Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Sef om hårdare agentkrav: "Inför nästa säsong bör ett system vara på plats"

Kraven på fotbollsagenter ska bli hårdare igen.
Sef tror att det kan bli verklighet inom en snar framtid.
- Nu sitter man och diskuterar kring ett konkret förslag så definitivt inför nästa säsong bör ett system vara på plats, säger generalsekreteraren Mats Enquist till Radiosporten.

Under måndagen sändes Kalla faktas granskning, som man gjort i samarbete med Fotbollskanalen, om ett hemligt agentnätverk som vill styra svensk fotboll. I programmet framkommer det att nätverket genom bland annat hot och matchfixning försöker tjäna snabba pengar. Polisen vittnar om hur aktörer i Sverige med hjälp av pengar och lyxprylar lockar till sig spelare för att skaffa sig konkurrensfördelar.

Det var i april 2015 som agentlicensen slopades av Fifa, och SvFF följde efter. Nu har Svenska Fotbollförbundet dock ett förslag ute som man arbetar med tillsammans med föreningen Svensk Elitfotboll. Och Sef tror att de nya hårdare kraven kan vara verklighet inom en snar framtid.

ANNONS

- Nu sitter man och diskuterar kring ett konkret förslag så definitivt inför nästa säsong bör ett system vara på plats, generalsekreteraren Mats Enquist till Radiosporten.

Sef är positivt till att man ställer hårdare krav på förmedlare/agenter, men poängterar att det också är viktigt att lyssna till klubbarna.

Vi är verkligen för återinförandet av ett kontrollsystem men vi vill ha ett system som gör det svårt för de kriminella och inte som krånglar till det för klubbarna. Och därför är det viktigt att man tar med klubbarnas synpunkter så att man inte bygger en administrativt krånglig modell som i praktiken gör att skurkarna kan köra cirklar kring den medan klubbarna inte kan genomföra en viktig del av sin verksamhet.

Enquist menar att det är viktigt att ha ett system som både fungerar i Sverige och i resten av Europa.

Sverige är inte en isolerad värld. Det är ju spelare som representerar sina agenter i andra länder och som ska säljas till andra klubbar i andra länder. Då räcker det inte med att bara Sverige har ett system.

ANNONS

Förslaget som diskuteras går ut på att samtliga agenter ska registrera sig hos och bli godkända av Svenska Fotbollförbundet, som då kan samla alla på en lista. Dessutom ska man ge agenterna möjligheten att genomföra ett frivilligt test för att bli en slags "SvFF-certifierad" agent, vilket ska fungera som en sorts kvalitetsstämpel gentemot klubbar och spelare.

Fakta

Om Kalla fakta - Fotbollssyndikatet

Under de senaste månaderna har Fotbollskanalens reporter Andréas Sundberg och Kalla faktas Fredrik Quistbergh granskat svensk fotboll och personer inom ett hemligt agentnätverk. I smyg försöker de styra den svenska marknaden.

I Kalla faktas program ”Fotbollssyndikatet” beskrivs hur nätverket genom bland annat hot och matchfixning försöker tjäna snabba pengar. Polisen vittnar om hur aktörer i Sverige med hjälp av pengar och lyxprylar lockar till sig spelare för att skaffa sig konkurrensfördelar.

Mitt i allt finns agenten och den tidigare AIK-spelaren som misstänks ha erbjudit AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos en stor summa pengar i ett försök att rigga vårens möte mellan IFK Göteborg och AIK, som sköts upp just på grund av matchfixningsförsöket. Vid tidpunkten då erbjudandet till Stamatoulous ska ha framförts jobbade mannen för agentbolaget Nordicon Sports Management, enligt företagets egen hemsida.

Nordicon Sports drivs av Nochi Hamasor, god vän till Zlatan Ibrahimovic. Han, precis som den tidigare AIK-spelaren, var involverad i Alexander Isaks hemlighetsfulla flytt från AIK till Borussia Dortmund. Hamasor har flera kopplingar till agenterna som arbetar med Isak och gjorde Dortmund-övergången till verklighet, de omstridda bröderna Vladica och Zoran Lemic. 

Men nätverket består också av personer som verkar i det dolda, personer med goda kontakter på fotbollsmarknaden men som utåt håller en låg profil.

Kalla fakta - Fotbollssyndikatet sändes i TV4 måndagen 2 oktober, klockan 20.00. Se hela programmet här.

Publicerad 2017-10-03 kl 12:08

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto