Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

FOTBOLLSKANALEN

Lundh: Listan som visar Hamréns favoriter

Erik Hamrén har testat 58 spelare.
Ett gäng dominerar.
Här är listan som visar vilka som får chansen att ta Sverige till EM.

Glöm Sydafrika och Cypern. Glöm träningsmatcher i värme. Testandet av spelare är över för förbundskapten Erik Hamrén. Om en dryg månad presenterar han den första av flera EM-kvaltrupper under 2011. Sedan väntar Moldavien på hemmaplan i mars, det är långt från värme och att man kan ta lätt på ett straffavgörande.

För nu återstår i princip bara tävlingsmatcher under ett ödets år för Sveriges förbundskapten.
Ett EM-slutspel 2012 finns i potten, men även hans framtid på posten som ledare för Sveriges mest bevakade landslag. För även om han har kontrakt över 2014 kan det blåsa till storm ganska snabbt om inte resultaten blir de förväntade.

En missad andraplats i gruppen exempelvis, vore ett fett fiasko och grund till diskussion om Hamrén är rätt man att ta landslaget framåt. Okej för att man inte rubbar Holland från förstaplatsen, men det finns en stor möjlighet att bli bästa tvåa och gå direkt till EM i Polen och Ukraina.
Och play off är ett absolut krav.

I veckan som gick blev Jimmy Durmaz den 58:e spelaren som Erik Hamrén låtit testa i A-landslaget. Malmö-spelaren fick hoppa in mot Cypern och debuten i landslaget varande i tolv minuter.
Häftigt att han blev uttagen, tyckte Zlatan Ibrahimovic som hyllade Hamréns satsningar på nya spelare.

Fast frågan är om det är så mycket nytt? Känslan är snarare att Erik Hamrén fastnat för sina favoriter, precis som alla tränare.
För även om han testat 58 spelare under sitt dryga år som förbundskapten är det tydligt att se vilka spelare som fått mycket speltid. Jag tror inte att Mikael Lustig är särskilt hotad i det väntande EM-kvalet.

Högerbacken som var minst sagt darrig mot Ukraina, och som hade Hamrén som klubbtränare i Rosenborg, har gjort tolv matcher för Sverige och är den som ihop med Anders Svensson spelat mest för blågult sedan Lars Lagerbäck slutade.
Svensson är kvar från förr och Lustig är förvisso ny men nu verkar han även given.

På listan intill över speltid i Hamréns landslag följer idel kända namn: Sebastian Larsson, Daniel Majstorovic, Ola Toivonen, Andreas Isaksson, Pontus Wernbloom, Behrang Safari, Kim Källström, Olof Mellberg, Emir Bajrami och Johan Elmander.
Att sedan Zlatan Ibrahimovic kommer en bit ner är inte konstigt, han pausade ju ett bra tag och kör inte så många träningsmatcher.

I toppen på listan har man 13 spelare och det är Hamréns stomme, oavsett alla tester så har de flesta varit med från start. Sett till att Toivonen och Mellberg är avstängda mot Moldavien så måste man få in en mittback – ersättaren till Toivonen visade upp sig i onsdags och tar klivet in från kanten - och som back finns ju Hamréns klara tredjeval: Andreas Granqvist som ju inte är långt ner på listan direkt.

Naturligtvis är Behrang Safari den som är ifrågasatt sett till att han gjorde ett misstag mot Holland och var bänkad mot Tyskland och sedan var han återigen inblandad i en röra som gav mål mot Ukraina.
Oscar Wendt är det möjliga alternativet och han har också fått en hel del chanser med sina sju landkamper och med en halvlek i snitt.

Visst kan man se en del ”bullets” som det heter på Billboard-språk, som Michael Almebäck, Sebastian Eriksson, Tobias Hysén och Alexander Gerndt som klättrar i både matcher och speltid, samtidigt som en succéspelare som Martin Olsson inte ens fått ihop 90 minuter trots att han gjorde två mål i landslagsdebuten.

Och tänk på en gammal U21-hjälte som Mattias Bjärsmyr som inte ens finns med på listan, ett öde han delar med La Liga-spelarna Kennedy Bakircioglü och Henok Goitom, och det är bara att inse att de har långt kvar till landslaget.

Om Hamrén satsat rätt? Ja, det vet vi i oktober eller november då det svenska EM-ödet avgörs. För det är bara resultat som styr en sådan kritik.
Vem minns Tommy Svenssons ratande av Anders Limpar under VM 1994? Rätt få, för VM-bronset väger tyngre.

Publicerad 2011-02-11 kl 15:13

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER