Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: TV4

Fotbollskanalens granskning Kristallen-nominerad: "Hoppas kunna inspirera andra"

Programmet "Fotbollssyndikatet" skakade om fotbolls-Sverige och har redan prisats internationellt.
Nu är programmet nominerat till det svenska tv-priset Kristallen i kategorin "Årets granskning".
- Jag hoppas att våra framgångar kan inspirera andra att följa efter och våga sig på nya sätt att göra ännu bättre sportjournalistik, säger reportern Andreas Sundberg.

I oktober 2017 sändes programmet ”Fotbollssyndikatet”, ett samarbete mellan Kalla Fakta och Fotbollskanalen, där helt nya uppgifter om hur kriminella nätverk har infiltrerat den svenska fotbollen både genom att kontrollera spelaraffärer och försöka rigga matcher.

Programmet och dess uppföljande bevakning på Fotbollskanalen fick stor uppmärksamhet såväl i Sverige som internationellt och fick beslutsfattare på högsta nivå inom svensk fotboll att reagera starkt.

- Vi vill ju inte ha med det här att göra, de här individerna använder ju fotbollen i de här syftena. Vi vill ju göra allt för att få bort det här. Och det är jag helt övertygad om att alla vill, när jag pratar med klubbar och andra individer. Vi måste naturligtvis göra allt vi kan för att skydda fotbollen i det här. Det här är absolut helt oacceptabelt, sa Svenska fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand i programmet.

ANNONS

LÄS ALLT OM GRANSKNINGEN FOTBOLLSSYNDIKATET HÄR


I april fick programmet ta emot pris vid det prestigefyllda New York Festvals där programmet, vid en gala i Las Vegas, prisades med ett brons i kategorin ”Best Sports Coverage”.

Nu är det alltså dags igen.

När nomineringarna till det svenska tv-priset Kristallen offentliggjordes på tisdagen stod det klart att programmet är nominerat i kategorin ”Årets granskning”.

- Granskningen är ett unikt samarbete med Kalla fakta. Vi har varit ett starkt team och efter att det blev bronsmedalj i New York Festivals är det nu otroligt kul med en nominering på Kristallen. Det görs väldigt mycket fotbollsjournalistik i dag men väldigt lite är undersökande journalistik, och det är ganska ovanligt med sportgranskningar, säger reportern Andreas Sundberg.

Nu hoppas Sundberg att priset ska kunna inspirera andra.

- Jag hoppas att våra framgångar kan inspirera andra att följa efter och våga sig på nya sätt att göra ännu bättre sportjournalistik. Det finns mycket att sätta spaden i.

ANNONS

Fotbollskanalens chefredaktör Tobias Rosvall gläds också stort åt priset.

- Det känns fantastiskt. Vi jobbar hårt varje dag för att Fotbollskanalen ska stå längst fram när det kommer till nyhetsarbete kring svensk fotboll, då är givetvis en nominering som den här ett fantastiskt kvitto och en uppmuntran att fortsätta jobba hårt. Jag måste också lyfta fram samarbetet med Kalla fakta som visat hur två avdelningar med olika spetskompetenser i ett tv-hus tillsammans kan åstadkomma stora saker.

Fotbollssyndikatet gjordes av Andreas Sundberg (reporter), Fredrik Quistbergh (producent), Fredrik Ekdal (redigerare) Lovisa Thuresson (fotograf), Kajsa Ståhl, Jonas Alsgren, Tobias Rosvall (exekutiva producenter).

Fakta

Om Kalla fakta - Fotbollssyndikatet

Under de senaste månaderna har Fotbollskanalens reporter Andréas Sundberg och Kalla faktas Fredrik Quistbergh granskat svensk fotboll och personer inom ett hemligt agentnätverk. I smyg försöker de styra den svenska marknaden.

I Kalla faktas program ”Fotbollssyndikatet” beskrivs hur nätverket genom bland annat hot och matchfixning försöker tjäna snabba pengar. Polisen vittnar om hur aktörer i Sverige med hjälp av pengar och lyxprylar lockar till sig spelare för att skaffa sig konkurrensfördelar.

Mitt i allt finns agenten och den tidigare AIK-spelaren som misstänks ha erbjudit AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos en stor summa pengar i ett försök att rigga vårens möte mellan IFK Göteborg och AIK, som sköts upp just på grund av matchfixningsförsöket. Vid tidpunkten då erbjudandet till Stamatoulous ska ha framförts jobbade mannen för agentbolaget Nordicon Sports Management, enligt företagets egen hemsida.

Nordicon Sports drivs av Nochi Hamasor, god vän till Zlatan Ibrahimovic. Han, precis som den tidigare AIK-spelaren, var involverad i Alexander Isaks hemlighetsfulla flytt från AIK till Borussia Dortmund. Hamasor har flera kopplingar till agenterna som arbetar med Isak och gjorde Dortmund-övergången till verklighet, de omstridda bröderna Vladica och Zoran Lemic. 

Men nätverket består också av personer som verkar i det dolda, personer med goda kontakter på fotbollsmarknaden men som utåt håller en låg profil.

Kalla fakta - Fotbollssyndikatet sändes i TV4 måndagen 2 oktober, klockan 20.00. Se hela programmet här.

Publicerad 2018-08-16 kl 10:08

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto