Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

FIFA

Uppgifter: Fifapresidentens förbjudna drag - gav råd till Svenska Fotbollförbundet

Foto: TT

Nederländska de Volkskrant rapporterar att Fifa-presidenten Gianni Infantino har gett råd om vem förbunden ska rösta på som ny Uefa-president – något som är förbjudet enligt Fifas regler. Svenska fotbollförbundet har lanserat Infantinos förslag Aleksander Ceferin som sin kandidat.

Gianni Infantino har brutit mot Fifas uppförandekod efter att ha rekommenderat Aleksander Ceferin som ny Uefa-president, rapporterar nederländska de Volkskrant.

Anställda inom Fifa ska enligt de etiska reglerna vara politiskt neutrala i samband med kontakt med förbund. Infantino ska dock i maj ha skickat sin norska rådgivare Kjetil Siem till ett möte i Milano med representanter för Nordeuropas fotbollförbund, för att där rekommendera Aleksander Ceferin som ny Uefa-president.

Några dagar senare lanserade Sverige – tillsammans med Danmark, Finland och Norge – Ceferin som sin kandidat till att bli nästa Uefa-president.

Tidigare har det Svenska fotbollförbundet stöttat Michael van Praags kandidatur för att bli Fifa-president. Nu är van Praag är en av kandidaterna för Uefa-presidentrollen - men SvFF ger i stället nu sitt stöd till Ceferin.

Fifa nekar, genom ett skriftligt uttalande, till att Kjetil Siem skickats av Infantino och menar att Siem vid det tillfället fortfarande var anställd av det norska fotbollförbundet som generalsekreterare.

I början av juni uttalade sig svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson om de nordiska fotbollsförbundens val av Ceferin som kandidat till att bli nästa Uefa-president.

- Jag är glad och stolt över att vi i Skandinavien tagit ett initiativ som kan ge Uefa en nystart och att vi är med och skapar förutsättningar för ett yngre och modernare ledarskap. Vi har haft mycket positiva samtal med Aleksander Čeferin under en längre period och slutlig överenskommelse sjösattes. Jag är säker på att flera av Uefa:s medlemsländer kommer att följa efter detta skandinaviska initiativ redan i närtid, sade Karl-Erik Nilsson då.

Fotbollskanalen har sökt Karl-Erik Nilsson utan framgång.

Publicerad 2016-07-20 kl 10:12
FIFA

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER