Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FOTBOLLSKANALEN

Lundh: Modig Lagerbäck svär i kyrkan

CARSON. Unga fotbollsspelare ska fostras i att vinna.
Det är en vital del i talangutvecklingen.
Lars Lagerbäck fegade inte att trampa in på minerat område.

Dagen före mötet med USA kunde Lars Lagerbäck inte hålla sig från ett politiskt utspel, och möjligen en aning politiskt inkorrekt.

Han drog en lans för att unga svenska fotbollsspelare ska drillas i att vinna – och var avundsjuk på jänkarnas inställning.

Det är lite som att svära i kyrkan för många i idrotts-Sverige, och särskilt när det kommer från en svensk idrottsledare som är fostrad i det röda Umeå, som utryckt sina lätt socialdemokratiska folkhemsideal och sedan kört en vända på GIH där alla stöptes i samma form.

Han var i och för sig smart nog att hålla undan de yngsta åldersgrupperna från elitsatsning.

Men han var stenhård när det gällde att tonåringar måste drillas i vinnarattityd. Alla stora spelare som Lagerbäck jobbat med har velat vinna i allt och gjort allt för det.

Givetvis har han rätt.

Visst, det är grymt tufft för unga spelare att bli utslagna – vilket ofta blir följden – men det är ingen tvekan om att spelarna måste vässas för att de ska nå fram.

Konkurrensen är stenhård och ska Sverige vara med i eliten framöver måste spelarna ta till sig lite av jänkarnas attityd.

Att elitsatsning är ett fult ord i fotbollssammanhang har visat sig i många mediadebatter och de som förespråkar en dylik får alltid stryk med påkar.

Men ingen ger sig på gymnastik, dans, konståkning där det är givet att en tidig vinnarattityd och en hård satsning är ett måste.

Därför är det befriande att Lars Lagerbäck, som på många sätt symboliserar en idrottsledare sprungen ur det svenska folkhemmet, vågar ta ställning.

Han har lärt sig av att leda vinnare och sett vad som gjort dem till vinnare,

Därför vill han se det inplöjt i svenska talanger. Visst, vägen är lång och i USA får man det inhamrat från starten och vågar tro på det.

Svenskar måste ta efter det – för det är en elitsatsning som behövs i en värld där alla börjar allt tidigare.

Trots allt handlar fotboll om att vinna.

*****

Gustav Svensson från start. Lars Lagerbäck var tidigt i veckan imponerad av hans löpkapacitet. Borde fattat att han skulle ingå i startelvan,

Spännande med Johan Dahlin som gjort det bra U21-landslaget.

*****

Backlinjen med Jonsson, Lindberg, von Schlebrügge och A Johansson känns dock inte för framtiden, med undantag för Adam Johansson möjligen.

Fast han är ju nästan inte ordinarie i IFK Göteborg – det är Erik Lund som gäller där.

*****

Daniel Nannskog är så förbannat rolig att jag hoppas verkligen att han lyckas mot USA. Men jag tar inte på mig skulden för att han sa att han juckade in bollen.

Även om anfallaren skyller på mig.

Publicerad 2009-01-24 kl 09:27
Annons
Annons
Annons