POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
FRANKRIKE

AS Monacos kamp mot UEFA och Financial Fair Play

PSG har redan fått straff för sitt agerande med Financial Fair Play, och nu ska även AS Monaco dissekeras av fotbollsekonomer.

Den kommande säsongen är inga problem för AS Monaco när det kommer till Financial Fair Play, detta då klubben inte spelade i någon Europacup under 2013/2014, men från och med nästa år så vet AS Monaco definitivt vad som krävs av dem för att klara av regelverket.

Den stora boven för AS Monaco är att deras publiksnitt var 8900 under säsongen. Deras publikintäkter är därmed endast en marginal jämfört med PSG. Matchintäkterna för AS Monaco i Ligue 2 förra säsongen var på 6 miljoner kronor med ett publiksnitt på 5300. PSG tjänade 363 miljoner kronor med ett snitt på 43 200 åskådare.

Även om man räknar in de högre publikintäkterna för AS Monaco i år så är det minst 300 miljoner kronor som är differensen mellan AS Monaco och PSG:s ekonomiräkning. Det finns dock en sak som hjälper till att väga upp för den förlorade publiken: monegaskernas skatter.

Ett exempel är att Falcao plockar ut en årslön på 127 miljoner kronor, och den anställningen kostar AS Monaco under 150 miljoner kronor. Om en utländsk spelare i en annan franskt klubb ska plocka ut 127 miljoner kronor så krävs det att de klubbarna betalar en bra bit över 300 miljoner kronor. AS Monaco sparar årligen in ett antal hundra miljoner kronor tack vare deras låga skatter. Det som de förlorar i publik vinner de i skatter.

TV-rättighetspengarna var låga i år för AS Monaco, endast 270 miljoner kronor enligt L'Équipe, men två saker kommer att höja TV-inkomsterna nästa säsong. Dels Champions League och dels franska ligans belöningssystem. Det är inte bara en säsongs slutplacering som avgör TV-rättighetsintäkterna, utan ligaförbundets kollar fem säsonger bakåt i tiden för att skaffa en snittplacering. TV-intäkterna är, jämsides med sponsorintäkterna, de största intäkterna även för PSG.

AS Monacos prioritet i sommar är att skaffa ett stort antal nya sponsorer samt att hålla nere transferkostnaderna, enligt vicepresidenten Vasiljev. De har sagt till RMC att transferköpen i år ska vara klart färre och billigare än ifjol, och dessutom har de nu anställt en av FC Portos huvudscouter, 30-åringen Admar Lopes.

AS Monaco ska präglas av fyra portugiser: sportchefen Luis Campos, tränaren Leonardo Jardim, scouten Admar Lopes, och agenten Jorge Mendes. Klubben scoutar unga spelare som kostar förhållandevis låga summor, och dessutom har klubben öppnat akademier i Portugal, Italien, och Guinea-Bissau. AS Monaco sköts allt mer som en portugisisk storklubb. 

Till skillnad från PSG, som den här sommaren ser ut att sälja av några av sina talanger för att köpa fler stora stjärnor, så säger AS Monaco att de ska satsa på billigare spelare. Víctor Valdés lär anlända som Bosman, och dessutom ska de försöka att hitta fynd i bland annat Portugal och Spanien.

Det är fortfarande för stor osäkerhet kring hur UEFA ser på AS Monacos definitivt unika situation. Det är dock inte otänkbart att om AS Monaco får problem så gör de samma sak som PSG, och tar ett års straff i utbyte mot att kunna värva ihop ett ännu starkare lag. Det kan också bli så att AS Monacos spenderande förra sommaren endast var startpaketet, och att klubben i framtiden siktar på att ha en lugnare hållning på transfermarknaden än vad PSG har.

Allt handlar om jakten på sponsorer och om Vasiljev kan hålla sitt ord om ett mer ekonomiskt fokuserat värvningsagerande.

Publicerad 2014-06-03 kl 14:10
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå