Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

FIFPRO
40v

Stor rapport om damspelares villkor - 50 procent får ingen lön

Foto: Bildbyrån

Inga kontrakt, låg eller ingen lön alls och mängder av spelare som slutar i tidig ålder. Det är några av punkterna som internationella spelarföreningen FIFPro tar upp i en unik rapport om professionella damspelares anställningssituation världen över.
- Med de här siffrorna så kan man inte gömma sig längre. Det är så här det ser ut och det är inte okej, säger Caroline Jönsson, ordförande i FIFPros damfotbollskommitté till Fotbollskanalen.

Den internationella spelarföreningen FIFPro har släppt en stor rapport om professionella damspelares anställningssituation världen över. Svar från nästan 3 600 spelare i Europa, Afrika, Asien och Amerika har legat till grund för rapporten.

Rapporten - "FIFPro Global Employment Report" - sätter ljuset på dåliga arbetsförhållanden för damspelare och är den första i sitt slag.

Ett av problemen som rapporten tar upp är att många damspelare slutar tidigt, bland annat på grund av att man vill starta familj eller av finansiella skäl. Hela 90 procent av de tillfrågade spelarna i undersökningen säger att de kan komma att avsluta sin karriär tidigt. En av effekterna är en lägre medelålder inom damfotbollen gentemot herrfotbollen. På damsidan är 69 procent i undersökningen mellan 18 och 23 år gamla, samma siffra på herrsidan var 39 procent 2016 i motsvarande undersökning.

- Många spelare slutar för tidigt. Vilket innebär att de kanske aldrig når sin peak. Och det gör ju mycket både för kvalitén på damfotbollen men det tar också lång tid att ta fram en riktigt duktig fotbollsspelare. Tappar man då de sista fem, sex, sju, tio åren, då man egentligen ska göra sina bästa år, då tappar man ju också kvalité, säger Caroline Jönsson ordförande i FIFPros damfotbollskommitté till Fotbollskanalen.

- Det är det som vi vill fokusera väldigt mycket på för att också kunna sitta med de andra intressenterna inom fotbollen, framförallt Uefa, Fifa, ECA och de andra stora aktörerna, för att se vad vi kan göra gemensamt. Att titta på de här siffrorna och göra någonting åt det.


Några av nyckelsiffrorna i FIFPro:s rapport.

Vidare så berättar rapporten om stora brister och problem med kontrakt och löner. Endast 47 procent har ett ordentligt anställningskontrakt.

Snittlönen för en professionell damfotbollsspelare är 600 dollar - drygt 5000 kronor - i månaden, enligt FIFPro:s rapport. 50 procent av spelarna i undersökningen får dock inte någon lön alls för sitt fotbollsspelande. Och av de 50 procent som får lön har nästan två tredjedelar under 600 dollar i månaden i lön.

- De säger egentligen precis det som vi har vetat ganska länge, att det är ganska svårt att livnära sig bara på fotbollen. Många har ju också andra former av ersättning, som mat betald eller husrum, vilket innebär att de kanske bara spelar fotboll trots att de har en så liten inkomst. Men det blir ju ohållbart i längden. Man vill ju skapa trygga och säkra jobb och göra en mycket bredare bas av fotbollsspelare. Så detta är ohållbart och det är också därför många slutar tidigt. Det måste finnas en väg där man... Man behöver inte tjäna mycket, men så pass att man kan ha ett drägligt liv. Så vi behöver minimum-krav. Och det är samma sak när det gäller möjligheten att skaffa familj. Det är också en jätteviktig faktor till att många slutar tidigt. Att man kanske inte har möjligheten, både för sin egen kropp - vad som gäller, när kan jag träna igen? Men sedan också att man har hjälp med att kunna ta med sig barnet ett tag, säger Caroline Jönsson, och berättar att när hon valdes in i FIFPro:s styrelse ordnade de så att Jönsson kunde ta med sin son och någon som kunde ta hand om honom - vilket möjliggjorde att hon kunde åka och arbeta.

- Det är så det måste fungera på fotbollsplan också, så att vi kan behålla spelare längre. Och man måste kunna ha en lön så att man kan ha en familj också.

FIFPro stötte i undersökningen på problem kring definitionen av spelare som professionell eller amatör - och menar att det finns stora variationer i begreppet.

- Vi insåg tidigt att det finns en jättestor skillnad mellan Fifa reglemente över vem som är professionell, du ska egentligen bara täcka dina fotbollskostnader för att anses vara professionell. Och du ska ha ett skrivet kontrakt. Det är inte så jättemycket och det är många som egentligen är det som inte får den statusen, och då är det också andra rättigheter och skyldigheter. Och sedan är det många spelare som spelar som professionell och har ganska mycket pengar men de har ändå status som amatörer för förbundet i deras land har bestämt det, Italien till exempel. Så det finns liksom väldigt välbetalda amatörer och så finns det spelare som tjänar tillräckligt mycket för att anses vara professionella men som inte har statusen heller. Och då blir man fråntagen ganska mycket rättigheter bara för att man har en status som amatör, så det var en stor fråga för oss. Och det visar undersökningen jättetydligt att det finns en gråzon som inte finns i reglementet men som finns i verkligheten, säger Caroline Jönsson.

- Det har varit en stor del av arbetet, att försöka reda ut begreppen professionell och amatör och uppmärksamma den problematiken som finns i dag.