POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
FRANKRIKE

Så fungerar Silly Season i PSG och Monaco – agenterna i fokus

Silly Season har redan satt igång, och AS Monaco och Paris SG letar efter spelare och tränare som kan ge dem Champions League-framgångar nästa säsong.

Både PSG och AS Monaco har påbörjat jobbet med att rekrytera inför nästa säsong. De har tagit kontakt med agenterna för att föreslå vilka spelartyper de är ute efter, och sedan återstå det att se vilka kandidater som är villiga att gå till klubbarna.

Det som är speciellt i år är att både PSG och AS Monaco funderar på att leta efter nya huvudtränare. Laurent Blanc och Claudio Ranieri anses vara för oetablerade tränarnamn sett till vad klubbarna vill få ut i framtiden. Något som försvårar för AS Monaco är att Ranieri kan kosta så mycket som 80 miljoner att sparka, medan det i PSG ännu är osäkert vad som kommer att hända med Blanc. 

Under de senaste åren har PSG ofta tagit hjälp av den tidigare sportchefen Leonardos kontakter, och även den här gången pratar PSG med Leonardo, som har ett starkt Serie A-fokus. Det nya för i år är dock att Jorge Mendes, den portugisiska superagenten, har bytt fokus för PSG. 

Mendes huvudklient på tränarlistan är José Mourinho, ett namn som PSG tidigare försökte med men som nu är omöjlig att få. Mendes ska istället ha föreslagit en annan kandidat: Atlético de Madrids succétränare Diego Simeone. Simone spelar oftast med två anfallare, vilket talar för att PSG:s intressa ska öka. En tvåmannaanfallstränare skulle innebära att Cavani kan flyttas in från kanten. 

PSG har också eget ett spår som de kontinuerligt följer upp, nämligen Arsène Wenger som fortfarande inte har förlängt sitt kontrakt med Arsenal. 

Även AS Monaco har Simeone på sin lista över potentiella nya tränare, framför allt med tanke på att Jorge Mendes har ännu mer inflytande i AS Monaco än vad han har i PSG. AS Monaco anställde nyligen Luis Campos som ny rådgivare, eftersom Campos är en mycket god vän med Jorge Mendes. En så pass god vän att PSG har funderat på att sno Campos från AS Monaco för att han istället ska bli sportchef i PSG. 

Jorge Mendes arbetar brett i Portugal och Spanien, och andra alternativ för både PSG och AS Monaco sägs vara Jorge Jesus, Zinedine Zidane, och Vincent del Bosque. Det måste inte vara Jorge Mendes som är agent för en viss tränare eller spelare, för han har kontakterna till att fixa en affär med en annan agent. Simeone är inte en klient hos Mendes, men Mendes har kontakt med Simeones agent. 

En sådan som Mino Raiola är också fortfarande en faktor. Flera av hans klienter, som Paul Pogba, Romelu Lukaku, Marek Hamšik, och Mario Balotelli, har ryktats till Ligue 1 samtidigt som han redan har flera spelare på plats i PSG, exempelvis Zlatan Ibrahimović, Maxwell, Gregory van der Wiel, och Blaise Matuidi. 

Även den franska agentduon Jean-Pierre Bernès och Alain Migliaccio får nämnas. De fixade Laurent Blanc, Blaise Matuidi, och Jérémy Ménez till PSG och är även agenter åt flera av de största franska spelarna, men de tappade nyligen Matuidi som klient till Raiola. 

GestiFute, agentfirman för Jorge Mendes, brukar dock nämnas som den bästa i världen, något som även Sir Alex Ferguson har påstått. De erbjuder mer hjälp för sina spelare vid bland annat skadebehandling, samtidigt som de påstås ha extra god koll på att deras spelare väljer rätt klubb. 

Mendes har redan fixat en mängd spelaraffärer till AS Monaco: Falcao, João Moutinho, Ricardo Carvalho, James Rodríguez, Fabinho, och Geoffrey Kondogbia. Bland övriga klienterna han har idag kan Diego Costa, Cristiano Ronaldo, Eliaquim Mangala, Ángel di María, Fernando, Ezequiel Garay, Nani, Fábio Coentrão, William Carvalho, och André Gomes nämnas som spelare som har ryktats till Ligue 1 under det senaste året. Åtminstone ett par av de namnen lär spela i PSG eller AS Monaco nästa säsong. 

Det sägs också att Mendes ska ha fått ett uppdrag från Olympique de Marseille: att hjälpa till att sälja Steve Mandanda, Mathieu Valbuena, och Nicolas Nkoulou. Detta på grund av klubbpresidenten Vincent Labrunes förtroende för att Mendes ska hitta bästa möjliga deal för alla inblandade. 

Det som återstår nu är att se intresset hos spelarna och ledarna utifrån deras nuvarande situationer i andra klubbar, tränarnas spelvisioner, samt hur väl AS Monaco och PSG klarar av Financial Fair Play. Det är många kontakter och mycket pengar inblandade i varje spelaraffärer, och bra relationer med agenter är numera ett nödvändighet för att klubbarna ska få de bästa möjliga värvningarna. 

Källor: France Football, Transfermarkt, Eurosport, Le Parisien

Publicerad 2014-04-16 kl 06:05
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå