Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FOTBOLLSKANALEN

Fördel ”Fener” i Slaget om Istanbul

Försvaret läcker, skadelistan är lång och lagets facit på Sükrü Saracoglu är svartare än natten. Det är inte mycket som talar för Galatasaray i derbyslaget mot Fenerbahçe.

Det är dags igen. För hetta, passion, vilja och kamp. Allt sammansmällt till en underbar enhet på Sükrü Saracoglu i Istanbul. Den här veckan pratar, äter och sover tiotusentals turkar fotboll i allmänhet och DERBYT i synnerhet. Fenerbahçe mot Galatasaray är matchen som ända sedan 1934 (då en vänskapsmatch mellan lagen urartade i slagsmål och födde en rivalitet som allt sedan dess har frodats och intensifierats) varit ett av de hetaste derbyna i Europa.

Som gambler brukar det vara ett bra drag att undvika sådana här matcher. Men inte idag. Ty hur medveten jag än är om att logik, statistik och historik inte betyder ett smack när matchen (och i synnerhet inte i en match av den här digniteten) väl är igång, kan jag inte undvika att utnämna Fenerbahçe till ett av dagens bästa spel. 

Jag kan egentligen komma med hur många argument som helst som motivering till ettan. Här är de viktigaste:

*Fenerbahçe har vunnit elva av de tolv senaste mötena med Galatasaray på Sükrü Saracoglu. Målskillnaden i dessa tolv matcher är 29–6 i Fenerbahçes favör!*Mer historik: i de 18 senaste mötena med ”Fener” som hemmalag har de ”gula kanariefåglarna” vunnit 15 och bara förlorat en! 

*Den här säsongen har Fenerbahçe misslyckats både i Champions League och Europa League och satsar därmed ALLT på ligaspelet. Klubbens ordförande Aziz Yildirim skulle nog inte tolerera att laget misslyckas även på den inhemska scenen. *Fenerbahçe är i makalös form, inte minst offensivt. Efter 1–1 i derbyt mot Besiktas för en dryg månad sedan har laget vunnit tre raka matcher med siffrorna 6–2, 3–0 och 4–1. Aykut
Kocamans mannar har alltså snittat över fyra mål per match den senaste tiden. Grymt!

*Galatsarays form är på ett annat plan. ”Gala” har två raka förluster, ligger först på nionde plats i tabellen och åkte ur Europa League-kvalet mot Karpaty Lviv. 

Nye tränaren Gheorghe Hagi (se också senaste inlägget i Kostas Corner!) får tuffast möjliga start på sitt uppdrag, inte bara för att laget möter Fenerbahçe utan framför allt för att man tvingas göra det utan skadade lagkaptenen – tillika playmakern – Arda Turan, utan målkungen Milan Baros (som gjorde två mål senast men sedan utgick på grund av skada), utan mittbacken Lucas Neill och utan avstängde förstemålvakten Ufuk Ceylan. Sedan tidigare är också skicklige Harry Kewell skadad. Ja, ni förstår – det här ser ut lite som ett Mission Impossible för den före detta rumänske storspelaren.

Jobbig situation för ”Gala” alltså. Och då har vi inte ens nämnt den uppenbara fördel Fenerbahçe har av att matchen spelas i deras egen arena. Som ikväll kommer att vara en kokande häxkittel av fanatiska fans. Framburna av dessa förlänger Fenerbahçe sin långa förlustfria svit. Allt annat är en sensation.Fenerbahçe spelas till 1.79 hos betfair.com.

Publicerad 2010-10-24 kl 14:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons