Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Svensk agent dömd för penningtvättsbrott

En svensk agent har i tingsrätten dömts för näringspenningtvätt.
Straffet? 100 dagsböter á 200 kronor.

I Kalla faktas program ”Fotbollssyndikatet”, som gjordes i samarbete med Fotbollskanalen och som sändes i TV4 i början av oktober förra året, beskrevs det hur ett hemligt agentnätverk försöker styra svensk fotboll. En av personerna som ingår i nätverket är ”Abbe”, som egentligen heter något annat. Han är känd hos polisen, dömd för hot mot tjänsteman och i juli förra året åtalades han misstänkt för grovt penningtvättsbrott.

Det var i september 2016 som ”Abbe” körandes en lyxbil stoppades av polis, och då hittades runt 350 000 kronor i kontanter i fordonet. Åklagaren Jens Nilsson menar att det rörde sig om svarta pengar.

ANNONS

Tidigare i år kunde Fotbollskanalen berätta att ärendet skulle tas upp i tingsrätten den 30 januari - och nu har en dom fallit. "Abbe" döms, men inte för grovt penningtvättsbrott. Istället har han dömts till 100 dagsböter á 200 kronor (totalt 20 000 kronor) för näringspenningtvätt. Brottet bedöms som ringa och dagsböterna anses betalda eftersom "Abbe" var frihetsberövad som anhållen och häktad från och med den 17 september 2016 till och med den 30 september 2016.

Åklagaren har, enligt tingsrätten, inte styrkt någon brottslig verksamhet som de påträffade kontanterna skulle kunna kopplas till och därför har "Abbe" inte dömts för grovt penningtvättsbrott. Tingsrätten har dock kunnat utesluta att pengarna i bilen skulle användas till ett bil- eller klockköp, som "Abbe" och hans kompisar hävdat i förhör, och har tagit ställning till om "Abbe" medverkat till en åtgärd som skäligen kan antas vara vidtagen i penningtvättssyfte.

Tingsrätten gör skillnad på vissa pengar som hittades i bilen. 330 000 kronor kan kopplas till en plastpåse som låg i bilen och det är bara de kontanterna som man tagit hänsyn till i domen, eftersom resterande 18 700 kronor inte kopplats samman med nämnda plastpåsen. Om det stora beloppet går det att läsa följande i domen:

ANNONS

"Det måste sägas vara en utgångspunkt i dagens ekonomi att hantering av så stora belopp som 330 000 kr i kontanter endast undantagsvis förekommer i legitima sammanhang. Det finns knappast anledning ens för personer med mycket höga inkomster att hantera sådana belopp i kontanta medel. Utgångspunkten måste därför vara att befattning med kontanter i den mängden i sig i viss mån talar för att hanteringen inte sker i legitimt syfte".

Vidare står det:

"När det gäller de 330 000 kr som kan kopplas till plastpåsen rör det sig om ett mycket betydande belopp som har transporterats samlat. En sådan åtgärd med egendom vars ursprung det inte finns någon legitim förklaring till måste skäligen antas vara vidtagen i penningtvättssyfte".

Bedömningen som tingsrätten gör är att "Abbe" frivilligt gått med på att köra bilen som de 330 000 kronorna placerades i.

"Redan därigenom har han medverkat till åtgärden. Det rör sig alltså inte om någon ofrivillig besittning som skulle tillåta viss passivitet innan aktiv förvaring eller transport kan sägas föreligga. Som tingsrätten konstaterat ovan kan det uteslutas att det rört sig om en transport i syfte att köpa en klocka eller en bil. Under sådana förhållanden måste ("Abbe") ha förstått situationen kring transporten på ett sätt som kan läggas till grund för bedömningen att åtgärden skäligen kan antas ha varit vidtagen i penningtvättssyfte. ("Abbe") ska därför dömas för brott enligt 7 § tredje stycket penningtvättsstrafflagen såvitt avser medverkan till transport av 330 000 kr".

ANNONS

Parterna har möjligheten att överklaga domen till hovrätten, fram till den 6 mars.

”Abbe” är vd för ett agentbolag som registrerades under 2017 och han har ett nära samarbete med ”Micke”, som också ingår i det nämnda nätverket som Fotbollskanalen berättat om i granskningen Fotbollssyndikatet. ”Micke” är den internationellt erkände agenten Vladica Lemics svenske kontaktperson och tillsammans har de gjort många affärer genom åren. Lemic spelade bland annat en stor roll i Alexander Isaks rekordövergång från AIK till Borussia Dortmund i januari förra året och han representerar bland annat Real Madrid-stjärnan Luka Modric.

Nyligen kunde Fotbollskanalen berätta hur Svenska Fotbollförbundets nya agentregelverk, som träder i kraft i sommar, kommer att se ut. Det nya upplägget innebär bland annat att agenter som vill vara verksamma i Sverige måste registrera sig hos och bli godkända av SvFF - och för att bli godkänd måste man "ha ett oklanderligt rykte och inte vara dömd för ekonomisk-, sexual- eller våldsbrottslighet". Den ovan nämnda domen kommer alltså försvåra "Abbes" möjligheter att bli registrerad hos förbundet.

ANNONS

Fotbollskanalen har varit i kontakt med en spelare som "Abbe" tidigare representerat, men spelare har avböjt en intervju.

HÄR hittar du allt från Fotbollskanalens granskning.

Fakta

Lag (2014:307) om straff för penningtvättsbrott

3 § För penningtvättsbrott döms, om åtgärden syftar till att dölja att pengar eller annan egendom härrör från brott eller brottslig verksamhet eller till att främja möjligheterna för någon att tillgodogöra sig egendomen eller dess värde, den som

1. överlåter, förvärvar, omsätter, förvarar eller vidtar annan sådan åtgärd med egendomen, eller

2. tillhandahåller, förvärvar eller upprättar en handling som kan ge en skenbar förklaring till innehavet av egendomen, deltar i transaktioner som utförs för skens skull, uppträder som bulvan eller vidtar annan sådan åtgärd.


7 § Den som, i näringsverksamhet eller såsom led i en verksamhet som bedrivs vanemässigt eller annars i större omfattning, medverkar till en åtgärd som skäligen kan antas vara vidtagen i sådant syfte som anges i 3 §, döms för näringspenningtvätt till fängelse i högst två år.

Är brottet grovt, döms till fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Är brottet ringa, döms till böter eller fängelse i högst sex månader. Till samma straff döms den som i annat fall än som anges i första stycket medverkar till en åtgärd som skäligen kan antas vara vidtagen i sådant syfte som anges i 3 §.

Publicerad 2018-02-15 kl 14:28
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto