POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LIGUE 1

Expert kritiserar Karlssons påståenden: "Lätt att slå hål på"

Foto: TT

Ulf Karlsson menar att det är omöjligt att gå upp tio kilo muskler på ett halvår. Något som Tommy Lundberg, doktor i muskelfysiologi på Karolinska institutet, motsätter sig.
- Man kan inte säga att det är omöjligt, säger han till Fotbollskanalen.

Det har stormat kraftigt kring den före detta förbundskaptenen i friidrott Ulf Karlsson efter hans uttalanden om att Zlatan var dopad under sin tid i Juventus.

- Zlatan gick upp tio kilo muskler på ett halvår i Juventus. Det är omöjligt att göra det på så kort tid. Jag tror att han var dopad, sade han till NWT.

Kommentarer som fått Tommy Lundberg, doktor i muskelfysiologi på Karolinska institutet, att rycka till.

- Tittar man på den vetenskaplig litteratur som finns att tillgå och studerar man den informationen så kommer man till slutsatsen att man inte kan säga så som Ulf Karlsson att det är omöjligt att öka i fettfri massa som Zlatan gjorde. Det stämmer helt enkelt inte, säger han till Fotbollskanalen.

Varför inte?
- Vi kan ta våra studier som exempel: du sätter ett antal personer på exakt samma träningsprogram. Då fanns det en person som ökade muskelvolymen med 20 procent och en som ökade med 0,5 procent, det vill säga ingenting. Det är alltså en extremt stor variation hur du svarar på styrketräning och muskelmassa. Det tänker man sällan på utan man besvarar sina antagande på medelvärden.

Det hänger alltså på hur mottaglig en person är till styrketräning – så kallade "High responders" och att det därför skiljer sig mellan olika personer hur mycket man ökar i muskelmassa från styrketräning. Lundberg menar att Zlatan är en person som antagligen är en person som svarar snabbt på just styrketräning.

- Då vet vi att man kan öka med 20 procent i muskelvolym på de musklerna man tränar på bara fem-sex veckor i extrema fall. Och Zlatan är nog högst sannolikt väldigt mottaglig till styrketräning, säger Tommy Lundberg och avslutar:

- Jag lägger mig inte i själva sakfrågan. Men jag tycker det är lätt att slå hål på påståendet att det skulle vara omöjligt att på naturlig väg att gå upp så mycket. Det är det inte. Det är en väldigt hög siffra, den är anmärkningsvärd, men man kan inte säga att det är omöjligt. På det sättet är det väldigt starka anklagelser från Ulf Karlsson.

-          Doktor i muskelfysiologi

Publicerad 2016-04-08 kl 06:30
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå