Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
FRANKRIKE

Nya uppgifter om mut- och Marseilleskandalen i Frankrike – affärer med Gignac, Nasri, Drogba utreds

Foto: SCANPIX

Polisens gripanden av flera starka franska ledare i morse har nu börjat klarna ut. Enligt källor till Le Point ska det bland annat finnas tillräckligt med bevis för att väcka åtal kring flera personer i Olympique de Marseille.

I morse gjorde fransk polis flera gripanden av högt uppsatta fotbollsfolk. Det handlar om två separata fall. Nedan följer sammanfattningar från Le Point, L'Équipe, och Goal.

I det ena fallet handlar det om en lång utredning kring personer anställda i Olympique de Marseille. Processen började redan i januari 2013, då polisen tog sig in i klubbens kontor för att leta bevis. Det är stora frågetecken kring hur pengarna har fördelats i samband med flera övergångar. Det har tidigare ryktats om att Olympique de Marseilles tidigare sportchef Anigo hade starka kontakter i den kriminella världen, och att pengar kan ha hamnat via den vägen. 

André-Pierre Gignacs övergång 2010 är i huvudfokus, men även övergångar med Didier Drogba och Samir Nasri undersöks. Det är värt att poängtera att klubbar som Chelsea och Arsenal, som köpte Drogba och Nasri, inte är misstänkta för något.

Enligt Le Points källor tror sig utredarna ha ”tillräckligt med bevis” för åtal. De som har gripits är Olympique de Marseilles nuvarande klubbpresident Labrune tillsammans med de tidigare klubbpersonerna Jean-Claude Dassier och Pape Diouf. Även Labrunes högra hand Philippe Perez är gripen.

Det andra fallet gäller en matchfixningsskandal i Ligue 2.

Nîmes aktieägare Kasparian, som även är inne i ett annat åtal som gäller pengatvätt, ska ha pratat med presidenten i Nîmes om att de ska köpa resultat, eller ”föreslå arrangemang”, för att lyckas hänga kvar i Ligue 2. Matcherna det gäller är Dijon (förlust 1-5), Angers (vinst 3-2), och Caen (1-1).

De gripna personerna, förutom flera i Nîmes, är bland annat tränaren för Dijon (trots 1-5-förlusten) samt två högt uppsatta i Caen, plus att Caens tränare Garande är inkallad på förhör. Ingen person anställd hos Angers, den enda misstänkta matchen där Nîmes vann, är gripen.

Det finns även en speciell incident i samband med matchen mot Caen i omgång 28. Nîmes dök inte upp till matchen då planet inte kunde komma fram. Matchen sköts därför upp i ett par månader, och spelades istället när bara en omgång återstod. Matchen slutade 1-1. Båda lagen var då nöjda: Caen blev där och då klara för Ligue 1, Nîmes fick där och då klart att de stannar kvar i Ligue 2.

Även här har Le Point en källa i undersökningen som säger att de är säkra på att matcher har ”varit riggade” i Ligue 2. Det är dock inget som tyder på att eventuella mutor har gjorts för att folk vill tjäna pengar på betting. Eventuella mutor och korruption handlade om sportsliga resultat och inte om betting. 

Publicerad 2014-11-18 kl 19:40
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons