Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FINLAND

Svensken ska slå igenom i Finland: "Planen är att nå CL-nivå"

Foto: sjk2007.fi/Scanpix

Han spåddes en lysande framtid i Malmö FF, lämnade för Celtic och tog steget upp i storklubbens A-lag. Nu försöker Bahrudin Atajic, 21, få sitt stora genombrott - i Finland.
- Du kan sätta mig i en djungel, bara det spelas bra fotboll där, säger han i en lång intervju med Fotbollskanalen.

Som femåring började Bahrudin Atajic spela fotboll i Malmö FF. Elva år senare lämnade han klubben i sitt hjärta för att bli ungdomsproffs i Celtic. Anfallaren lyckades också klättra upp i den skotska storklubbens A-lag till slut. Totalt blev det fyra ligamatcher och ett mål för Celtic.

Efter en kortare låneperiod i League One med Shrewsbury Town lämnade han Celtic för spel i den finska högstaligan och SJK i februari 2015.

21-åringen skrev på ett ettårskontrakt (med option för ytterligare ett år) med Seinäjoen Jalkapallokerho, en klubb som inför årets säsong ville utmana dominanta HJK Helsingfors i kampen om ligatiteln.

Med tio matcher kvar att spela ligger SJK trea i tabellen, med chans att gå upp på samma poäng som tvåan RoPS om de vinner de två matcher som de släpar efter med. Då står de i sådana fall även på samma poäng som ettan HJK, som dock har en match mer än SJK till godo.

Atajic har gjort 15 framträdanden i år, varav elva av dem är starter. Han har gjort ett mål.

- Det går helt okej här. Jag kom hit för att få speltid och jag har fått okej med speltid. Sen kan det alltid bli bättre, men för att vara första säsongen har det varit okej, säger Bahrudin.

- Vi ligger trea i tabellen, men har underpresterat på slutet. Vi hade chansen att vara med i toppen, men det är tio matcher kvar och vi kör på. Vi satsade på att komma etta från början, men nu kanske vi blir tvåa eller trea. HJK har stuckit i väg. Men jag tror inte det skiljer mycket i kvalitet mellan lagen. Vi spelar en väldigt bra fotboll, kanske den bästa i Finland. Men HJK har erfarenhet av att vinna, de har en vinnarmentalitet som kanske är svår att slå.

HJK är Finlands stora lag just nu och har större ekonomiska muskler än sina konkurrenter. Förra året gick de vidare till gruppspel i Europa League.

- Rent organisationsmässigt är de bättre på alla delar, allt. Fotbollsmässigt tycker jag inte vi alls är sämre. Resultaten har ju inte gått vår väg, men kollar man matcherna och andras matcher så ser man att vi har spelat den bästa fotbollen i ligan, säger Atajic.

Hur tycker du att det gått för egen del?
- För mig själv har det varit okej, men jag har spelat lite ur position. Dock spelar jag var tränaren sätter mig på plan. Jag håller tyst och klagar inte. Jag gör så gott jag kan.

SJK spelar oftast med ett 4-2-3-1- eller 4-3-3-system.

- Jag har mestadels fått spela som yttermittfältare, vänster och höger. Men jag trivs bäst antingen som anfallare eller i en nummer tio-roll. Jag trivs i centrala roller. Men jag klagar inte. Jag vill bara ha speltid och hjälpa laget så mycket jag kan.

Hur är nivån på den finska ligan?
- Det finns ett par lag som är ganska bra, men det är svårt för ekonomiskt är det inte så jättebra i Finland. Jag vet inte om fotbollen får så mycket stöd av landet. Men nivån är okej. Det är inte La Liga men det är ingen dålig liga.

Atajic växte upp i Malmö, en stad med omkring 300 000 invånare och flyttade sedan till Glasgow med 600 000 invånare (1,8 miljoner i hela storstadsområdet). Nu har han hamnat i Seinäjoki, en stad med omkring 60 000 invånare.

- Det är ett väldigt lite ställe en timme utanför Vasa. Det finns inte så mycket att göra här. Men jag är här för fotbollen. Det är inte något som stör mig. Du kan sätta mig i en djungel så länge det spelas bra fotboll, säger 21-åringen.

- Jag är ingen person som klagar på min omgivning på det viset. Det är stor skillnad jämfört med Glasgow och Malmö, men jag spelar fotboll och säsongen är inte så lång. Snart åker jag tillbaka till Malmö.

Atajic är beredd att offra saker för att få sitt stora genombrott.

- Om man verkligen vill lyckas måste man offra vissa grejer. Jag offrar tid med familj och vänner, folk jag växt upp med. Jag offrar andra saker också att festa och så vidare. Men det är därför vi har vår fest på fotbollsplanen, när det är match. Det är där vi njuter.

Hur går det med finskan?
- (Skratt). Det är lite svårt. Jag har ju precis kommit hit. Jag har inte varit här i ett år ens. Men oftast snackar vi engelska, för vi har ganska många internationella spelare.

Vad ser du framför dig, vad är planen för dig?
- Jag kom hit för att få spela och planen är att komma tillbaka till Champions League-nivån. Det kan vara en lång väg dit, men vägen kan även vara kort. Fotboll är en konstig sport och ena sekunden kan man vara här, men helt plötsligt är man någon annanstans.

- Jag spelar i en högstaliga med bra klubbar och det är därför jag valde att komma hit. Det finns klubbar som HJK och Inter som har sålt spelare hit och dit.

Vet du vad som händer till nästa säsong med dig?
- Nej, jag vet inte. Vi ska diskutera det framöver.

Vill du tillbaka till Malmö FF i framtiden?
- Jag älskar den klubben och en gång i framtiden hoppas jag komma tillbaka. Det hade varit kul. Jag har många vänner kvar där och det är många spelare som jag har spelat med. En vacker dag vill jag spela i Malmö igen. När det blir vet jag inte.

Så, när kommer ditt stora genombrott?
- Jag känner att jag tar en match i taget. Genombrottet, det vet jag inte när det kommer. Det är inget jag försöker skynda fram, utan jag tror på mig själv och jag har ett stort självförtroende. Jag tror det kommer inom kort, avslutar Bahrudin Atajic.

Publicerad 2015-08-24 kl 15:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons