POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
FOTBOLLSLABBET
51v

TV: Fotbollslabbet: Är den korta hörnan överskattad?

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se programmet i spelaren.

Det är kanske en av de mest bespottade förteelserna inom fotbollen.
I veckans avsnitt av Fotbollslabbet tittar man närmare på den korta hörnan - är den överskattad eller inte?

Veckans fråga som Fotbollslabbet avhandlar kom i från twitter och handlar om hörnor - är det verkligen så att korta hörnor ger färre mål än långa? 

Ola Lidmark Eriksson har tittat närmare på runt 200 000 hörnor för att se om det finns något samband mellan hörnans längd och antalet mål, och delat upp hörnorna i tre olika distanser: långa, medellånga och korta. 

Av de långa hörnorna blir det mål på ungefär inom 15 sekunder i ungefär 2,9 procent av fallen. Mer framgångsrika är de medellånga hörnorna, som ger utdelning i 3,0 procent av fallen.

Hur ser det då ut vid korta hörnor? Statistiken som Ola Lidmark Eriksson tagit fram visar att 2,26 procent av de korta hörnorna går i mål inom 15 sekunder - en mindre andel än de långa och medellånga hörnorna.

- Generellt sett är det väldigt lite mål på hörnor. Alldeles för lite, säger Hasse Backe i programmet.

Totalt görs det mål på ungefär var 33:e hörna.

- Det är inte bra. Det måste gå att göra bättre, säger Backe.

Det finns dock fördelar även med korta hörnor - exempelvis visar statistiken att man mer sällan släpper in mål tätt efter en kort hörna.

- Vi slår utifrån de här siffrorna fast att den korta hörnan är överskattad - i alla fall offensivt. När det handlar om att döda tid och inte åka på baklängesmål är den kanske bättre än den längre, säger Gusten Dahlin.

Ett nytt avsnitt av Fotbollslabbet kommer varje fredag runt lunch på Fotbollskanalen och sänds därefter även i Sportkanalen kl 18.25. Har du ett ämne du vill att panelen ska titta närmare på i ett kommande program? Twittra till @fotbollskanal eller skriv till @fotbollskanalen på Instagram.

Vill du läsa mer om hur de olika datapunkterna tas fram och hur Playmaker.ai jobbar med fotbollsstatistik finns en utförligare beskrivning här.

Se hela avsnittet i spelaren ovan.

Publicerad 2018-05-25 kl 15:00

Fotbollslabbet

MFF "borde" ha vunnit allsvenskan

Siffrorna visar: AIK tog 12 poäng mer än förväntat

Visa fler

ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå