Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Det franska akademiundret: De är Frankrikes bästa ungdomsklubbar

Frankrike

Alla klubbar i Frankrike har, eller håller på att skaffa, en stabil ungdomsorganisation, men det finns några klubbar som har gjort det svåra och långsiktiga ungdomsarbetet bättre än alla andra

Foto: AP

Lyon

I den förra delen diskuterades det kring varför den franska ungdomsfotbollen är så utbredd till så många olika klubbar, men det finns också enskilda klubbar och regioner som gör det betydligt bättre än resten av Frankrike. Det finns flera olika parametrar att ta in för att bestämma vilka vem som är starkare än de andra. 

Visserligen har samtliga 20 Ligue 1-klubbar gett speltid till minst en egen akademispelare den här säsongen, men siffrorna varierar från en spelare ända upp till 18 spelare. 151 spelare, det vill säga 27% av alla som har fått speltid i Ligue 1, tillhör idag samma klubb som de har spelat ungdomsfotboll för, och det är ett par klubbar som har en dubbelt så hög siffra.

Annons

Antal egna produkter som har fått speltid i Ligue 1 2013/2014 (procent av spelartruppen)

Sochaux: 18 spelare (51 procent)
Lyon: 16 spelare (57 procent)
Rennes: 13 spelare (40 procent)
Bordeaux: 12 spelare (40 procent)
Nice: 11 spelare (39 procent)
Montpellier: 10 spelare (42 procent)
Toulouse: 10 spelare (37 procent)
Bastia: 9 spelare (35 procent)
Ajaccio: 9 spelare (28 procent)
Nantes: 7 spelare (26 procent)
Saint-Étienne: 6 spelare (23 procent)
Lille: 5 spelare (23 procent)
Monaco: 5 spelare (21 procent)
Lorient: 5 spelare (18 procent)
Guingamp: 4 spelare (17 procent)
Valenciennes: 4 spelare (15 procent)
Paris SG: 3 spelare (14 procent)
Marseille: 3 spelare (13 procent)
Reims: 1 spelare (4 procent)
Thonon Gaillard: 1 spelare (4 procent)

Siffrorna ligger på samma nivå som det franska fotbollsförbundets årliga ranking av akademierna. Varje år tar sig fotbollsförbundet ut för att ge ett omdöme till varje klubb genom att betygsätta bland annat ledarkunskaper, faciliteter, och spelfilosofi. Även om Rennes vann titel ”Frankrikes bästa ungdomsklubb” sex år på rad så var det inför den här säsongen Lyon och Sochaux som kom etta respektive tvåa. Även Bordeaux, Toulouse, och Montpellier var bland de sju bästa Ligue 1-klubbarna på akademirankingen. 
Annons

Sex av de sju klubbarna som har flest egna produkter i A-laget, tog sig alltså också in på fotbollsförbundet topp-7-ranking över de bäst skötta akademierna. Det är bara AS Monaco (fyra på rankingen) som har för få egna produkter i A-truppen. En bra akademigrund med långsiktigt arbete ger många talanger till A-laget. Svårare än så är det inte.

Något som kan ha en större variation är antalet ungdomslandslagsspelare som varje klubb har. I de senaste ungdomslandslagstrupperna (U16 till U21) såg fördelningen bland spelare ut såhär:

Rennes: 15 spelare
Monaco: 10 spelare
Utomlands: 10 spelare
Lyon: 8 spelare
Paris SG: 6 spelare
Nice: 6 spelare
Toulouse, Saint-Étienne: 5 spelare
Sochaux, Bordeaux, Nancy: 4 spelare

Det finns även skillnader i regioner snarare än mellan klubbar. Mellan 1970 och 2013 spelade drygt 300 spelare för det franska A-landslaget. De vanligaste städerna där spelarna var födda:
Annons

Lyon: 16 spelare
Paris: 12 spelare
Marseille: 10 spelare
Bordeaux: 7 spelare
Toulouse: 6 spelare

Sett till per capita i varje region så är det nere i sydöst där Frankrike är mest framgångsrikt på att fostra fram franska landslagsspelare. Det framgångsrika området sträcker sig från gränsen mot Italien och upp till Lyonregionen. Lyon, Monaco, Marseille, men även Korsika. Även nära den tyska gränsen (exempelvis Strasbourg och Nancy), och Parisregionen är förhållandevis starkt.

Vilka klubbar blir då Frankrikes bästa ungdomsklubbar?

Lyon (Benzema, Rémy, Grenier) är starkast i Frankrike, om man lägger samman historik och nutid, och dessutom kollar på hur stark ungdomsfotboll resten av regionen har. Det är därför sunt att deras filosofi i A-laget är att alla beslut styrs av det som är bäst för den egna akademin. De vill, och de kan, bli Frankrikes motsvarighet till Barcelona och Ajax. Det kan dock ta allt mellan två och ända upp till 15 år innan de är där de vill vara. 
Annons

Rennes (M'Vila, Wiltord, Gourcuff) är i en historiskt sett svag region uppe i Bretagne i nordväst, men deras miljadärägare spenderade stora pengar på ungdomsorganisationen för tio-femton år sedan vilket gör att de idag är på ungefär samma nivå som Lyon. De har en tillräckligt stark ungdomsorganisation, med kunskap och kontinuitet, för att få upp tre-fyra nya juniorer till A-laget varje år.

Sochaux (Ménez, Marvin Martin, El-Hadji Diouf) ligger strax där bakom. De har i över 60 års tid haft en akademifilosofi tack vare ägarna Peugeot, som har krävt att de ska vara självgående med hjälp av akademin. Däremot har de varit bättre på att få bredd snarare än spets på sina ungdomar.

Toulouse (Capoue, Barthez, Candela) och Bordeaux (Dugarry, Saivet, Trémoulinas) har fina siffror eftersom de är ohotade i rugbyregionen i sydvästra Frankrike. Det är de två enda stora fotbollsklubbarna där och har enkelt för att plocka upp talanger, och de kommer fortsätta att göra det. De har dessutom täta kontakter med akademier i Afrika.
Annons

Montpellier (Belhanda, Yanga-M'Biwa, Cabella) vann sitt ligaguld med en stor del egna produkter, men även om de har en bra ungdomsorganisation så är dem inte enastående i ett längre perspektiv. Deras siffror lär sjunka med några spelare under de kommande åren. De fick tidigare fram en riktigt bra generation där och då, precis som Auxerre (Mexès, Cissé, Boumsong) fick för 10-15 år sedan.

Nice (Lloris, Maupay, Bosetti) är idag i samma sits som Montpellier var för några år sedan: en bra ungdomsorganisation, men inte tillräckligt stark för att hålla upp de höga siffrorna. Här handlar det förmodligen också om att de har fått fram en eller två riktigt starka generationer. 

AS Monaco (Thuram, Petit, Ruffier) och framför allt Paris SG (Sakho, Anelka, Rabiot) har både attraktionskraft och ekonomi till att hålla igång två av de starkaste ungdomsorganisationerna i Frankrike, men förmodligen kommer vi inte få se särskilt många av spelarna nå A-laget på grund av för en hård konkurrens. Deras talanger lär istället bli eftertraktade av andra franska klubbar.
Annons

Även om Nantes (Deschamps, Desailly, Karembeu) inte ser särskilt utstickande ut för stunden, så är det förmodligen den franska klubb som lär utveckla sig mest under de kommande åren. Det är den klubben i Ligue 1 som spenderar förhållandevis mest pengar på sin ungdomsfotboll, runt 15 procent av sin omsättning, och när de vann Ligue 1 år 2011 var 20 av 26 spelare i truppen från den egna akademin. För några år sedan tappade de sitt akademifokus, men det har nu kommit tillbaka. De har värvningsförbund i sommar och i nästa vintertransferfönster, så räkna med att minst fyra-fem nya talanger får debutera i A-truppen nästa säsong.

Olympique de Marseille (Nasri, Benatia, Ayew) har haft svårt att hitta kontinuitet på akademisidan och har istället fokuserat på att värva spelare i åldrarna 19-22 år, men borde också kunna höja sig någon nivå med den egna akademin.
Annons
Publicerad 2014-03-23 kl 18:13

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto