

- Min blinda 80-årige far lever för fotbollen, och har lämnat ett fantastiskt arv efter sig. För en muslimsk man var det en dröm som gick i uppfyllelse när hans dotter blev ledare för fotbollen. Han blev mycket upprörd av all hets, säger Johansen.

Sedan skandalerna började avlösa sig i Fifa har många ställt sig frågan hur världsfotbollens organ skulle fungera med en kvinna vid rodret. Isha Johansen stänger inte dörren för den möjligheten.

- Jag utesluter det inte för framtiden, men då måste jag ha gjort tillräckligt både nationellt och internationellt, säger Johansen.

Men är männen redo för att ge ifrån sig makten till kvinnor? Det tror Johansen definitivt.

- Jag är säker på att ingen manlig ledare i Europa slipper undan med behandlingen av kvinnor med ambitioner på det viset som jag har blivit utsatt. De skulle få sparken, utestängas eller satta i fängelse. Jag tror att det finns en god chans för kvinnor att nå toppen om det kämpar för det, säger Isha Johansen till Aftenposten.

Publicerad 2016-02-23 kl 15:58
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons