Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FOTBOLLSSYNDIKATET

TV: Så ska SvFF skärpa kraven på agenter

Nästa

Avbryt
Försök igen

I april 2015 slopades agentlicensen.
Men SvFF vill skärpa kraven igen.
- Det är ute ett förslag på remiss för att höja kraven helt enkelt, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand i Nyhetsmorgon.

Under måndagen sändes Kalla faktas granskning, som man gjort i samarbete med Fotbollskanalen, om ett hemligt agentnätverk som vill styra svensk fotboll. I programmet framkommer det att nätverket genom bland annat hot och matchfixning försöker tjäna snabba pengar. Polisen vittnar om hur aktörer i Sverige med hjälp av pengar och lyxprylar lockar till sig spelare för att skaffa sig konkurrensfördelar.

Den 1 april 2015 slopades agentlicensen, efter ett beslut av Fifa som SvFF följde. Nu är det Svenska Fotbollförbundet tydligt med att man vill se hårdare krav.

- När man tittar på det måste vi naturligtvis ha ett regelverk som försöker att minimera och hindra de här personerna från att ta sig in i fotbollen. Sedan ska vi ha med oss att det man lyfter här är många som är grovt kriminella. Så vi behöver också hjälp, för det handlar i många fall om rena brottsutredningar för att titta på det här också, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand i Nyhetsmorgon.

Och SvFF har ett förslag ute på remiss.

- Det vi gör, det var faktiskt redan innan sommaren, så initierade vi själva den här frågan. Så det är ute ett förslag på remiss för att höja kraven helt enkelt. Att man ska vara godkänd av det Svenska Fotbollförbundet för att få verka här i Sverige på marknaden då. Sedan vet vi om att det är många internationella stora övergångar sedan så det krävs också ett stort grepp kring det här, säger Håkan Sjöstrand.

Vad känner du för att ta det stora greppet mot stora Fifa och säga att; så här ska det inte vara?
- Jo, men det är helt rätt. Och det är upp till varje nationsförbund att forma sitt eget nätverk, och vi har tittat på Tyskland, England och Danmark. Och vårt förslag ligger när det som finns i Danmark. 

Förslaget går ut på att samtliga agenter ska registrera sig hos och bli godkända av Svenska Fotbollförbundet, som då kan samla alla på en lista. Dessutom ska man ge agenterna möjligheten att genomföra ett frivilligt test för att bli en slags "SvFF-certifierad" agent, vilket ska fungera som en sorts kvalitetsstämpel gentemot klubbar och spelare.

Håkan Sjöstrand tror dock att det är i princip omöjligt att helt bli av med problemet.

- I alla marknader där det finns stora pengar i omlopp, så kommer det nog alltid att finnas avarter som vill ta sig in.

TIPSA OSS

Vet du mer? Tipsa oss!

Mejla: andreas.sundberg@tv4.se

FAKTA

Om Kalla fakta - Fotbollssyndikatet

Under de senaste månaderna har Fotbollskanalens reporter Andréas Sundberg och Kalla faktas Fredrik Quistbergh granskat svensk fotboll och personer inom ett hemligt agentnätverk. I smyg försöker de styra den svenska marknaden.

I Kalla faktas program ”Fotbollssyndikatet” beskrivs hur nätverket genom bland annat hot och matchfixning försöker tjäna snabba pengar. Polisen vittnar om hur aktörer i Sverige med hjälp av pengar och lyxprylar lockar till sig spelare för att skaffa sig konkurrensfördelar.

Mitt i allt finns agenten och den tidigare AIK-spelaren som misstänks ha erbjudit AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos en stor summa pengar i ett försök att rigga vårens möte mellan IFK Göteborg och AIK, som sköts upp just på grund av matchfixningsförsöket. Vid tidpunkten då erbjudandet till Stamatoulous ska ha framförts jobbade mannen för agentbolaget Nordicon Sports Management, enligt företagets egen hemsida.

Nordicon Sports drivs av Nochi Hamasor, god vän till Zlatan Ibrahimovic. Han, precis som den tidigare AIK-spelaren, var involverad i Alexander Isaks hemlighetsfulla flytt från AIK till Borussia Dortmund. Hamasor har flera kopplingar till agenterna som arbetar med Isak och gjorde Dortmund-övergången till verklighet, de omstridda bröderna Vladica och Zoran Lemic. 

Men nätverket består också av personer som verkar i det dolda, personer med goda kontakter på fotbollsmarknaden men som utåt håller en låg profil.

Kalla fakta - Fotbollssyndikatet sändes i TV4 måndagen 2 oktober, klockan 20.00. Se hela programmet här.

Publicerad 2017-10-03 kl 08:38
Annons
Annons
Annons