Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS
44:15

Foto: Kalla fakta/Bildbyrån/Twitter

Nästa

Avbryt
Försök igen

I klippet visas Kalla fakta - Fotbollssyndikatet

Här är hemlighetsmakeriet runt Isaks rekordövergång

Ingen allsvensk spelare har sålts för mer pengar än Alexander Isak.
Här redogör Fotbollskanalen för hemlighetsmakeriet runt övergången, som Kalla fakta kollat närmare på.

Under måndagen sändes programmet ”Fotbollssyndikatet” i TV4, en granskning som Kalla fakta gjort i samarbete med Fotbollskanalen. En affär som Kalla fakta tittat närmare på är den som tog Alexander Isak från AIK till Borussia Dortmund i januari tidigare i år. Försäljningen är den största i allsvenskans historia, större än den som gav Malmö FF 82,6 miljoner kronor när Zlatan Ibrahimovic flyttade till Ajax 2001. Men hemlighetsmakeriet runt övergången har varit - och är fortsatt - stort.

ANNONS

***

Alexander Isak hade en makalös debutsäsong i AIK:s A-lag 2016. Anfallaren gjorde bland annat tio mål i allsvenskan, mål i svenska cup-debuten och debut i svenska U21-landslaget. Förra hösten började han på allvar kopplas ihop med mängder av storklubbar runt om i Europa och mest snackades det om spanska giganten Real Madrid.

Isaks avtal med agenten Patrick Mörk gick i samma veva ut och ny representant för anfallaren blev den bosniske stjärnagenten Vladica Lemic.

- Ja, vad jag förstår så är det (Lemic) familjens rådgivare, sa då AIK:s sportchef Björn Wesström till Expressen.

I slutet av november skrev Aftonbladet:

”Det finns personer med mandat att genomföra en eventuell affär. Alexander Isak och AIK samarbetar med storagenten Vladica "Vlado" Lemic”.

Då fick också Björn Wesström frågan när Lemic kom in i bilden.

ANNONS

- Han har funnits med tidigare kring andra spelare i AIK, så det är ingen ny kontakt på något vis. Vilket också känns bra. För det vore såklart riskfyllt att behöva lära känna någon ny när det handlar om den potentiellt största affären i klubbens historia. Det är bra att vi känner honom sedan tidigare, sa Wesström.

Vladica Lemic är en agent som jobbar tätt med sin bror Zoran Lemic, som är den av bröderna som ofta står skriven på officiella dokument. ”Vlado” och Zoran vill jobba i det tysta och låter sig aldrig intervjuas av media. Holländska PSV Eindhoven har valt att sluta göra affärer med Lemic och agenten befinner sig även i ett bråk med Ajax. Dessutom har han utretts av Fifa för misstänkta oegentligheter i en affär med Hamburg gällande Milan Badelj, men något övertramp kunde aldrig bevisas. Vladica uppges vara nära vän till Chelseas ägare Roman Abramovitj, rysk oljemagnat. Tidningar runt om i Europa, bland annat i Holland, har beskrivit att han använder sig av ”maffiametoder”. 

ANNONS

- Han skriver aldrig på något. Ingen ser honom, säger den belgiske journalisten Koen Greven, som granskat bröderna Lemic, till Kalla fakta.

- Du kan kalla det för maffia, det han gör. Jag har hört många exempel på hur han pushar folk till gränsen. Jag tycker att det är över gränsen.

I den tidigare nämnda Aftonbladet-intervjun fick AIK:s sportchef Björn Wesström beskriva Vladica Lemic som person.

- Det som utmärker honom är kontaktnätet och att han är en genuint trevlig, kunnig fotbollsmänniska, sa Wesström.

I början av januari gjorde Isak debut för svenska A-landslaget, på januariturnén, och blev sedan landslagets yngste målskytt genom tiderna - mot Slovakien den 12 januari. Två dagar senare basunerade den spanska Madrid-tidningen Marca ut att 17-åringen kommer att gå till Real Madrid. Marca hävdade att ett femårskontrakt skulle signeras inom kort. Någon vecka därefter gick AIK ut med att man sålt Isak… men till Borussia Dortmund.

ANNONS

Enligt Kicker landade övergångssumman på över 85 miljoner kronor, enligt Expressen runt 90 miljoner kronor och enligt ESPN 90 miljoner kronor. I början av februari kunde Fotbollskanalen sedan berätta, i podcasten Lundh, att Vladica Lemic hade rätt till 20-25 procent av av övergångssumman.

- Det är klart att det finns en procentuell avkastning på det som personen i fråga bidrar med. Jag tror att det var Jesper Jansson (Hammarbys sportchef) som sa att en spelare i allsvenskan aldrig kommer att bli värd mer än 40 miljoner svenska kronor utifrån den miljö som vi befinner oss i, och det är ganska klokt. Om vi bestämmer oss för att det är sant är ju allt över det extraordinärt bra, och då finns ett incitament för oss att avlöna de som har hjälpt oss att göra någon som är extraordinärt, sa Wesström i podcasten då.

ANNONS

I samma podcast diskuterades det faktum att övergångssummor inte offentliggörs och att det råder en brist på öppenhet, vilket kan göra att det blir möjligt med "konstiga" affärer inom fotbollen.

- Jag håller helt och hållet med. Det är en trend som jag upplever har blivit starkare. Sedan kan man använda frasen ”konstiga” affärer. För att sätta det i ett sammanhang är en mängd olika aktörer som har olika roller för att just den affären ska kunna genomföras. På insidan är det ganska naturligt när det händer med vem som gör vad och varför, men från utsidan tror jag att man kan uppfatta det som att det är väldigt många människor som försöker skära åt sig av det som de egentligen haft någon del i från början. Men det är så branschen ser ut i dag, sa Björn Wesström i podcasten.

Den 2 maj tidigare i år meddelade sedan Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd att AIK straffas med 350 000 kronor i böter för brott mot SvFF:s förmedlarreglemente, som säger att en klubb inte får betala en agent i samband med en affär som gäller en spelare under 18 år.

ANNONS

När disciplinnämndens dom föll berättade förbundets chefsjurist Anders Hübinette för Fotbollskanalen att han anmält AIK efter att ha tagit del av uppgifterna i media om att klubben betalat Isak-pengar till en agent. Vidare förklarade Hübinette att den person som AIK redovisat att man anlitat i samband med övergången är Dejan Mitrovic. Alltså inte Vladica Lemic.

Då ville inte AIK:s sportchef Björn Wesström bekräfta att SvFF:s uppgifter stämde, och han ville heller inte förklara vilken roll Vladica Lemic hade i affären. På frågan om Mitrovic och Lemic är samarbetsparterns svarade han dock:

- Ja.

I en intervju med Kalla fakta, som gjorde för några veckor sedan, bekräftar dock Wesström att AIK representerades av Dejan Mitrovic i övergången. 

- Vi använde oss av Dejan Mikovic, säger Wesström.

ANNONS

Heter han inte Dejan Mitrovic?
- Det heter han nog. Vi pratar inte till varandra med efternamn. Jag tror inte han är stensäker på mitt efternamn heller.

Sportchefen hävdade då också att han inte vet vem som företrädde Alexander Isak vid flytten till Borussia Dortmund, trots att han alltså vid flera tillfällen tidigare sagt att Vladica Lemic är Isaks rådgivare.

- Vem som var Alexanders agent det måste Alexander svara på. Det vet inte jag vem, och om de (familjen) har avtal med någon. Däremot så är ju Lemic en del av det nätverk som även Dejan är en del av. Det funkar väldigt mycket så i dag med agenterna, att de har sin egen business men att de jobbar väldigt mycket tillsammans också, säger Björn Wesström.

Alexander Isak fick personligen tio procent av övergångssumman upp till ”taket” på 50 miljoner kronor, alltså fem miljoner kronor, enligt det avtal som han hade med AIK. I Isaks övergång till Dortmund var det också många personer involverade, antingen på klubbarnas respektive sidor eller via Isak själv.

ANNONS

Utöver tidigare nämnda Vladica Lemic och hans samarbetspartner Dejan Mitrovic var den tidigare AIK-spelaren som misstänks för att ha försökt rigga vårens möte mellan IFK Göteborg och AIK inblandad i affären. Den misstänkte matchfixaren jobbar numera som agent och det var han som först bekräftade nyheten att Isak skrivit på för Dortmund, innan klubbarna offentliggjort övergången. Fram till att misstankar om matchfixning riktades mot honom var han presenterad som ”Agent” med text och bild på agentbolaget Nordicon Sports Managements hemsida. Därefter togs texten och bilden bort från hemsidan.

Nochi Hamasor, som driver Nordicon Sports Management, var även han delaktig i affären. På agentbolagets hemsida finns en bild på Hamasor tillsammans med Alexander Isak och Dortmunds sportchef Michael Zorc, från när Isak skrev på för Bundesliga-jätten. Enligt Hamasor jobbar den tidigare AIK-spelaren, som är misstänkt för matchfixning, för Vladica Lemic och inte Nordicon Sports Management. 

ANNONS

- Han jobbar inte för mig, han jobbar för Vlado Lemic. Tanken var att han skulle börja scouta för mig, säger Hamasor till Kalla fakta.

Av Hamasor pekas den misstänkte matchfixaren ut som en nyckel i rekordövergången.

- Jag träffade honom i samband med Isak-dealen. Han hade ju ett stort syfte där, det kan ni fråga Isak själva. Han (agenten) var en drivande faktor i att få honom (Isak) till den agentstaben som han tillhör i dag. Det är inget som är hemligt.

Hamasor hävdar att han blev en del av affären via sin klient Nabil Bahoui, tidigare i AIK och nu i Grasshoppers.

- Jag höll på att lära mig branschen, att komma in i det. Jag har ju jobbat som scout tidigare åt Anders Carlsson och IMG. Men jag har varit borta länge, jobbat som entreprenör. Nabils folk var ju igång med Isak långt innan jag kom in. De knöt till sig Isak redan på våren. Hans (Isaks) kontrakt gick ut med (Patrick) Mörk. De (Nabils ”folk”) var ju redan på spelaren och försökte få över honom till sig. Jag var med där för att lära mig. Sedan kom jag via dem i kontakt med Vlado Lemic. Jag vet inte vad svensk media har för bild av honom, jag jobbar inte med honom i dag. På den tiden träffade jag honom och jag kollade upp honom. Det är faktiskt en av världens största transferagenter. Han har gjort mycket. Det är självklart att man vill lära sig av en sådan (agent), säger Hamasor.

ANNONS

- Klart man vill lära känna sådana och se hur hela gamet fungerar. För allt handlar ju om kontakter i det här gamet. Jag kom i kontakt med dem och jag ville se och lära i Isak-dealen. Sedan kan jag språket i Tyskland och känner folk i Dortmund. Hur min roll var exakt när det gäller Dortmund, det vill jag inte gå in på.

Agenten fortsätter:

- Men jag var med och lärde mig och tittade och hade väl något inflytande, på scoutingsidan och så vidare. De har väl lyssnat på mig också. Men jag kom in väldigt sent och har inte gjort dealen. Det är ingen hemlighet att det är ”Vlado” som har gjort dealen till Isak. Jag vill inte ta äran från någon annans jobb. Det är en väldigt stor deal. Jag har inte varit så djupt inne i det eller högt upp i hierarkin på det sättet.

- Jag känner inte Isak och vet inte så mycket om honom. Jag har träffat honom två gånger. En gång i Madrid med hans familj och hans bröder, och en gång i Dortmund.

ANNONS

När Kalla fakta frågar AIK:s sportchef Björn Wesström om Nochi Hamasors roll i affären säger Wesström:

- Han företrädde inte oss på något sätt, och jag har inte pratat med honom i själva förhandlingen.

Om han är på bild tillsammans med Alexander Isak så är det ju honom han har kopplingen till.

Nordicon Sports heter bolaget som han har grundat. Har du hört namnet förut?
- Ja.

Har ni i AIK betalat några pengar till Nordicon Sports?
- Nej.

Efter att AIK straffades med böter på 350 000 kronor av Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd för uppgörelsen runt Isak-övergången twittrade kriminalkommissarie Fredrik Gårdare, som leder polisens aktionsgrupp mot kriminella i idrottsmiljön, följande:

”När pengar och tveksamma försäljare går före fotbollens egna etiska regler”.

Björn Wesström:

- Han spekulerar ju i att de personer som vi på något sätt, ja, har haft kontakt med i samband med affären har någon slags kriminell anknytning. Det är så jag tolkar det. Mer vet jag inte.

ANNONS

Har han rätt eller har han fel i det?
- Alltså det är ju svårt att göra affärer med någon som är under åtal, tänker jag. Så i min värld så har han ju fel, säger AIK:s sportchef.

Kalla fakta träffade huvudpersonen själv, Alexander Isak, under en samling med U21-landslaget i Falkenberg för några veckor sedan. Då ville han inte, alternativt kunde inte, redogöra för hur upplägget kring agenterna i affären. På frågan om vem som var hans agent vid övergången svarade Isak:

- Nu tycker jag att vi fortsätter med landslaget så vi inte släpper fokus från landslaget. Som jag har sagt tidigare: när jag är i Dortmund är det fokus på Dortmund och när jag är med landslaget är det fokus på landslaget. Och det vi pratar om just nu är historia.

Var det (Vlado) Lemic som var din agent? För han fångades ju på foto med din mamma och bror nere i Dortmund?

ANNONS
- Jag vill inte gå in på de detaljerna. Om det är så att ingen vet så kanske det ska vara så. Jag låter det vara osagt.

Gör det någonting för dig att redogöra för hans roll, eller?
- Jag har ingen aning, det är därför jag… Jag vet inte, så jag låter det vara osagt.

När du flyttade till Dortmund så frontade du på Nordicon Sports Managements hemsida. Vilken roll hade Nochi Hamasor, som du var på foton med när du skrev kontraktet?
- Jag har faktiskt ingen aning, alltså. Absolut ingen aning. Vad sa du att han hette?

Nochi Hamasor.
- Nej, jag har inte koll. Jag kommer ihåg att han var där, men jag har ingen aning faktiskt. Nej, jag har faktiskt ingen aning. Jag lovar.

Jobbade de ihop, Lemic och Nochi?
- Ingen aning. Jag har faktiskt ingen aning. Jag har ingen aning.

Var (den misstänkte matchfixaren) en av anledningarna till att du började jobba för Lemic?

ANNONS
- Nej, svarar Isak.

Se Kalla fakta - Fotbollssyndikatet i spelaren ovan.

TIPSA OSS

Vet du mer? Tipsa oss!

Mejla: andreas.sundberg@tv4.se

Fakta

Om Kalla fakta - Fotbollssyndikatet

Under de senaste månaderna har Fotbollskanalens reporter Andréas Sundberg och Kalla faktas Fredrik Quistbergh granskat svensk fotboll och personer inom ett hemligt agentnätverk. I smyg försöker de styra den svenska marknaden.

I Kalla faktas program ”Fotbollssyndikatet” beskrivs hur nätverket genom bland annat hot och matchfixning försöker tjäna snabba pengar. Polisen vittnar om hur aktörer i Sverige med hjälp av pengar och lyxprylar lockar till sig spelare för att skaffa sig konkurrensfördelar.

Mitt i allt finns agenten och den tidigare AIK-spelaren som misstänks ha erbjudit AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos en stor summa pengar i ett försök att rigga vårens möte mellan IFK Göteborg och AIK, som sköts upp just på grund av matchfixningsförsöket. Vid tidpunkten då erbjudandet till Stamatoulous ska ha framförts jobbade mannen för agentbolaget Nordicon Sports Management, enligt företagets egen hemsida.

Nordicon Sports drivs av Nochi Hamasor, god vän till Zlatan Ibrahimovic. Han, precis som den tidigare AIK-spelaren, var involverad i Alexander Isaks hemlighetsfulla flytt från AIK till Borussia Dortmund. Hamasor har flera kopplingar till agenterna som arbetar med Isak och gjorde Dortmund-övergången till verklighet, de omstridda bröderna Vladica och Zoran Lemic. 

Men nätverket består också av personer som verkar i det dolda, personer med goda kontakter på fotbollsmarknaden men som utåt håller en låg profil.

Kalla fakta - Fotbollssyndikatet sändes i TV4 måndagen 2 oktober, klockan 20.00. Se hela programmet här.

Publicerad 2017-10-03 kl 20:40
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto