Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FRANKRIKE

Mest ogillade spelaren: En av Frankrikes största talanger

Foto: Scanpix

Florian Thauvin.

Varje år brukar fransmännen roa sig med att rösta på vilken Ligue 1-spelare som de ogillar mest. Det här årets vinnare blev Florian Thauvin, en av landets absolut största talanger.

Många ser Florian Thauvin som en potentiell joker i VM-truppen, framför allt då han har accelererat upp sina fotbollsprestationer i Marseille under de senaste månaderna. Han är dock långt ifrån Frankrikes mest populära spelare.

Thauvin fick igår ta emot årets Ballon de Plomb-pris. Priset är i Frankrike nästan lika omtalat som Ballon d'Or, men ges ut på helt andra grunder. En jury väljer ut sex olika spelare från Ligue 1 som har stuckit ut negativt under året, och sedan får det franska folket rösta vem som har varit värst.

De sakerna man kollar på är personligheten, spelarens karriärval, och de sportsliga insatserna. En spelare som Thauvin kan få priset trots starka prestationer på fotbollsplanen, men då gäller det att han istället har gjort bort sig på annat sätt. Priset går oftast till en spelare som har gjort en klantig övergång, presterar uselt eller kommit med verklighetsfrånvarande citat. Ingen av de tre parametrarna är viktigare än någon annan, men det är ovanligt att en så framgångsrik spelare som Thauvin får priset.

Thauvin blev förra vintern köpt av Lille, men lånades direkt tillbaka till Bastia. När han anlände till Lille i somras så hann han bara med en träning innan han strejkade eftersom han ville flytta till Marseille. Thauvin tog hjälp av sin pappas kompis, kallad för ”Slaktaren”, och till slut lyckades de tjata till sig en övergång. Lille betalade €3,5 miljoner för Thauvin, men sålde honom för €15 miljoner innan han hade hunnit att göra en enda match. Thauvin sa även att hans karriär skulle vara förstörd om han hade stannat kvar i Lille, trots att det är en klubb som på senare år har utvecklat spelare som Cabaye och Hazard.

Ballon de Plomb-omröstningen har sällan varit så ensidig som det här året. Thauvin fick över 50% av rösterna, och Florian Marange, som kom tvåa i omröstningen, fick under 14%. De övriga nominerade var Jordan Ayew, Alou Diarra, Joey Barton och David Bellion.  

Jonas Hansson.

Publicerad 2014-01-14 kl 13:04
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons