POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
FRANKRIKE

Nytt TV-avtal för Ligue 1 – klubbarna får en miljard extra per år

Foto: SCANPIX

I fredags blev det klart: de franska klubbarna kommer att få dela på en miljard per år från och med 2016, tack vare det nya TV-avtalet som nu är färdigförhandlat.

De franska franska fotbollsklubbarna andas ut när det gäller ekonomi. Efter nästa säsong så har inte bara 75-procentsskatten försvunnit, vilket betyder att flera klubbar sparar in ett tiotal miljoner per år, utan från och med 2016 börjar även det nya TV-avtalet att gälla. 

I fredags blev det klart att Canal+ får behålla de största inhemska Ligue 1-sändningsrättigheterna, men att beIN Sports fortfarande också är en aktör, enligt Le Monde. Det sammanlagda priset för rättigheterna steg från 5,44 miljarder per år till 6,7 miljarder per år. Däremot ska 200 miljoner gå till Ligue 2-sändningsrättigheterna, men det nya avtalet ger ändå de 20 Ligue 1-klubbarna mer än en extra miljard per år att dela på.

TV-rättigheterna är den största inkomsten för de franska klubbarna, och avtalet är nu större än det i Bundesliga och på samma nivå som La Liga. Det ska dock nämnas att även Bundesligas TV-avtal ska förhandlas om till 2016.

Jobbet som återstår för det franska ligaförbundet är att sälja fler sändningsrättigheter utomlands. Ligue 1-klubbarna tjänar endast småpengar på de utländska sändningsrättigheterna jämfört med de andra stora ligorna. 

Publicerad 2014-04-08 kl 06:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå