Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

"EURO for Europe" - en bra idé

Först – en ursäkt:

En kollega i vår programkontroll begick ett misstag och bilden från UdineseLiverpool i TV4 Sport Xtra försvann i 25 sekunder under matchens slutskede. Förstår att tittarna blir arga, det var en dramatisk avslutning och sämsta tänkbara läge för ett avbrott. Det får bara inte hända.

***

Nyheten slog ner som en bomb i dag – EM 2020 kommer att spridas över Europa och spelas i diverse europeiska storstäder.

Det dröjde bara några minuter innan flera av mina kollegor gick i spinn på twitter:

Naturligtvis kan det visa sig att de har rätt och att det nya formatet blir mycket sämre. Men jag vill inte dra de slutsatserna än.

Måste säga att jag är lockad av tanken att se stora matcher på stora fotbollsarenor i Europa. England-TysklandSan Siro, Spanien-Frankrike Old Trafford, Italien-SverigeNou Camp och Portugal-HollandWestfallenstadion.

Vi kanske till och med får några matcher på Friends Arena i Stockholm.

Riktiga genuina fotbollsarenor – istället för nybyggda kolosser i Ukraina, som står tomma efter ett mästerskap.

Sedan är det klart att det dyker upp massvis med frågor kring hur UEFA tänker organisera detta.

Ska svenska fans tvingas resa långt mellan varje match i gruppspelet för att följa sitt lag?

Nej, jag hoppas att UEFA förstår att de måste lägga en grupp i två närliggande städer. Till exempel kan en grupp spela i Milano och Marseille. En annan grupp kan lira i Paris och London. München och Wien? Lissabon och Madrid. Blir det så kommer resorna vara kortare, smidigare och billigare t.ex. Gdansk-Wroclaw eller Kiev-Donetsk.

Men Camp Sweden i Kiev? Det kommer vi aldrig uppleva igen.

Nej, det är sant. Men att Sverige spelade samtliga tre matcher i Kiev var en ren slump. Sverige var det enda laget som hade sina tre gruppspelsmatcher på samma arena i EM 2012.

Det kommer att bli dyrt att resa!

Kanske. Men vi vet inte vad flygbiljetterna kostar år 2020. Men tanke på den utvecklingen vi har haft de senaste åtta åren är det inte omöjligt att flygresorna blir ännu billigare om åtta år. Och om UEFA lägger grupperna i närliggande städer kan man åka bil, tåg eller buss. Som sagt, Paris-London är ju smidigare än Kiev-Donetsk, även om städerna inte ligger i samma land.

Med EM i olika länder lättar man även på efterfrågan på hotellen och kan därmed förhoppningsvis komma till rätta med de sjuka överpriserna arrangörsländerna tar ut. Ett trestjärnigt hotell i Ukraina kostade 4000:- per natt i somras.

En annan fördel är att man ger fler fans chansen att EM på plats. Alla har inte råd att åka till ett slutspel, men om slutspelet kommer till dem…

Jag har enorm respekt för Niva, Lundh och andra som inte gillar idén. Som sagt, det kan mycket väl visa sig att de hade rätt. Vi älskar fotboll och vill inte att någon ska förändra den. Här tar man någonting som fungerar bra och gör om det. Klart att folk blir skeptiska.

Men jag vill verkligen se förslaget i sin helhet först innan jag dömer ut det. Det finns potential i detta och faktumet att 53 utav 54 länder röstade för förslaget bådar gott.

De kanske vet vad de gör?

Publicerad 2012-12-07 kl 08:05
Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons