Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Därför avslöjar vi resultaten

Sportbladets Jan-Olov Andersson tar upp ett intressant ämne i dagens tv-krönika: Varför avslöjas matchresultatet redan i påannonser eller i början av matchreferater i sportsändningarna?

ANNONS

Hela krönikan kan du läsa här.

Jag tycker att Andersson har fel, men självklart får en krönikör tycka som han/hon vill. Lite synd dock att Andersson visar sin bristande kunskap om TV-branschen när han går till attack mot reportrarna och redigerarna.

“När, var, hur och varför startade otyget? Är det Tarantinos fel? Drömmer tv:s sportreportrar och -redig­erare som vuxit upp med hans filmer i hemlighet om att vara en liten mini-Quentin? Det handlar om tv-sportens oskick att ofta visa resultatet först och målen efteråt”, lyder ingressen.

Det är naturligtvis inte reportrarna och redigerarna som ska hållas ansvariga för olika principbeslut på TV4:s sportredaktion. De besluten tas i vår sportledningsgrupp som består av: Hans Pekkari (sportchef), Fredrik Olofson (redaktionschef), Niklas Supanich (nyhetschef), Elin Ahnberg (programchef TV4 Sport och TV4 Sport Xtra), Catarina Brant (controller) och mig som fotbollschef.

ANNONS

***

Jag frågade nyhetschefen Supanich om han vill skriva några rader om detta. Svaret kom inom en halvtimme, flitens lampa lyser alltid hos “Suppen” – även på lördageftermiddagarna:

“Tittarna känner idag, till skillnad från förr, i betydligt högre utsträckning redan till resultatet när de slår på sportens nyhetssändning på kvällen. Detta eftersom rapporteringen kring liveidrott har exploderat det senaste decenniet.

Idag kan man följa alla matcher från elitserien, allsvenskan och de stora internationella fotbollsligor i direktsänd TV. Samma sak gäller världscupen i de olika vintersporterna, alla mästerskap i praktiskt taget alla idrotter osv. Vill du se det? Då kan du nästan alltid se det direktsänt i TV eller via andra digitala plattformar.

Att i denna (”nya”) verklighet kl 22.35 på kvällen försöka sammanfatta en 90 minuter lång fotbollsmatch på 1 minut och samtidigt behålla den direktsända idrottens inneboende dramatik är vare sig möjligt eller eftersträvansvärt anser jag. Vår filosofi på TV4 Sport är att förmedla sportnyheter på ett för tittaren klart och tydligt sätt och inte dölja nyheten. Det innefattar att berätta nyheten redan i påannonsen, göra ett tydligt urval som man sedan presenterar för tittaren i form av ett välbalanserat inslag med en tydlig vinkel.

ANNONS

Detta följer samma logik som t ex kvällspressen jobbar efter när de skriver sina nyhetsrubriker på sajt och i tidning. De skulle ju aldrig drömma om att dölja resultatet (nyheten) för att bevara dramatiken i artikeln.

Det följer även samma logik som när nyhetsprogramledare påannonserar nyhetsinslag med t ex  ”Allianspartierna vann riksdagsvalet”. Ingen nyhetsprogramledare skulle ju säga: ”idag var det riksdagsval och på förhand såg det ut att bli en jämn kamp mellan Alliansen och vänsterblocket”.

***

Ämnet är ju intressant. Vad tycker ni?

Mejla gärna till mig på emir.osmanbegovic@tv4.se eller direkt till nyhetschefen Supanich på niklas.supanich@tv4.se

 

 

Publicerad 2013-02-23 kl 14:14

Kommentarer

Visa kommentarer
Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto