Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Lundh: Risk att Kalmars guld bara blir ett tomtebloss

12å

Efter 6-0 mot Norrköping kan Henrik Rydström lyfta Lennart Johanssons pokal och bada i skumpa.
Det går inte att tappa SM-guldet.
Frågan är om Kalmar kan ta ett steg till eller om SM-guldet bara blir ett tomtebloss?

Aldrig tidigare har Kalmar FF vunnit SM-guld så visst är det förståeligt att Nanne Bergstrand

ANNONS
o Co inte vill ta ut titeln i förväg. Att de inte vill se längre fram än till ett gäng guldfester är också givet – och äntligen få sola sig i guldglansen.

Ja, jag vet att Elfsborg i teorin kan hämta in försprånget på elva mål, fler gjorda mål och sex poäng men så stora mirakel sker bara i Bibeln eller i en Hollywoodrulle.
Även om KFF-skaran vill vänta så får de göra det, men egentligen hoppas jag att de firar grundligt någonstans på en svartklubb i Kalmar.

Att de får lyfta bucklan först på Örjans Vall nästa söndag kan de säkert ta, och för Patrik Ingelsten är det självklart en extra krydda att bli mästare på den arena där han tidigare blivit ratad.
Allt snack om Kalmar är värdiga mästare eller inte är bara löjligt – alla som vinner är värdiga mästare.

Det går inte annat än att beundra Nanne Bergstrand och det sätt som han metodiskt och säkert byggt upp ”FF” till en guldklubb. Tyngdpunkten har länge legat på veteraner och trotjänare men tränare Bergstrand har visat fingerfärdighet när han ersatt den ena flyktade spelaren efter den andra – och inte har han varit rädd att satsa både på ungt (Rasmus Elm

ANNONS
) och nytt (Emin Nouri ).

Självklart kan man se en fara för svensk klubbfotboll när en så liten klubb vinner allsvenskan och knappast kan hota i Champions League-kvalet. Redan är det ju klart att Viktor Elm och Arthur Sorin förvinner, och risken är överhängande att Patrik Ingelsten, Rasmus Elm, Patrik Rosengren också är borta när serien startar om i april. Lägg till att man sålde César Santin i somras.

Nanne Bergstrand har en styv uppgift framför sig när det gäller att inte bara ersätta de som försvinner, utan även både spetsa och bredda Kalmars trupp för att kunna ta klubben ett kliv till i utvecklingen.
Det handlar om att se till att KFF blir kvar i den allsvenska toppen och samtidigt kan utmana i Europa.

Okej, Feyenoord är inget starkt lag och Kalmar blev utslaget även om man var nära avancemang – det finns dock element i KFF:s nuvarande spel som gör att det kan passa i cupspelet med snabba spelvändningar, en rapp offensiv och en taktiskt skicklig tränare som var den senaste som ledde en allsvensk klubb till Champions League.

ANNONS

Att tränaren Nanne Bergstrand har kunnande nog att klara av att spetsa klubben nog är givet. Frågan är bara om Kalmar FF:s klubbledning vågar satsa på att låta honom göra det och verkligen ger honom resurserna?
Som nybliven mästare betalar du alltid ett överpris på spelare – och framför allt vill de som ska stanna i klubben givetvis ha en del av intäkterna som de varit med och ordnat.
Allt blir dyrare och du behöver mer. Det är en ekvation som sällan går ihop.

Lägg till att Kalmar FF befinner sig i en tajt arenasituation där kommunens borgen för arenabygget blivit överklagad och att man även inom föreningen börjat ifrågasätta om man i finanskrisens tidevarv kan våga sig på att bygga nytt – lägg till att det blivit både dyrare och svårare att låna. Om man går mot Kalmar Arena lär pengarna inte flöda till när Svante Samuelsson

ANNONS
och Nanne Bergstrand går på värvarstråt.

Jag fattar att det inte är vad alla rusiga Kalmar-fans, spelare och ledare funderar på just nu – för festen måste gå före.
Fast det hade varit häftigt att se hur långt Nanne Bergstrand hade kunnat ta klubben, även om det är självklart är förståeligt om ledningen sätter sig på plånboken och bara njuter av ett SM-guld i stället för att sikta på fler och större framgångar.

*****

Turerna i AIK tar aldrig slut och för oss som följt klubben under lång tid är det en rätt skakande déjà vu-upplevelse. Kostnaderna har återigen rusat i väg och intäkterna har inte följt efter. Riskapitalisterna i Agent 03 är sura över att allt de mest äger är en träningsanläggning och att deras investeringar har inte gett avkastning.
AIK-alliansen av fans uppger nu att Rikard Norlings

ANNONS
öde är att få sparken och att det ska ske under måndagen.
Vi får väl se vad som sker – klart är att det är en maktkamp som pågår och Norling har stora delar av fansen på sin sida. Mot dem står vd:n Charlie Granfelt , sportchefen Ola Andersson och ordföranden Per Bystedt .
Bara en sak är helt klar: de uteblivna resultaten har satt tryck på hela föreningen och då letar man syndabockar. Vem som är skyldig? Går inte att peka ut en person. Om vi håller oss till det sportsliga så är Norling och Andersson delaktiga i det sportsliga misslyckandet, men givetvis har spelarna också ett ansvar.

*****

Mats Jingblads Norrköping måste vara ett av allsvenskans sämsta nykomlingar på väldigt länge.

*****

Alla tre nykomlingar i årets allsvenska är nu nere i träsket och kan åka ur - och det är bara att inse att 16 lag inte var så lyckat för allsvenskan.

ANNONS
Även om man måste ge det lite mer tid, åtminstone en säsong till.

*****

Malmö FF har medlemsmöte på tisdag och då är det upp till klubben att visa förändringsvilja. Annars lär fansen agera.
Det lär ske saker. MFF-ledninger har säkert inte missat vad som hänt i både Djurgården och AIK under hösten.

*****

Felix Magro . Vilken dåre.

Publicerad 2008-11-02 kl 20:34
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto