Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FOTBOLLSKANALEN

Grymt odds på Nordirland!

Nordirland är obesegrat efter de två svåra matcherna mot Slovenien och Italien. Nu väntar en komfortabel seger borta mot Färöarna.

Att Nordirland skulle stå på fyra poäng efter matcherna mot Slovenien (1–0) och Italien (0–0) var det nog inte jättemånga som trodde. Men laget har utvecklats de senaste åren och närmast sig de allra bästa europeiska lagen. Efter den fina inledningen väcks nu drömmar om att Nordirland ska kvalificera sig för EM-slutspelet i Polen/Ukraina 2012. Om det ska bli verklighet måste Nordirland ta tre poäng i bortamötet med Färöarna ikväll.

Taktiskt sett har
Nordirland länge hållit en hög nivå men det är inte bara spelet som utvecklats under 2000-talet utan även mentaliteten. Spelarna nöjer sig inte längre med att i enstaka matcher störa de stora nationerna utan har nu ambitionen att ta sig till de stora mästerskapen. Ett exempel på den nya attityden är att många av de nordirländska spelarna efter 0–0 mot Italien uttryckte en stark besvikelse över att det bara blev en poäng. För tio år sedan hade ett sådant resultat otvivelaktigt betraktats som en seger.

Defensiven är fortfarande
Nordirlands absolut främsta styrka men det finns helt klart tillräcklig offensiv kompetens för att producera ett par, kanske tre mål mot ett lag som Färöarna. Hemmalaget har målskillnaden 2–15 i de fyra senaste matcherna och förlorade med hela 3–0 hemma mot ett för tillfället föga imponerande Serbien.

Någon risk för underskattning föreligger knappast. På presskonferensen efter matchen mot Italien i Belfast betonade förbundskaptenen Nigel Worthington hur viktig matchen mot Färöarna är för fortsättningen av EM-kvalet. ”Jag hävdar att den är viktigare än matchen mot Italien! Om vi kan ta tre poäng mot Färöarna har vi sju efter tre omgångar och därmed är dörren vidöppen för oss.” sade Worthington som säkert kommer att göra en del taktiska justeringar i offensiv riktning.

Nordirland visade goda
intentioner mot Italien och det är fullt förståeligt att spelarna var besvikna efteråt, även om nu resultatet som sådant är mer än godkänt med tanke på Italiens historia och status som stormakt inom fotbollen. Worthingtons grönvita armé hade två mycket misstänkta straffsituationer och borde nog ha tilldömts åtminstone en straff mot Italien. Dessutom missade nationalhjälten David Healy en nick mot öppet mål. Healy har en tuff period just nu där avsluten inte går hans väg. Match mot svaga Färöarna känns som ett bra läge att få målskyttet att lossna.

Tvåa på Nordirland med hcp –1 spelas till 1.88 hos bwin.com.

Publicerad 2010-10-12 kl 09:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons