Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS
2:20

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Misstänkte matchfixaren inblandad i Isaks rekordövergång

I maj misstänks en tidigare AIK-spelare ha försökt rigga IFK Göteborg-AIK.
Nu kan Kalla fakta berätta att mannen, som jobbar som agent, var delaktig i Alexander Isaks övergång till Borussia Dortmund.

Under måndagen sänds ett nytt avsnitt av TV4:s program Kalla fakta. Den här gången har redaktionen, i samarbete med Fotbollskanalen, granskat svensk fotboll och personer inom ett hemligt agentnätverk. Något som nu kommer upp till ytan är att den tidigare AIK-spelaren som misstänks ha erbjudit AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos en stor summa pengar i ett försök att rigga vårens möte mellan IFK Göteborg och AIK är agent - och dessutom var delaktig i Alexander Isaks övergång till Borussia Dortmund i januari. Försäljningen som AIK gjorde är allsvenskans största genom tiderna. De 85 miljoner som Isak uppges ha kostat i övergångssumma slår de 82,6 miljonerna som Ajax betalade Malmö FF för Zlatan Ibrahimovic 2001.

Vid tidpunkten då erbjudandet till Stamatopoulos ska ha framförts, tillsammans med vad Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand kallat för ”förtäckta hot”, jobbade den tidigare AIK-spelaren för agentbolaget Nordicon Sports Management. Det enligt företagets egen hemsida, där mannen var presenterad som ”Agent” med text och bild. Men samma dag som det kom ut att Blåvitt-AIK skjutits upp på grund av ett matchfixningsförsök plockades bilden och presentationen av agenten bort från hemsidan.

ANNONS

Nordicon Sports Management drivs av Nochi Hamasor. På agentbolagets hemsida finns en bild på Hamasor tillsammans med Alexander Isak och Dortmunds sportchef Michael Zorc, från när Isak skrev på för Bundesliga-jätten. Hamasor har också själv bekräftat att han var involverad i affären.

- Hur min roll exakt var när det gäller Dortmund, det vill jag inte gå in på, säger Hamasor till Kalla fakta.

Den som först bekräftade nyheten att Isak signat för Dortmund är den ovan nämnda agenten och tidigare AIK-spelaren. Det gjorde han innan klubbarna offentliggjort övergången.

Kalla fakta har sökt agenten, som är misstänkt för matchfixning, vid upprepade tillfällen och på olika sätt. Men han vill inte svara på några frågor. Den tidigare AIK-spelarens advokat skriver i ett sms:

”Min klient lät inte så sugen på medverkan men han skulle fundera på saken. Återkommer om han ändrar sig.”

Advokaten företräder mannen i fallet med den uppskjutna matchen mellan IFK Göteborg och AIK. Brottsrubriceringen är grovt givande av muta.

Den agent som jobbade med Alexander Isak och genomförde affären med Borussia Dortmund är den bosniske stjärnagenten Vladica ”Vlado” Lemic, som arbetar tillsammans med sin bror Zoran Lemic, även om det är hans samarbetspartner Dejan Mitrovic som formellt sett fick pengar från AIK för övergången. Lemic representerar bland annat Real Madrids stjärna Luka Modric och är en omstridd aktör. Han uppges vara god vän med Chelseas ägare Roman Abramovitj och Fotbollskanalen har tidigare rapporterat om att Lemic är bannlyst från PSV Eindhoven och i ett stort bråk med Ajax. Dessutom har Milan Badeljs övergång från Dinamo Zagreb till Hamburg, som Lemic var inblandad i, varit under utredning av Fifa men utan att några oegentligheter konstaterats.

ANNONS

Enligt Nochi Hamasor jobbar den tidigare AIK-spelaren, som är misstänkt för matchfixning, för just Vladica Lemic och inte Nordicon Sports Management. 

- Han jobbar inte för mig, han jobbar för Vlado Lemic. Tanken var att han skulle börja scouta för mig, säger Hamasor till Kalla fakta.

Nochi Hamasor hävdar att han lärde känna den tidigare AIK-spelaren i samband med att Alexander Isak såldes från AIK till Dortmund.

- Jag träffade honom i samband med Isak-dealen. Han hade ju ett stort syfte där, det kan ni fråga Isak själva. Han (agenten) var en drivande faktor i att få honom (Isak) till den agentstaben som han tillhör i dag. Det är inget som är hemligt.

Hamasor menar att han tog bort agenten från Nordicon Sports hemsida för att hans eget namn inte skulle skadas genom kopplingar till den misstänkte matchfixaren.

När Kalla fakta träffade Alexander Isak under en U21-landslagssamling i september fick 18-åringen svara på frågan om den tidigare AIK-spelaren, som numera är agent, är en av anledningarna till att anfallaren började jobba med Vladica Lemic.

- Nej, sa Isak kort.

Den som leder förundersökningen gällande den uppskjutna matchen mellan IFK Göteborg och AIK är åklagaren Hans-Jörgen Hanström. I fredags sa han följande till Fotbollskanalen:

ANNONS

- Jag kan inte säga om det kommer att väckas något åtal, men något besked om det kommer inte lämnas förrän tidigast om en månad. Förundersökningen pågår fortfarande. Det återstår fortfarande förhör, bland annat med de misstänkta.

Se ett inslag om den misstänkte matchfixarens inblandning i Isak-affären i spelaren ovan.

Kalla fakta - Fotbollssyndikatet sänds i TV4 på måndag, klockan 20.00.

TIPSA OSS

Vet du mer? Tipsa oss!

Mejla: andreas.sundberg@tv4.se

Fakta

Om Kalla fakta - Fotbollssyndikatet

Under de senaste månaderna har Fotbollskanalens reporter Andréas Sundberg och Kalla faktas Fredrik Quistbergh granskat svensk fotboll och personer inom ett hemligt agentnätverk. I smyg försöker de styra den svenska marknaden.

I Kalla faktas program ”Fotbollssyndikatet” beskrivs hur nätverket genom bland annat hot och matchfixning försöker tjäna snabba pengar. Polisen vittnar om hur aktörer i Sverige med hjälp av pengar och lyxprylar lockar till sig spelare för att skaffa sig konkurrensfördelar.

Mitt i allt finns agenten och den tidigare AIK-spelaren som misstänks ha erbjudit AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos en stor summa pengar i ett försök att rigga vårens möte mellan IFK Göteborg och AIK, som sköts upp just på grund av matchfixningsförsöket. Vid tidpunkten då erbjudandet till Stamatoulous ska ha framförts jobbade mannen för agentbolaget Nordicon Sports Management, enligt företagets egen hemsida.

Nordicon Sports drivs av Nochi Hamasor, god vän till Zlatan Ibrahimovic. Han, precis som den tidigare AIK-spelaren, var involverad i Alexander Isaks hemlighetsfulla flytt från AIK till Borussia Dortmund. Hamasor har flera kopplingar till agenterna som arbetar med Isak och gjorde Dortmund-övergången till verklighet, de omstridda bröderna Vladica och Zoran Lemic. 

Men nätverket består också av personer som verkar i det dolda, personer med goda kontakter på fotbollsmarknaden men som utåt håller en låg profil.

Kalla fakta - Fotbollssyndikatet sändes i TV4 måndagen 2 oktober, klockan 20.00. Se hela programmet här.

Publicerad 2017-10-01 kl 08:00
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto