POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FRANKRIKE
14v

Nya läckan: "PSG nobbade spelare på grund av afrikanskt ursprung"

Foto: Bildbyrån

PSG är i nytt blåsväder.
Efter förra veckans avslöjande att klubben undvikit FFP med hjälp av Gianni Infantio visar nya dokument från Football Leaks att klubben nobbat ungdomsspelare på grund av spelarnas afrikanska ursprung.

Der Spiegel avslöjade förra veckan att Manchester City och Paris Saint-Germain undvek Financial Fair Play med hjälp av bland andra FIFA-presidenten Gianni Infantino. Den tyska tidningen hade fått dokument av Football Leaks som även visade att klubbarna fick hjälp av Infantino för att komma undan det ekonomiska regelverket med så lite skada som möjligt

Nu har Football Leaks kommit med ett nytt avslöjande om den franska klubben, denna gång i franska Mediapart.

Enligt L’Equipe skriver Mediapart att PSG har samlat information om etniciteten på spelare som varit aktuella för klubbens ungdomslag och att klubben har nobbat spelare baserat på deras ursprung.

Scouter har fyllt i utvärderingar om spelare där de skulle notera i om en spelare var ”fransk, västindisk, svart afrikan eller nordafrikan”. Enligt fransk lag är det förbjudet att samla in eller behandla personuppgifter som avslöjar personers etnicitet och kan enligt L’Equipe ge fem års fängelse och böter upp till 300 000 euro.

Enligt Mediapart har spelare blivit nobbade på grund av deras ursprung, bland annat den nuvarande U18-landslagsspelaren Yann Gboho. Mittfältaren ska ha blivit rekommenderad till klubben av scouten Serge Fournier, men blev nobbad enbart på grund av att han är svart.

Den dåvarande chefsscouten Marc Westerloppe ska svarat att Gboho, med rötter i Elfenbenskusten, inte var aktuell för klubben, enligt ett mötesprotokoll från 2014 som Mediapart kommit över.

”Vi kommer inte att återvänta till det här ämnet (Gboho). Det finns ett problem med den här klubben, den behöver en etnisk diversifiering, det är för många västindier och afrikaner i Paris” ska Westerloppe sagt på mötet.

Westerloppe ska också senare under mötet ha sagt att ”det är en skam att vi hittar samma spelare i resten av landet som i Paris, det är ett krav från styrelsen”.

PSG har enligt L'Equipe medgett att scouterna ska ha fyllt i uppgifter om spelares etnicitet, men att det har skett utan styrelsens vetskap.

Enligt Mediapart ledde incidenten till en intern skandal i PSG men ärendet begravdes av ledande personer i klubben och riktlinjerna fanns fortfarande kvar fram till tidigare i år.

Publicerad 2018-11-08 kl 16:05
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå