POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
FRANKRIKE

PSG fortsatt under utredning – kan tvingas sänka lönerna

Foto: SCANPIX

Jean-Claude Blanc

I slutet av april ska beskedet kring PSG:s ekonomiräkning komma. UEFA är tveksamma till storleken på klubbens miljardsponsoravtal med Qatar Tourism Authority, och kan tvinga klubben till att exempelvis sänka sina spelarlöner.

PSG:s sponsoravtal med Qatar Tourism Authority gör att klubben får in 1,8 miljarder per år, men enligt Financial Fair Play-reglerna har UEFA rätten att ändra beloppet på ett sponsoravtal om avtalets värde beräknas vara betydligt lägre än pengarna man får in. Som en jämförelse görs det att Manchester Citys avtal med Abu Dhabi Tourism Authority är värt 135 miljoner per år.

Det PSG har gjort är att lägga alla stora intäkter i ett enda avtal, istället för att sprida ut dem i flera olika avtal som exempelvis Chelsea har gjort. Det mest troliga just nu, enligt L'Équipe, är att sponsoravtalet kommer att sänkas till mer rimliga proportioner i i bokföringen, en åtgärd som UEFA kan göra i enighet med regelverket som har satts upp.

Om PSG tvingas sänka intäkterna i bokföringen, så betyder det att de också måste sänka kostnaderna. PSG kan i så fall behöva skriva på ett avtal som gör att de går med på att sänka kostnaderna, exempelvis lönerna, alternativt att klubben får ett eller flera straff. Om PSG inte accepterar detta så tas fallet upp i en annan instans, där det kan bli allt mellan att klubben frikänns till att det blir ett mycket hårt straff.

PSG:s Jean-Claude Blanc, inte att förväxla med huvudtränaren Laurent Blanc, försvarar avtalet.

- Vi togs emot två gånger av UEFA. i slutet av november samt i februari. Varje gång presenterade vi ett nytt koncept, nation branding, det vill säga att främja ett land via idrotten.

Blanc menade att en oberoende organisation, Kantar Media, har värderat PSG:s avtal med Qatar till 1,8 miljarder per år, och att det är anledningen till den stora storleken på avtalet. Blanc fortsatte med att jämföra Qatars avtal med Ryssland arrangemang av vinter-OS, det vill säga en väldigt stor investering för att förbättra landets image. Den stora frågan är om UEFA håller med om att ett avtal med ett helt land, snarare än ett företag, är värt så mycket pengar.

En annan viktig Qatar-aspekt som just nu håller på i Frankrike är kampen om TV-rättigheterna. Franska Canal+ och beIN Sports från Qatar är de två som vill ha sändningsrättigheterna för Ligue 1 i Frankrike.

Publicerad 2014-04-04 kl 11:57
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå