Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FRANKRIKE

Miljonrullningen runt Zlatan - så mycket har han tjänat

Foto: Scanpix

Zlatan Ibrahimovic.

Zlatan Ibrahimovic har tjänat ihop mer än 1,2 miljarder kronor under karriären.

I Veckans Affärer granskas den svenske superstjärnans inkomster, fastighetsköp - och galna livsstil.

– Han har jävligt bra ordning på sina pengar, säger David Lagercrantz, spökskrivare till "Jag är Zlatan".

I det senaste numret av Veckans Affärer är det en speciell svensk som figurerar på förstasidan. Zlatan Ibrahimovic må vara en av Sveriges största ikoner genom tiderna och en av få som i princip alla i landet har nästan total koll på, men när det kommer till hans privatliv är han en doldis. Men någon novis på den ekonomiska fronten är han inte.

– Zlatan har bra koll. Han vill ha kontroll över sina finanser. Han är intresserad och vet vad han gör, som David Lagercrantz uttrycker det.

32-åringen håller sig undan pressen så gott han kan och vill inte att hans affärer ska vara något allmänt samtalsämne. I tidningens genomgång framkommer det att Zlatans tillgångar ofta är skrivna på andra personer.

– Han är mån om sitt privatliv, säger affärsmannen och jaktvännen Dan Olofsson till tidningen.

Bland annat en lägenhet på Östermalm (skriven på hans mamma) och en strimma skog på 350 hektar skriven på vännen och tidigare landslagskollegan Daniel Majstorovic (enligt VA en skenaffär, med Zlatan som egentligen ägare). Ett företag som är knutet till Zlatan, Pestolla Holding, har som enda styrelseledamot mamman. Företaget har tillgångar på 59,7 miljoner kronor.

Men vad har tjänat då?

Enligt Veckans Affärer rör det sig om otroliga 1,2 miljarder kronor. Minst. På fotbollsfronten handlar det totalt 931 miljoner kronor i lön och bonusar. Lägg till 200 miljoner kronor från sponsoravtal de senaste tio åren, 75 miljoner kronor på boken "Jag är Zlatan" och 350 000 kronor i månaden bara från  sin app och du hamnar där uppe på 1,2 miljarder.

Men utläggen är stora. En historia som Veckans Affärer har med i sitt reportage, som illustrerar vilka galna summor som han rör sig med, handlar om en obetald vägavgift när Zlatan hade köpt sitt hus på Resarö. Enligt tidningen hade han glömt att betala vägavgiften på 500 kronor. När han fick reda på det ska han ha satt in en halv miljon kronor, en enorm summa som täcker avgiften i tusen år - men som bara representar vad Zlatan tjänar in på mindre än två dagar i Paris Saint-Germain.

Berättelsen visar sig dock vara påhittad, skriver Sportbladet.

– Nej, jag tror att Zlatan har större respekt för sina pengar än så. Men det är en rolig historia som har alla ingredienser. Första gången jag hörde den handlade det om en tennisspelare som gjort något liknande. Nu var det Zlatan och plötsligt dök mitt namn upp i det här, säger Lars-Johan Jarnheimer, mannen som ska ha ringt upp Zlatan och informerat om den obetalda vägavgiften, till tidningen.

Veckans Affärer har förgäves försökt få en intervju med Zlatan och alla affärsmänniskor som han umgås med håller tyst när ämnet dyker upp. Men hur som helst verkar "Ibras" nästa projekt finnas i USA, en liga som han har flörtat med tidigare. Zlatan ska ha köpt bostad på Manhattan, i New York. Möjligtvis bäddar han alltså för en anonymare tillvaro i USA i framtiden.

Publicerad 2014-07-31 kl 17:41
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons