Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FOTBOLLSSYNDIKATET

TV: Här kör MFF-stjärnan bil olagligt - saknar körkort: ”Jag gjorde ett misstag”

Foto: Bildbyrån/Kalla fakta

Nästa

Avbryt
Försök igen

Kingsley Sarfo har kört bil i Malmö, utan att ha ett svenskt körkort.
Fotbollskanalen fångade nyligen MFF-stjärnan på film - körandes en bil från en av klubbens partners.
- Jag gjorde ett misstag, säger Sarfo.

De senaste månaderna har TV4:s Kalla fakta, i samarbete med Fotbollskanalen, granskat svensk fotboll och personer inom ett hemligt agentnätverk, som bland annat misstänks syssla med matchfixning. I samband med granskningen kom ett tips in om att Malmö FF:s Kingsley Sarfo kör bil i Malmö trots att han saknar svenskt körkort. Det tipset visade sig stämma.

Vid två tillfällen i augusti månad filmade Kalla fakta när Sarfo lämnade MFF:s träning körandes en vit Peugeot. Den andra gången log 22-åringen in i tv-kameran innan han satte sig i sin bil med lagkamraten Bonke Innocent och körde därifrån.

När Kalla fakta därefter kontaktade Transportstyrelsen var beskedet klart och tydligt: Kingsley Sarfo hade inget svenskt körkort vid tidpunkten. Genom att köra ett körkortspliktigt fordon utan att ha behörighet till det gör man sig skyldig till olovlig körning, vilket ger böter som straff. Gör man samma sak vanemässigt eller med ett återkallat körkort kan det bedömas som grov olovlig körning och det ger ett straff på böter eller fängelse i upp till sex månader.

Sarfo erkänner också att han kört bil utan körkort. Han hävdar att han just nu övningskör för att få ett svenskt körkort.

- Men jag gjorde ett misstag som körde ensam och jag vet att det inte är okej. Jag kommer inte göra det igen, säger MFF-spelaren i en intervju med Kalla fakta. 

Det är ganska allvarligt att köra runt i en bil utan körkort. Du vet om det?
- Ja, jag vet det. Därför har jag slutat och jag kommer inte göra om det. 

Varför gjorde du det?
- Varför jag gjorde det… Jag kan inte säga varför jag gjorde det, men jag gjorde ett misstag. Jag har lärt av mitt misstag och jag kommer inte göra om det.

Tidigare hyrde Sarfos nye agent, Nochi Hamasor på Nordicon Sports Management, en annan bil till sin klient. Det bekräftar Sarfo själv, men hävdar att tanken då var att spelaren skulle ha en chaufför som körde runt honom i bilen.

- Ja. Det var i Uppsala som han hyrde en bil för att någon skulle kunna köra mig. Det är så det var, berättar Sarfo.

När Malmö FF:s sportchef Daniel Andersson för någon vecka sedan konfronterades av Kalla fakta med det faktum att Sarfo kört bil utan körkort slog han fast att han ser allvarligt på spelarens agerande.

- Det är ju inte bra. Det är väldigt illa, sa Andersson. 

Vems ansvar är det här, tycker du?
- Det är ju först och främst spelarens ansvar, men det är klart att vi också har ett ansvar eftersom vi är hans arbetsgivare och ser till så att han sköter sig. Det här var nya uppgifter för mig. Jag får ju prata med Kingsley.

Om eventuella åtgärder sa sportchefen:

- Det här är nya uppgifter så vi får ju prata internt och se hur vi går vidare.

Bilen som Kingsley Sarfo körde vid de ovan nämnda tillfällena är en vit Peugeot, som han köpt via Malmö FF:s partner Peugeot Lund. Den 9 augusti i år lade just Peugeot Lund ut en bild på sitt Instagram-konto, där en medarbetare tar Kingsley Sarfo i hand framför en vit Peugeot. Som kommentar till bilden skrev man:

”Då är vi riktigt stolta över att få MFF:s Kingsley Sarfo som ny medlem i Peugeot Lund-familjen. Hjärtligt välkommen!”.

Se ett inslag om Sarfos övertramp i spelaren ovan.

Kalla fakta - Fotbollssyndikatet sänds i TV4 på måndag, klockan 20.00.

TIPSA OSS

Vet du mer? Tipsa oss!

Mejla: andreas.sundberg@tv4.se

FAKTA

Elanga-skandalen

Det här är inte första gången en Malmö FF-spelare kör bil utan att ha ett svenskt körkort. 2005 fotograferade tidningen Aftonbladet den dåvarande MFF-stjärnan Joseph Elanga körandes en bil som klubben hyrt till honom med tanken att Elangas kompis skulle vara hans chaufför. MFF valde därefter att se till att Elanga inte hade tillgång till bilen.

Malmö FF har en uppförandekod och framför allt 2013 var klubbens värdegrundsarbete i fokus. Då förklarade den dåvarande vd:n Per Nilsson för Sydsvenskan att just värdegrundsarbetet ska göra spelarna till "anständiga medborgare". Uttalandet kom efter att hela MFF-truppen firat en spelare i laget med en tårta föreställande en naken kvinna, och en annan tårta som föreställde en naken rumpa. "Tårtskandalen" avslöjades bara veckor efter att den dåvarande Malmö FF-spelaren Miiko Albornoz dömts för sexuellt utnyttjande av barn, efter att ha haft sex med en 14-årig flicka.

Publicerad 2017-09-30 kl 10:30
Annons
Annons
Annons