Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FRANKRIKE

Förbättring på PSG:s läktare – Marseillesupportrar välkomna

I helgen spelas Le Classique mellan PSG och Marseille. Den här gången får Marseille skicka upp emot 300 supportrar till matchen, trots tidigare års avstängningar för bortasupportrar.

Redan i slutet på 70-talet och början på 80-talet började det etableras rasism och oroligheter på PSG:s läktare. Nynazister såg PSG som en bra klubb att ta sig in i, eftersom klubben var nybildad och därmed utan en etablerad supporterkultur.

Även PSG har erkänt att de agerade fel under den här perioden då de bland annat lockade personer av utländsk härkomst att ställa sig på en annan läktare snarare än att få bort rasismen, vilket segregerade supportrarna ännu mer.

Långt in på 2000-talet fortsatte problemen med rasism och bråk på läktarna, ofta mellan PSG:s egna supportrar, men det var också många incidenter som rapporterades i samband Le Classique-matcherna. Marseilles ägare Tapie jobbade med få en rivalitet mot PSG, något som började skapa problem på läktarna under 1990-talet. Supportrarna till de båda lagen började att attackera varandra.

Under säsongen 2002/2003:s två Le Classique-matcher så greps 109 personer i samband med matcherna, men det var först efter ett Le Classique som spelades för exakt fyra år sedan som det togs till extrema lösningar för att försöka få bort problemet.

Detta efter att PSG-supporterna Yann L blivit nedslagen av PSG-supportrar, hamnade i koma och avled ett par veckor senare.

Efter det fick PSG- och Marseillesupportrarna förbud att vistas på bortamatcherna när det var Le Classique. Det har öppnat upp sig lite under det senaste året, och nu togs det ännu ett steg i riktningen mot en mer öppen behandling. Marseille meddelar att 250-300 Marseillesupportrar ska få se Le Classique i Paris i helgen.

Detta tack vare att incidenterna på PSG:s läktare i princip har försvunnit under de senaste åren, även om supportrarna anser att PSG har slängt ut alldeles för många av dem utan giltiga orsaker.

Däremot har Marseilles största ultrasgruppering valt att nobba den här helgens Le Classique. Anledningen till detta är dels att de anser att supportrarna har behandlats felaktigt i medierna och av de styrande organen, och dels att biljettpriserna på PSG:s bortaläktare har mer än fördubblats under de senaste åren.

Även flera andra supporterföreningar till andra Ligue 1-klubbar har valt att inte ta sig till bortamatcherna mot PSG på grund av de höga biljettpriserna.

Källor: Liberation, Guardian, L'Équipe, Le Figaro

Publicerad 2014-03-01 kl 07:32
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons