Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FOTBOLLSSYNDIKATET

Sarfos agent i pengabråk med MFF: ”Chockerande”

Foto: Kalla fakta/nordiconsports.com

Nochi Hamsor hävdar att han fått 300 000 kronor av Malmö FF för Kingsley Sarfo-affären.
Det är fel, menar MFF:s sportchef Daniel Andersson.
- Han har inte fått någonting, säger Andersson till Kalla fakta.
- Får jag inte mina pengar har vi en tvist, svarar agenten.

Den 22 juni tidigare i år presenterades Kingsley Sarfo av Malmö FF. Ghananen köptes loss från Sirius för 13 miljoner, enligt Aftonbladet. Det är en av de största övergångarna mellan två allsvenska klubbar som någonsin gjorts.

Kalla fakta har, i samarbete med Fotbollskanalen, granskat affären. Den är komplicerad på det sättet att Sarfo bytte agent i våras, mitt i processen med MFF. För de himmelsblå har haft spelaren i sitt kikarsikte under en längre tid.

- Honom har vi ju följt under en lång tid. Vi har följt hans framfart i superettan och vi mötte Sirius i en cupmatch där han var väldigt duktig, säger sportchefen Daniel Andersson till Kalla fakta.

Efter att Sarfo gjort succé i inledningen av årets allsvenska säsong blev Malmö övertygat om spelarens kvaliteter. Klubben hade en dialog med Sarfos tidigare agent Niklas Strand.

- I det här fallet så hade ju han en förmedlare innan som i alla fall hade varit på lite grann och då hade vi en liten kontakt. Men det gav ingenting där direkt utan intresset blev svalare. Sen fick man höra under våren att det gick snack om att han hade lämnat sin förmedlare. Vi tänkte inte mer på det utan det var ju ett stort intresse även från utlandet. Sen kom intresset upp igen under sommaren. Från hans sida fick vi höra att det fanns intresse och då hade han en ny förmedlare.

Niklas Strand var under våren i samtal med både MFF och den ryska storklubben Krasnodar. Den 19 april träffade han (då han hade ett muntligt avtal med Sarfo efter att det skriftliga löpt ut 31 mars) Daniel Andersson för att diskutera en eventuell övergång för Sarfo, enligt uppgifter till Kalla fakta. När sedan 22-åringen bytte agent till Nochi Hamasor på Nordicon Sports Management kunde Hamasor plocka upp MFF-spåret och få affären att gå i lås.

Enligt flera av varandra oberoende källor inom den svenska fotbollsbranschen hävdar Nochi Hamsor, som har kopplingar till den tidigare AIK-spelaren som misstänks för att ha försökt rigga IFK Göteborg-AIK i våras, att han tagit emot 300 000 kronor i arvode från Malmö FF för Sarfo-affären. Det trots att intresset från klubbens sida redan fanns sedan tidigare.

Men Malmös sportchef Daniel Andersson dementerar att Hamasor fått 300 00 kronor av klubben.

- Det stämmer inte. Han har inte fått någonting av oss, utan vi har betalt Sirius och vi har haft ett avtal med Kingsley, säger Andersson till Kalla fakta.

- Vi gjorde ju inte affären med Nochi utan vi gjorde ju den med Sirius och med Kinsgley. Vi tog kontakt med Sirius och gjorde upp den affären och sen tog vi kontakt med den här förmedlaren (Nochi Hamasor) för Kingsley och gjorde upp affären (med spelaren).

När Kalla fakta kom i kontakt med Nochi Hamasor för någon vecka stod han på sig angående pengarna. Han menar att Daniel Andersson inte talar sanning.

- Daniel och jag har, som jag ser det, en väldigt bra relation. Då kanske jag har missuppfattat det? Jag har fått pengar av Malmö. Det är självklart. Vem arbetar gratis i dag? Alla tar arvode, säger Hamasor.

Hamasor företrädde Kingsley Sarfo i samband med övergången och det är då Sarfo som ska betala en ersättning till agenten. På dagens marknad är det dock inte ovanligt att en agent byter ”sida” inför en kontraktsskrivning och på pappret representerar en inblandad klubb för att få pengar av den istället. Det händer också att en agent representerar både spelaren och klubben.

På frågan om varför han tror att Daniel Andersson säger att han inte fått några pengar av MFF, svarar Nochi Hamasor:

- Säger Daniel att jag inte har fått några pengar? Okej. Vi har en överenskommelse om att jag ska få pengar. Jag har rätt till mina pengar, sen om inte jag får dem då har ju vi en tvist mellan mig och Malmö. Men jag tror inte det går så långt. Jag har gjort ett jobb för Malmö. De ville ha en spelare som halva Europa ville ha och de fick honom till ett pris som jag anser var relevant vid den tidpunkten, och jag pressade på hårt för att de skulle få honom. Jag fick spelarens stöd. Spelaren ville till Malmö. Vi körde på det stenhårt.

Hamasor utvecklar:

- Malmö borde vara väldigt tacksamma, för de var inte i första ledet för att få Sarfo. Det är en otroligt bra spelare och jag tror att de kommer att tjäna väldigt mycket pengar på honom på lång sikt. Jag tror nog att de är väldigt nöjda med det köpet.

Agenten menar att Daniel Anderssons inställning i frågan om det eventuella arvodet är ”något nytt” för honom. 

- Det är chockerande. Efter allt bra jobb jag har gjort för honom i bara det här fönstret så anser jag att jag borde få ett tack istället för det här. Jag vet inte om du såg att Pawel Cibicki också blev såld för några veckor sedan för nästan 20 miljoner kronor? Ja, han är en väldigt duktig spelare men han hade fortfarande bara gjort fyra mål i allsvenskan i år och hade inte han blivit såld så… Jag läste att Malmö hade ett glapp på tio miljoner och det hade varit ännu större annars. Så jag är lite chockad över att de använder de orden om mig för det är inte det jag förtjänar.

Nyligen gjorde Nochi Hamasor en längre intervju med sajten Skånesport och i den artikeln framgår det att det var hemma hos agentens mamma i Malmö som Daniel Andersson och Hamasor tog i hand och kom överens om Sarfo-övergången.

Kalla fakta - Fotbollssyndikatet sänds i TV4 på måndag, klockan 20.00.

TIPSA OSS

Vet du mer? Tipsa oss!

Mejla: andreas.sundberg@tv4.se

FAKTA

Om Kalla fakta - Fotbollssyndikatet

Under de senaste månaderna har Fotbollskanalens reporter Andréas Sundberg och Kalla faktas Fredrik Quistbergh granskat svensk fotboll och personer inom ett hemligt agentnätverk. I smyg försöker de styra den svenska marknaden.

I Kalla faktas program ”Fotbollssyndikatet” beskrivs hur nätverket genom bland annat hot och matchfixning försöker tjäna snabba pengar. Polisen vittnar om hur aktörer i Sverige med hjälp av pengar och lyxprylar lockar till sig spelare för att skaffa sig konkurrensfördelar.

Mitt i allt finns agenten och den tidigare AIK-spelaren som misstänks ha erbjudit AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos en stor summa pengar i ett försök att rigga vårens möte mellan IFK Göteborg och AIK, som sköts upp just på grund av matchfixningsförsöket. Vid tidpunkten då erbjudandet till Stamatoulous ska ha framförts jobbade mannen för agentbolaget Nordicon Sports Management, enligt företagets egen hemsida.

Nordicon Sports drivs av Nochi Hamasor, god vän till Zlatan Ibrahimovic. Han, precis som den tidigare AIK-spelaren, var involverad i Alexander Isaks hemlighetsfulla flytt från AIK till Borussia Dortmund. Hamasor har flera kopplingar till agenterna som arbetar med Isak och gjorde Dortmund-övergången till verklighet, de omstridda bröderna Vladica och Zoran Lemic. 

Men nätverket består också av personer som verkar i det dolda, personer med goda kontakter på fotbollsmarknaden men som utåt håller en låg profil.

Kalla fakta - Fotbollssyndikatet sändes i TV4 måndagen 2 oktober, klockan 20.00. Se hela programmet här.

Publicerad 2017-10-01 kl 14:30
Annons
Annons
Annons