POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FRANKRIKE
1v

Match i Ligue 1 avbröts - Krafths lagkamrat utsattes för rasism: "Ska inte existera"

Foto: Bildbyrån.

Mötet mellan Amiens och Dijon fick tillfälligt avbrytas.
Anledningen? Amiens kapten utsattes för rasistiska påhopp.
- Rasism ska inte existera, säger lagkamraten Emil Krafth till Fotbollskanalen.

Det utspelade sig tråkiga scener under fredagens Ligue 1-möte mellan Dijon och Amiens. Vid ett tillfälle avbröts nämligen spelet på grund av att gästernas lagkapten Prince-Desir Gouano menat att han utsatts för rasistiska okvädningsord från läktarplats.

Matchen, som slutade 0-0, avbröts under fem minuter innan den kunde återupptas.

”Spelarna kommer att återuppta matchen men sluta spela om det fortsätter. Vi vill rikta vårt fulla stöd till vår kapten Prince Gouano. Rasism har ingen plats på en fotbollsarena”, skrev Amiens på Twitter i samband med avbrottet, enligt nyhetsbyrån AP.

Även den franska ligan riktar sitt stöd till Amiens-kaptenen. I ett uttalande skriver man, enligt AP, att förövaren identifierats.

”Den disciplinära kommittén kommer att motta anmälan. I kväll har Dijon lyckats identifiera förövaren bakom de rasistiska förolämpningarna och personen greps senare”.

Gouano själv uttalade sig till tv-kanalen Bein Sports efteråt:

- Vi lever på 2000-talet. Det är oaccaptabelt. Jag vill framföra ett budskap som är kärlek, det är allt.

I Amiens spelade den svenske landslagsförsvararen Emil Krafth från start.

- Först förstod jag inte vad som hände för han sprang till domaren och alla gick av planen. Sedan fick jag reda på att det var någon eller några på läktaren som gjort apljud till honom. Han ville markera och gjorde det väldigt tydligt. Han ville inte spela vidare. Sedan tog de beslutet att vi skulle fullfölja matchen i vilket fall. Det som jag hört här efter är att man fått tag i den eller de personerna som gjorde det. Han såg vilka det var som gjorde det och kunde känna igen dem när de visade foton, säger Krafth till Fotbollskanalen.

Hur känner du kring allt det här?
- Det är sjukt trist. Det är 2019 och att man håller på så… Jag tycker inte att rasism ska existera. Alla människor är lika mycket värda oavsett om du är svart eller vit eller vilken religion du har. Det är bara grymt tråkigt när det händer och väldigt respektlöst.

Emil Krafth har förutom sin tid i Sverige även representerat Bologna i Serie A. Han säger att rasism förekom från läktarplats även där.

- Där jag har spelat har det inte varit så många gånger men i Italien var det spelare i både mitt lag och i motståndarlaget (som blev utsatta). Man läser ju om det ganska ofta nuförtiden, att det händer. Det är väldigt tråkigt.

Pratade du med honom efteråt?
- Inte jättemycket. Jag frågade honom hur det hade gått och han sa att han fått identifiera de som gjort det och de vet vilka de är. De lär ju bli portade från stadion.

Publicerad 2019-04-13 kl 00:27
Annons
Annons
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå