Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FOTBOLLSKANALEN

Lundh: Skriv på kampanjen: Olof Mellberg som högerback

LISSABON. Olof Mellberg vill verkligen inte.
Det struntar jag i.
Klart att han ska vara högerback på lördag.

Efter en egen variant av portugisiska rallyt i smala gränder uppe på kullarna ovanför Estoril och Cascais utanför Lissabon hittade vi till slut den lilla arenan som var Sveriges hem för fem år sedan.
En plats som ger positiva vibbar, enligt Lars Lagerbäck , och vi var många som med behag mindes det EM 2004 och alla pass vi följde från platsstolarna på läktaren.

Kanske var det värmen? Eller ljuset? Eller de glada barnen från Svenska skolan? Det är något med en stark sol över en grön fotbollsplan med spelare och alla förväntningar och förhoppningar som finns inför något stort, viktigt och avgörande.
Allvaret är inte riktigt där och vi kan alla se så ljust på framtiden att vi behöver solglasögon.

Cristiano Ronaldo och hans finter är långt borta när spelarna gnuggar diverse övningar och vi sitter och går igenom den svenska startelvan och vilka möjligheter som finns. Flyttar spelare hit och dit och argumenterar för just den rockaden.
Det är då det här jobbet är som bäst och man slipper bonusbråk, finanskris och annat som lätt färgar av sig från tidningar och nyheter.

En gång i tiden smörjde man in sig i mänsklig avföring och skrek: ”Känner ni stanken från Enskilda Banken” i Kungsan? Då brann verkligen folk för saker de trodde på, och kanske är det för att jag växte upp i det då aningen överpolitiserade samhället som manifestationer och kollektiva sammandragningar inte riktigt är min grej.
Men en enkel spelarkampanj inför lördag är okej för min del.

Jag kan ta rollen som kampanjgeneral och budskapet är enkelt och mindre kontroversiellt: Spela Olof Mellberg som högerback. En nation behöver förstärka försvaret i jakten på en plats i Sydafrika nästa sommar.
Att det inte är det roligaste Juve-backen vet är en annan sak. Kliv ut på högerbacken och bara spika igen, Mellberg. Plikten kallar – och förhoppningsvis är det bara i en match.

Sverige har tre mittbackar som alla är i form och spelar regelbundet och alla ska vara på plan i Porto.
Bland ytterbackarna står det värre till och även om Oscar Wendt gjort det bra i FC Köpenhamn känns det fel läge att spela in honom i en sådan här match där han kanske ställs mot världens bäste.

Alltså ser min backlinje ut på följande vis: Olof Mellberg, Daniel Majstorovic, Petter Hansson, Mikael Nilsson .
Just Mikael Nilsson är inte optimal ute till vänster, men han fixar det och är säkert stärkt efter en stark vinter i Panathinaikos och dessutom var han rent ut sagt överjävlig mot portugiserna på Råsunda i höstas. Han kan dessutom alla tricks i boken efter ett gäng säsonger i Grekland.

Olof Mellberg var ifrågasatt när han flyttade till serie A och Juventus. Många ansåg att han värvades som en komplementspelare. Han har bara skitit i det och presterat både som högerback och mittback och visat att han håller på högsta nivå.
Inget snack om att han är snabb nog att lösa högerbacksplatsen och han har vanan inne.

Självklart vet jag att han inte vill men om han kan göra det i klubblaget måste han kunna göra det i landslaget. Eller rättare sagt, det måste vara lättare i landslaget än i klubblaget.
Och förbundskapten Lars Lagerbäck stängde inte dörren helt på dagens presskonferens, även om han säkert satsar på Erik Edman av gammal vana.

En fullt fit och formstark Erik Edman hade naturligtvis varit mumma till vänster, men nu har Wigan-backen bara spelat sex minuter A-lagsfotboll efter att han kom tillbaka från sin svåra korsbandsskada. Sett till hur svag han var mot Österrike är det en grym chansning att ha honom som vänsterback.
Att han ser taggad ut på träningen räcker inte för mig.

Förbundskapten Lagerbäck sa att han redan hade startelvan i princip klar, och om inget konstigt hände på träningarna fram till match så blir det den elvan.
Det jag vet är att han vill satsa på långa spelare för att utnyttja portugisernas svaghet på fasta situationer, och det skulle tala för Mellberg till höger.

Men jag tror att Lagerbäck lyssnar lika lite på andra som Wallenbergs gjorde på tiden då det begav sig, och kör sin linje. Och det har ju varit framgångsrikt för både Lagerbäck och Wallenberg.
Då är mitt tips att startelvan ser ut på följande vis: Isaksson – Nilsson, Mellberg, Hansson, Edman – Elm, Svensson, Källström, Wilhelmsson – Larsson, Elmander.

*****

Johan Elmander säger att bara media som bryr sig om hans måltorka. Så säger alla anfallare som inte hittar rätt, men självklart är det oroande.
Även om en stor del av förklaringen är att Bolton är ett svagt lag.

*****

Hade varit coolt om Ulla Elm blev agent också.

*****

Lars Lagerbäck skickade en fin passning till portugiserna: Allt tryck är på dem och Sverige har inget att förlora.
Han börjar ta till mer och mer av den varan.

Publicerad 2009-03-24 kl 20:33
Annons
Annons
Annons