Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FOTBOLLSSYNDIKATET

Så drar agenten nytta av Zlatan: ”Han är min bästa vän”

Foto: Kalla fakta/Nordiconsports.com/Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Agenten Nochi Hamasor slår sig fram på den svenska marknaden.
Han är barndomsvän med Zlatan Ibrahimovic - och drar sig inte för att använda stjärnans namn i sina affärer.
”Zlatans folk är medvetna om vem du är”, skriver Hamasor i ett sms till Kalla faktas reporter.

”Malmö legend Zlatan gives back”.

Det är rubriken på ett inlägg på Nordicon Sports Managements hemsida från den 7 juli tidigare i år. I inlägget står det sedan: ”Malmö-legendaren Zlatan Ibrahimovic stöttar Nordicons Malmö FF-spelare Cibicki (nu i Leeds) och Kingsley med A-Z-kläder och Vitamin Well”. På bilder ovanför texten syns Pawel Cibicki sitta i en A-Z-tröja och hålla upp en Vitamin Well-flaska, medan Kingsley Sarfo visar upp flera A-Z-produkter.

A-Z säljer träningskläder och är Manchester United-stjärnan Zlatan Ibrahimovics eget klädmärke, medan Vitamin Well har Zlatan som ambassadör. Så samarbetar anfallaren med agentbolaget Nordicon Sports Management? I avsnittet ”Fotbollssyndikatet”, som man gjort i samarbete med Fotbollskanalen, tittar Kalla fakta närmare på den frågan och den som driver agentbolaget, Nochi Hamasor.

Agenten gick i skola i Malmö tillsammans med Zlatan och hävdade nyligen i en intervju med Skånesport att han hållit kontakten med superstjärnan sedan dess.

- Zlatan finns där som bollplank i fotbollen och som vän, sa Hamasor till Skånesport.

Hamasor menar också att det var han som låg bakom att Zlatan Ibrahimovic började jobba med dåvarande IMG-agenten Anders Carlsson i början av 2000-talet.

- Jag fick Zlatan att signa för Anders i ett år, säger Hamasor som själv jobbade för Anders Carlsson efter att ha hoppat av gymnasiet.

Nochi Hamasor är Kingsley Sarfos agent, ghananen som lämnade Sirius för Malmö FF för vad Aftonbladet uppgett är en övergångssumma på 13 miljoner kronor, och runt den övergången har det uppstått meningsskiljaktigheter. Sarfo bodde tidigare hos familjen Strand i Skåne och har även tillhört en akademi i Ghana, Soccer Soldier, som Marie Strand driver. Den akademin har skrivit ett avtal med Sirius om att de har rätt till en stor del av alla klubbens framtida Sarfo-intäkter. Men efter försäljningen hävdar Sirius att Soccer Soldier inte har rätt till de miljonerna som affären skulle ge akademin och parterna ligger nu i en tvist.

Samtidigt anser Kingsley Sarfo att han har rätt till tio procent av Soccier Soldiers del, efter en överenskommelse med familjen Strand. De tio procenten försökte Nochi Hamasor få utbetalda till sin klient genom ett telefonsamtal till Marie Strand för en tid sedan. Enligt Marie Strand sa Hamasor att Sarfo ska ha sina tio procent, annars skulle spelaren säga till Sirius att han inte tillhörde akademin Soccer Soldier. Det skulle i sin tur innebära att akademins ställning i tvisten med Sirius skulle försämras och därmed öka sannolikheten att Soccer Soldier blir helt utan pengar. Marie Strand uppfattade det Nochi framförde som ett hot.

- Jag sa: ”Jag pratar inte med dig om detta utan jag vill prata med Kingsley om detta”. Och så berättade Nochi att… ja, han drog någon story där om Zlatan. Så sa jag: ”Jag vill inte lyssna på sånt där”. Och sen efter en stund sa han att de skulle ha 20 procent. ”Ursäkta, har du ändrat det till 20 procent?”, frågade jag. ”Ja, det har jag gjort”, svarade han. ”Okej, men du, är Kingsley närvarande?”, frågade jag. Nej, det var han inte. ”Men om vi pratar 5 minuter till kanske du ska ha 30 procent?”, sa jag. Jag vet inte ens om han svarade på det, men jag berättade för honom att jag har tak över huvudet och mat i kylen, så jag går inte på de hoten, berättar Marie Strand i Kalla fakta.

Efter att UNT berättat om den pågående konflikten mellan Sirius och Soccer Soldier gick Sarfo ut i samma tidning och hävdade just det Hamasor uppges ha flaggat för i samtalet med Marie Strand. I en artikel som publicerades den 14 september i år säger nämligen Sarfo att han aldrig tillhört Soccer Soldier.

- Om du frågar mig om jag har haft ett kontrakt med Soccersoldier så är svaret nej. Jag har aldrig haft något kontrakt med varken Soccersoldier eller med familjen Strand. Jag har bara haft Niklas (Strand) som agent tidigare, citeras Sarfo i texten.

Så hur var det nu med Zlatan och Nochi? Hamasor är inte sen med att dra nytta av sin vänskap med den svenske fotbollslegendaren, för han skryter om deras relation för såväl journalister som andra personer i fotbollsbranschen.

- Nochi berättade för mig i samtalet att han är bästa vän med Zlatan, säger till exempel Marie Strand.

Det visar sig att Hamasors vänskap med Zlatan Ibrahimovic går långt bak i tiden. När Zlatan stoppades av polisen 2001 efter att ha lekt polis och försökt skrämma bort sexköpare satt Hamasor i superstjärnans bil. 2006 syntes också Hamasor tillsammans med Ibrahimovic i ett klipp inför ”Humorgalan”. Klippet visar ett möte mellan Zlatan och skådespelaren Mikael Persbrandt i Brasilien.

Och i sina kontakter med Kalla fakta har Hamasor berättat om sin koppling till Ibrahimovic vid upprepade tillfällen.

- Zlatan är min bästa vän, han är min vän sedan barndomen. Det förklarar också min relation till de svenska klubbarna. Speciellt Malmö och så. Jag har bra kanaler, hörs Hamasor säga i programmet.

Efter att ha fått höra om det som Marie Strand upplevde som ett hot och tagit del av hur Hamasor använder Zlatans namn i sitt arbete väljer Kalla fakta att kontakta Zlatans advokat Fredrik Bogren. I ett mejl till Bogren upplyser Kalla fakta honom om granskningen av Nochi Hamasor, det nätverk som finns runt honom och att en person hävdar att hon hotats av Hamasor. Kalla fakta ställer också frågan om hur vänskapen mellan Ibrahimovic och Hamasor ser ut, om det stämmer att de är bästa vänner.

”Jag har fått dina mail och tackar för informationen. I övrigt kommer det inte lämnas några kommentarer”, svarar då Fredrik Bogren.

Kalla fakta mejlar även Zlatans varumärkesstrateg Mika Lepistö, som svarar:

”Som ni vet så kommenterar vi aldrig någonting kring våra klienter”.

Kort efter mejlkonversationerna kontaktas Kalla fakta av Nochi Hamasor. I ett första samtal tydliggör han att han är tillgänglig för frågor.

- Jag undrar bara om det är något jag borde veta, om du vill ha en intervju med mig. Nu vet jag ju inte om alla de här uppgifterna stämmer, man får ju höra saker och ting till höger och vänster, men det ska gälla något hot som jag har gjort i ett ärende med någon av mina spelare, säger Hamasor bland annat.

- Jag vill bara fråga dig och prata med dig, om det är någonting så kan du alltid ringa mig. Jag ställer upp på vilka intervjuer ni vill, när ni vill. Jag besvarar alla frågor som ni vill få besvarade.

I samma samtal tar agenten upp Zlatan Ibrahimovic.

- Det är klart att det är intressant varje gång Zlatan är med i bilden. Folk som vet, som är från den här staden (Malmö), de vet att vi är vänner. Jag skulle aldrig gå fram till någon och… jag får ju inte skada hans namn och det är det jag inte gör, det är jag väldigt mån om att inte göra. Det är en av Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna och vi är väldigt goda vänner. 

Efter att ha fått vetskap om att det är Marie Strand som menar att hon hotats av Nochi Hamasor skickar agenten sedan sms till Kalla fakta.

”Det ända jag frågat familjen är om dem skall betala ut min spelares pengar och detta vill dem naturligtvis omvandla till hot”, skriver Hamasor.

”Mina advokater kommer köra stenhårt emot familjen Strand för att dem försöker hänga ut mig i media på ett dåligt sätt det anser dem vara förtal”.

Agenten fortsätter att smsa Kalla fakta och vill nu ses för en intervju.

”Kom ner till Malmö om du kan”, skriver Hamasor.

”Så ska jag bemöta dem falska uppgifterna”.

En träff i Malmö bokas in. Men trots att Hamasor från första början förklarat att han tänker ställa upp på en intervju när som helst och därefter gått med på att ses i Malmö dyker inte agenten upp vid intervjutillfället. När Kalla fakta ringer upp Hamasor för att höra var han är börjar agenten prata om något helt annat.

- Vet du vad Rudaw Media Network är? Det är en stor mediekanal i norra Irak, inleder Hamasor samtalet.

Därefter hävdar agenten att Kalla fakta tagit emot pengar av en okänd person och att irakisk media vill veta mer om det.

- Det kommer fram mycket uppgifter. Folk hävdar saker och ting om mig, och det är hetsjakt på mig. På samma sätt kanske de har börjat en hetsjakt mot dig, säger Hamasor.

Efter samtalet skickar agenten nya sms till Kalla fakta. Först skickar han en bild på reportern Andréas Sundberg och följer upp med frågan:

”Är du homosexuell?”.

Vidare skriver han:

”Du är en riktig luffare inget mer”.

”Luffare”.

”Vi kommer dra in alla vi kan i detta ärende”.

”Även Zlatans folk som du kontaktat är väl medvetna om vem du är”.

Nochi Hamasor har varit framgångsrik på den svenska marknaden den senaste tiden. Han är som tidigare nämnt agent till Pawel Cibicki, som nyligen såldes till Leeds, och han var bland annat involverad i Alexander Isaks rekordövergång från AIK till Borussia Dortmund i januari. På Nordicon Sports Managements hemsida finns en bild på Hamasor tillsammans med Isak och Dortmunds sportchef Michael Zorc, från när Isak skrev på för Bundesliga-jätten. För Kalla fakta bekräftar agenten att han var delaktig i övergången, men säger: 

- Hur min roll exakt var när det gäller Dortmund, det vill jag inte gå in på.

En annan agent som var involverad i Isak-övergången är den tidigare AIK-spelaren som misstänks ha försökt rigga vårens allsvenska möte mellan IFK Göteborg och AIK. Och vid tidpunkten för det misstänkta mutförsöket jobbade den tidigare AIK-spelaren för just Hamasors bolag Nordicon Sports Management. Det enligt företagets egen hemsida, där mannen var presenterad som ”Agent” med text och bild. Men samma dag som det kom ut att Blåvitt-AIK skjutits upp på grund av ett matchfixningsförsök plockades bilden och presentationen av agenten bort från hemsidan.

När Kalla fakta efter många om och men får en intervju med Hamasor, via telefon, ger han förklaringen att han tog bort den misstänkte matchfixaren från sin hemsida på grund av rädsla för att hans agentbolag skulle ta skada om bilden och texten låg kvar.

Enligt Nochi Hamasor jobbar den tidigare AIK-spelaren, som är misstänkt för matchfixning, för Alexander Isaks agent Vladica Lemic och inte Nordicon Sports Management. 

- Han jobbar inte för mig, han jobbar för Vlado Lemic. Tanken var att han skulle börja scouta för mig, säger Hamasor till Kalla fakta.

Hamasor hävdar att han lärde känna den tidigare AIK-spelaren i samband med att Alexander Isak såldes till Dortmund. Av Hamasor pekas den misstänkte matchfixaren ut som en nyckel i Isak-affären.

- Jag träffade honom i samband med Isak-dealen. Han hade ju ett stort syfte där, det kan ni fråga Isak själva. Han (agenten) var en drivande faktor i att få honom (Isak) till den agentstaben som han tillhör i dag. Det är inget som är hemligt.


Skärmdumpar från den numera gömda "spelarsidan" på nordiconsports.com.

Tidigare var många spelare kopplade till Vladica Lemics nätverk listade på Nordicon Sports Managements hemsida, under fliken ”Spelare” och med beskrivningen: ”Utvalda spelare som är anslutna till Nordicon Sports Management”. 

Spelarna det gäller är just Dortmunds Alexander Isak, samt AIK:s Amin Affane, Malmö FF:s Carlos Strandberg, Grasshoppers Nabil Bahoui, Leeds Pawel Cibicki, Dalkurds Richard Yarsuvat, AIK:s Rickson Mansiamina, Mainz Robin Quaison och Feyenoords Sam Larsson. Anledningen till att spelarna numera inte finns kvar på agentbolagets hemsida är, enligt Nochi Hamasor, att han bröt sitt samarbete med Vladica Lemic när han genomfört Kingsley Sarfos övergång till Malmö FF.

För Kalla fakta ger Hamasor en förklaring till hur hans kontakter med omstridde Vladica Lemic och brodern Zoran Lemic tog sin början. Via sin klient Nabil Bahouis ”folk”. 

- Nabils folk var ju igång med Isak långt innan jag kom in. De knöt till sig Isak redan på våren. Hans (Isaks) kontrakt gick ut med (Patrick) Mörk. De (Nabils ”folk”) var ju redan på spelaren och försökte få över honom till sig. Jag var med där för att lära mig. Sedan kom jag via dem i kontakt med Vlado Lemic. Jag vet inte vad svensk media har för bild av honom, jag jobbar inte med honom i dag. På den tiden träffade jag honom och jag kollade upp honom. Det är faktiskt en av världens största transferagenter. Han har gjort mycket. Det är självklart att man vill lära sig av en sådan (agent), säger Hamasor.

- Klart man vill lära känna sådana och se hur hela gamet fungerar. För allt handlar ju om kontakter i det här gamet.

Varför plockade du bort alla spelarna på hemsidan?
- För att de hade ju ett mandat på Sarfo. Vlado (Lemic) och ligan. Jag var intresserad av Sarfo sedan länge. De ville ta honom till Krasnodar. Familjen Strand, Vlado (Lemic) och Sirius ville sälja till Krasnodar för mycket mer pengar. Men jag sa: ”Varför ska du dit när du bara har ett år kvar innan du kan få ditt medborgarskap (i Sverige)? Det är bara onödigt. Då får du ju inte svenskt medborgarskap”. Det blev faktorn som gjorde att han inte gick (till Krasnodar) och då blev många sura. Där blev min separation med Lemic och dem. Då kom vi isär. Då tog jag bort allt från hemsidan.

Här hittar du ALLT från Kalla fakta-granskningen.

Se Kalla fakta-avsnittet i spelaren ovan.

TIPSA OSS

Vet du mer? Tipsa oss!

Mejla: andreas.sundberg@tv4.se

FAKTA

Om Kalla fakta - Fotbollssyndikatet

Under de senaste månaderna har Fotbollskanalens reporter Andréas Sundberg och Kalla faktas Fredrik Quistbergh granskat svensk fotboll och personer inom ett hemligt agentnätverk. I smyg försöker de styra den svenska marknaden.

I Kalla faktas program ”Fotbollssyndikatet” beskrivs hur nätverket genom bland annat hot och matchfixning försöker tjäna snabba pengar. Polisen vittnar om hur aktörer i Sverige med hjälp av pengar och lyxprylar lockar till sig spelare för att skaffa sig konkurrensfördelar.

Mitt i allt finns agenten och den tidigare AIK-spelaren som misstänks ha erbjudit AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos en stor summa pengar i ett försök att rigga vårens möte mellan IFK Göteborg och AIK, som sköts upp just på grund av matchfixningsförsöket. Vid tidpunkten då erbjudandet till Stamatoulous ska ha framförts jobbade mannen för agentbolaget Nordicon Sports Management, enligt företagets egen hemsida.

Nordicon Sports drivs av Nochi Hamasor, god vän till Zlatan Ibrahimovic. Han, precis som den tidigare AIK-spelaren, var involverad i Alexander Isaks hemlighetsfulla flytt från AIK till Borussia Dortmund. Hamasor har flera kopplingar till agenterna som arbetar med Isak och gjorde Dortmund-övergången till verklighet, de omstridda bröderna Vladica och Zoran Lemic. 

Men nätverket består också av personer som verkar i det dolda, personer med goda kontakter på fotbollsmarknaden men som utåt håller en låg profil.

Kalla fakta - Fotbollssyndikatet sändes i TV4 måndagen 2 oktober, klockan 20.00. Se hela programmet här.

Publicerad 2017-10-02 kl 06:00
Annons
Annons
Annons