Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FOTBOLLSSYNDIKATET

TV: RF-basen inte förvånad: "Vet att det finns skurkar i branschen"

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se en tv-intervju med Eriksson i klippet.

Ledsen, men inte förvånad.
Så reagerade RF-basen Björn Eriksson på Kalla fakta och Fotbollskanalens granskning.
- Jag vet att det förekommer skurkar i den här branschen, säger han.

Kalla fakta har, tillsammans med Fotbollskanalen, granskat ett hemligt agentnätverk som vill styra svensk fotboll. I avsnittet ”Fotbollssyndikatet, som sänds i TV4 under måndagskvällen, framkommer det att agenterna använder sig av bland annat hot och matchfixning i ett försök att tjäna snabba pengar inom fotbollsbranschen.

Björn Eriksson är ordförande i Riksidrottsförbundet. Han välkomnar granskningen och menar att frågan är viktig för fotbollens trovärdighet.

- Jag blir ledsen, men jag blir inte förvånad för jag vet att det förekommer skurkar i den här verksamheten, säger han.

Hur allvarligt är det?
- Det är mycket allvarligt eftersom det rubbar idrottens trovärdighet. Jag har polisbakgrund själv och jag vet att det finns kriminella här. Den bästa nyheten är att man funderar på att återinföra licensen på samma sätt man har inom hockeyn och det är nödvändigt.

Licensen Eriksson syftar på är den agentlicens Fifa tidigare utfärdade, och som var ett krav för att få verka på marknaden. Den slopades 2015. Att Svenska Fotbollförbundet nu öppnar för att återinföra hårdare krav menar han alltså är ett viktigt steg.

- Man måste införa ett system av den typ man en gång hade, en slags licensiering så att man vet vilka som ska komma igenom pärleporten och vilka som inte ens ska tillåtas försöka.

Han tycker också att det är bra att Polisen avsatt särskilda grupper för att sätta dit de som inte sköter sig.

- Det bästa beslutet är att polisen har bildat en grupp för att jaga de här busarna. Busarna ska sitta i fängelse och enda sättet att jaga dem är att hela tiden rulla upp saker. Men då måste det finnas ett regelsystem att luta sig mot. Det är det som förhoppningsvis kommer att återinföras.

Se hela Kalla fakta-programmet här.

TIPSA OSS

Vet du mer? Tipsa oss!

Mejla: andreas.sundberg@tv4.se

FAKTA

Om Kalla fakta - Fotbollssyndikatet

Under de senaste månaderna har Fotbollskanalens reporter Andréas Sundberg och Kalla faktas Fredrik Quistbergh granskat svensk fotboll och personer inom ett hemligt agentnätverk. I smyg försöker de styra den svenska marknaden.

I Kalla faktas program ”Fotbollssyndikatet” beskrivs hur nätverket genom bland annat hot och matchfixning försöker tjäna snabba pengar. Polisen vittnar om hur aktörer i Sverige med hjälp av pengar och lyxprylar lockar till sig spelare för att skaffa sig konkurrensfördelar.

Mitt i allt finns agenten och den tidigare AIK-spelaren som misstänks ha erbjudit AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos en stor summa pengar i ett försök att rigga vårens möte mellan IFK Göteborg och AIK, som sköts upp just på grund av matchfixningsförsöket. Vid tidpunkten då erbjudandet till Stamatoulous ska ha framförts jobbade mannen för agentbolaget Nordicon Sports Management, enligt företagets egen hemsida.

Nordicon Sports drivs av Nochi Hamasor, god vän till Zlatan Ibrahimovic. Han, precis som den tidigare AIK-spelaren, var involverad i Alexander Isaks hemlighetsfulla flytt från AIK till Borussia Dortmund. Hamasor har flera kopplingar till agenterna som arbetar med Isak och gjorde Dortmund-övergången till verklighet, de omstridda bröderna Vladica och Zoran Lemic. 

Men nätverket består också av personer som verkar i det dolda, personer med goda kontakter på fotbollsmarknaden men som utåt håller en låg profil.

Kalla fakta - Fotbollssyndikatet sändes i TV4 måndagen 2 oktober, klockan 20.00. Se hela programmet här.

Publicerad 2017-10-03 kl 08:00
Annons
Annons
Annons